close
Épülhet a hatodik blokk a japán Hamaoka atomerőműben
Atom - Blog - Egyéb

Épülhet a hatodik blokk a japán Hamaoka atomerőműben

A japĂĄn Chubu villamos energetikai cĂŠg kĂŠt Ăźzemen kĂ­vĂźl helyezett blokk leszerelĂŠsĂŠt ĂŠs ezek helyettesĂ­tĂŠsĂŠre egy Ăşj blokk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt tervezi a Shizuoka prefektusban talĂĄlhatĂł Hamaoka atomerőműben. A JapĂĄn Atomipari FĂłrum (Japan Atomic Industrial Forum – JAIF) szerint a Hamaoka-1 ĂŠs -2 forralĂłvizes reaktorokat szerelik le, az Ăşj 6. blokk pedig a telephely keleti rĂŠszĂŠn fog felĂŠpĂźlni, ĂŠs 2018-ban kezdi meg ĂźzemĂŠt – jelenti a NukInfĂł.

A Chibu becslĂŠsei szerint mintegy 2,4 milliĂĄrd eurĂłs befektetĂŠsre lenne szĂźksĂŠg a kĂŠt blokk fĂśldrengĂŠsĂĄllĂłssĂĄgi megerősĂ­tĂŠsĂŠhez, Ă­gy inkĂĄbb egy Ăşj helyettesĂ­tő blokk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠről dĂśntĂśttek. A JAIF szerint a 3., 4. ĂŠs 5. blokkok esetĂŠben ĂśnkĂŠntes intĂŠzkedĂŠsekkel megnĂśveltĂŠk a fĂśldrengĂŠs tűrőkĂŠpessĂŠget kb. 1000 Gal-ra (Gal: galileo, 1 Gal=1 cm/s2) a nyĂ­lt alapĂş felĂźletek esetĂŠn.

EmlĂŠkezetes, hogy a TEPCO ĂĄltal Niigata prefektusban Ăźzemeltetett Kashiwazaki-Kariwa atomerőművet 2007 jĂşliusĂĄban megrĂĄzĂł fĂśldrengĂŠs esetĂŠn a szeizmogrĂĄfok az 1-es blokk esetĂŠn 311 ĂŠs 680 Gal kĂśzĂśtti vĂ­zszintes gyorsulĂĄst mĂŠrtek. Az automatikus biztonsĂĄgi leĂĄllĂ­tĂĄst kivĂĄltĂł beĂĄllĂ­tott ĂŠrtĂŠk a Kashiwazaki-Kariwa esetĂŠben 120 Gal volt vĂ­zszintes, illetve 100 Gal volt fĂźggőleges irĂĄnyĂş, fĂśldrengĂŠsből szĂĄrmazĂł elmozdulĂĄsra.

Az amerikai Geológiai Szolgálat szerint a rengés 6,6-os értéket ért el a Richter skálán, a további adatok pedig arra utaltak, hogy a csúcsgyorsulás meghaladta a tervezési határértékeket. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vizsgálatának tapasztalatait 2009 januárjában teszik közzé.

A Hamaoka-1 515 megawatt, mĂ­g a Hamaoka-2 806 megawatt teljesĂ­tmĂŠnyű, előbbi 1974-ben, mĂ­g a mĂĄsodik 1978-ban csatlakozott a hĂĄlĂłzatra. 2006-ban jelentette be a Chubu, hogy a blokkok kĂśvetkező normĂĄl leĂĄllĂ­tĂĄsĂĄt meghosszabbĂ­tjĂĄk 3 ĂŠvvel 2011. mĂĄrciusig, de ma mĂĄr vilĂĄgossĂĄ vĂĄlt, hogy ez gazdasĂĄgilag ĂŠs a biztonsĂĄg szempontjĂĄbĂłl nem megvalĂłsĂ­thatĂł tĂśrekvĂŠs.