close
Egyáltalán nem jön gáz Ukrajna felől
Egyéb - Gáz

Egyáltalán nem jön gáz Ukrajna felől

„Az ukrĂĄn partner kedden dĂŠlutĂĄn fĂŠl nĂŠgykor leĂĄllĂ­totta MagyarorszĂĄg irĂĄnyĂĄba a tranzitfĂśldgĂĄz tovĂĄbbĂ­tĂĄsĂĄt.” – tĂĄjĂŠkoztatta a sajtĂł munkatĂĄrsait MolnĂĄr Csaba energiaĂźgyekĂŠrt felelős miniszter 2009. januĂĄr 6-ĂĄn, a FĂśldgĂĄzellĂĄtĂĄsi KrĂ­zis BizottsĂĄg ĂźlĂŠsĂŠt kĂśvetően. A magyar kormĂĄny diplomĂĄciai lĂŠpĂŠsekre kĂŠszĂźl.

 

 

A FĂśldgĂĄzellĂĄtĂĄsi KrĂ­zis BizottsĂĄg ĂźlĂŠsĂŠvel kapcsolatosan a miniszter kiemelte: a BizottsĂĄg kĂŠt fontos dĂśntĂŠst hozott. A kialakult helyzetre valĂł tekintettel felkĂŠrte a minisztert, hogy az erre megfelelő technikai hĂĄttĂŠrrel rendelkező erőműveket kĂŠrje fel arra, hogy ĂĄlljanak ĂĄt az alternatĂ­v tĂźzelőanyaggal tĂśrtĂŠnő Ăźzemre. A mĂĄsik dĂśntĂŠs arra kĂŠrte fel a szaktĂĄrca vezetőjĂŠt ĂŠs munkatĂĄrsait, hogy tegyĂŠk meg a szĂźksĂŠges jogalkotĂĄsi lĂŠpĂŠseket arra, hogy a stratĂŠgiai gĂĄztartalĂŠkok – a tovĂĄbbi fejlemĂŠnyek fĂźggvĂŠnyĂŠben – akĂĄr mĂĄr holnap dĂŠlelőtt felszabadĂ­tĂĄsra kerĂźlhessenek.

 

Amint Zsuga JĂĄnos, az FGSZ FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł Zrt. vezĂŠrigazgatĂłja beszĂĄmolt, a mĂĄra illetve holnapra előre jelzett 68 milliĂł m3 becsĂźlt gĂĄzfogyasztĂĄst hazai forrĂĄsokbĂłl, valamint az orszĂĄgba nyugatrĂłl ĂŠrkező 3 milliĂł m3 fĂśldgĂĄzzal ĂŠppen ki lehet egyenlĂ­teni. A rendszerirĂĄnyĂ­tĂł vĂĄllalat vezetője beszĂĄmolt, hogy a vĂŠdett fogyasztĂłk (lakossĂĄg, kommunĂĄlis fogyasztĂłk) ellĂĄtĂĄsa biztosĂ­tott ĂŠs zavartalan, azonban a helyzet sĂşlyossĂĄgĂĄtĂłl fĂźggően a kĂśzeljĂśvőben elkĂŠpzelhető, hogy az ipari nagyfogyasztĂłk gĂĄzfelhasznĂĄlĂĄsĂĄt korlĂĄtozni kell.

 

A tĂĄrcavezető tĂĄjĂŠkoztatĂłjĂĄban beszĂĄmolt azokrĂłl a magyar diplomĂĄciai lĂŠpĂŠsekről is, melyek egyeztetĂŠse a dĂŠlutĂĄn folyamĂĄn megtĂśrtĂŠnt. A Fekszi MĂĄrta kĂźlĂźgyi ĂĄllamtitkĂĄrral, valamint Banai KĂĄroly miniszterelnĂśki kĂźlpolitikai tanĂĄcsadĂłval folytatott megbeszĂŠlĂŠsekről szĂłlva a miniszter elmondta: a diplomĂĄciai lĂŠpĂŠsek kĂśzĂźl az elsőt mĂĄr a dĂŠlutĂĄn folyamĂĄn megtettĂŠk, levelet kĂźldtek az ukrĂĄn ĂŠs az orosz ĂĄllamfőnek, valamint az EurĂłpai UniĂł soros elnĂśksĂŠgĂŠt betĂśltő CsehorszĂĄg vezetői felĂŠ, melyben arra hĂ­vjĂĄk fel a figyelmet, hogy kĂŠt orszĂĄg gazdasĂĄgi vitĂĄja nem veszĂŠlyeztetheti mĂĄs orszĂĄg fĂśldgĂĄzellĂĄtĂĄsĂĄnak biztonsĂĄgĂĄt.

 

A tovĂĄbbi diplomĂĄciai lĂŠpĂŠsek a kĂśvetkezők lesznek:

 

- meghatårozni a magyar pozíciót a kßlßgyminiszterek csßtÜrtÜki tanåcsßlÊsÊre;

 

– az elkĂśvetkező napokban MagyarorszĂĄg kezdemĂŠnyezi az orosz ĂŠs ukrĂĄn partnereknĂŠl a GazdasĂĄgi Vegyes BizottsĂĄgok ĂśsszehĂ­vĂĄsĂĄt;

 

– MagyarorszĂĄg kezdemĂŠnyezi a magyar-orosz gazdasĂĄgi vegyes bizottsĂĄg energetikai albizottsĂĄga, valamint a magyar-ukrĂĄn gazdasĂĄgi vegyes bizottsĂĄg soron kĂ­vĂźli ĂśsszehĂ­vĂĄsĂĄt;

 

– MagyarorszĂĄg kezdemĂŠnyezni fogja, hogy az EurĂłpai UniĂłn kĂ­vĂźli, ĂŠrintett orszĂĄgok kĂŠpviselőit is meghĂ­vjĂĄk a kĂźlĂźgyminiszterek csĂźtĂśrtĂśki tanĂĄcsĂźlĂŠsĂŠre.