close
Már mi is kevesebb gázt kapunk Ukrajnából
Egyéb - Gáz

Már mi is kevesebb gázt kapunk Ukrajnából

Tegnap, 96 ĂłrĂĄval azutĂĄn, hogy OroszorszĂĄg megszĂźntette az ukrĂĄn belfĂśldre szĂĄnt gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsait, MagyarorszĂĄg felĂŠ is mĂŠrsĂŠklődĂśtt a leszĂĄllĂ­tott mennyisĂŠg: az igĂŠnyelt 38 milliĂł kĂśbmĂŠterről 30 milliĂłra. Emiatt azonban egyelőre semmifĂŠle korlĂĄtozĂĄst nem kell bevezetni nĂĄlunk – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

MagyarorszĂĄg esetĂŠben nĂŠgy napig tartotta magĂĄt az ukrĂĄn fĂŠl ahhoz a tavalyi szerződĂŠshez, miszerint az OroszorszĂĄgbĂłl szĂĄrmazĂł gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsokban az oda belfĂśldre, illetve a tovĂĄbbszĂĄllĂ­tĂĄsra szĂĄnt menynyisĂŠgeket teljesen kĂźlĂśnĂĄllĂłan kezelik, ĂŠs utĂłbbit minden kĂśrĂźlmĂŠnyek kĂśzĂśtt tovĂĄbbĂ­tjĂĄk az UkrajnĂĄn keresztĂźl gĂĄzt vĂĄsĂĄrlĂł orszĂĄgok, Ă­gy MagyarorszĂĄg felĂŠ. Az orosz fĂŠl előzőleg szintĂŠn jĂłtĂĄllt azĂŠrt, hogy az orosz-ukrĂĄn vitĂĄtĂłl fĂźggetlenĂźl megkapjuk a gĂĄzt. Tegnap azonban, nĂŠgy nappal azutĂĄn, hogy OroszorszĂĄg beszĂźntette a hangsĂşlyozottan csak ukrĂĄn belfĂśldi felhasznĂĄlĂĄsra szĂĄnt gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsait, az ukrĂĄnok a magyar hatĂĄron sem adtĂĄk ĂĄt az ĂĄltalunk igĂŠnyelt teljes mennyisĂŠget.

Mint azt Zsuga JĂĄnostĂłl, a magyar gĂĄzrendszert irĂĄnyĂ­tĂł FGSZ FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł Zrt. vezĂŠrigazgatĂłjĂĄtĂłl megtudtuk: tegnap az ukrĂĄn gĂĄzrendszerirĂĄnyĂ­tĂł jelezte nekik, hogy az ĂĄltalunk igĂŠnyelt 38 milliĂł kĂśbmĂŠter helyett csak 30 milliĂłt szĂĄllĂ­t le. (A cĂŠg reggeli jelentĂŠse ezt mĂŠg nem tartalmazta.) Az ukrĂĄn jelzĂŠs magyar rĂŠszről tiltakozĂĄst vĂĄltott ki, ĂĄm vĂŠgĂźl el kellett fogadnunk a szĂĄllĂ­tott mennyisĂŠg csĂśkkenĂŠsĂŠt.

Kora dĂŠlutĂĄn MolnĂĄr Csaba energiaĂźgyi miniszter mĂŠg azt jelentette, hogy az ukrĂĄn levĂŠl ellenĂŠre nem csĂśkken a menynyisĂŠg. Ám estĂŠre – a tőle kapott informĂĄciĂłink szerint – 42 barra esett a normĂĄlis esetben 47 baros nyomĂĄs. Ez mĂĄr olyan alacsony ĂŠrtĂŠk, ami veszĂŠlyeztetheti a hazai berendezĂŠsek biztonsĂĄgĂĄt. AmiĂłta viszont a csĂśkkentett mennyisĂŠget kapjuk, a nyomĂĄs ismĂŠt emelkedĂŠsnek indult.

Azokat a szakĂŠrtői feltĂŠtelezĂŠseket, miszerint alacsony nyomĂĄson az elmĂşlt napokban is csak a vezetĂŠk nem tĂşl udvarias lĂŠpĂŠsnek szĂĄmĂ­tĂł “megszĂ­vĂĄsĂĄval” nyerhettĂźk volna ki az igĂŠnyelt mennyisĂŠget, Zsuga JĂĄnos szakmaiatlan megkĂśzelĂ­tĂŠsnek nevezve hatĂĄrozottan cĂĄfolta. ElmondĂĄsa szerint a kompresszorok eddig az elmĂşlt napokban tapasztalt kisebb nyomĂĄsingadozĂĄs mellett is ki tudtĂĄk nyerni a megfelelő mennyisĂŠget.

 

MolnĂĄr Csaba esti tĂĄjĂŠkoztatĂłjĂĄn hangsĂşlyozta: a menynyisĂŠgcsĂśkkentĂŠs MagyarorszĂĄgon semmifĂŠle kĂźlĂśn intĂŠzkedĂŠst nem igĂŠnyel. CsupĂĄn a hazai kereskedelmi tĂĄrolĂłkbĂłl sajtolnak ki az eddigieknĂŠl tĂśbbet. A kereskedelmi tĂĄrolĂłkat Ăźzemeltető E.ON FĂśldgĂĄz szĂłvivője, Kutas IstvĂĄn lapunknak elmondta: a vasĂĄrnapi 29 milliĂł kĂśbmĂŠteres ĂŠrtĂŠk hĂŠtfőn 35 milliĂł kĂśbmĂŠterre nőtt, ami kisebb rĂŠszben a tovĂĄbb hűlő levegő, nagyobb rĂŠszben viszont mĂĄr az importkiesĂŠs szĂĄmlĂĄjĂĄra volt Ă­rhatĂł. MĂĄra a kinyert mennyisĂŠg 39 milliĂł kĂśbmĂŠterre nő, ami ĂşgyszintĂŠn a tegnapi importkiesĂŠs tovagyűrűző hatĂĄsa. A kereskedelmi tĂĄrolĂłk csĂşcskapacitĂĄsa napi 51 milliĂł kĂśbmĂŠter, ami mintegy 10 napig lenne tarthatĂł, aztĂĄn mĂĄr csĂśkkenteni kellene a napi kisajtolĂĄst. Jelenleg ezekben az egysĂŠgekben 3,1 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄz ĂĄll. (A tegnapi fogyasztĂĄs mintegy 68 milliĂł kĂśbmĂŠterre rĂşgott a tegnapelőtti 64 milliĂł kĂśbmĂŠter utĂĄn, amiben sokkal inkĂĄbb az “ĂŠlet” megindulĂĄsa, semmint a hőmĂŠrsĂŠklet-vĂĄltozĂĄs jĂĄtszhatott szerepet.)

 

A miniszter hangsĂşlyozta: abbĂłl az 500 milliĂł kĂśbmĂŠter gĂĄzbĂłl, ami a kereskedelmi kĂŠszleteken felĂźl rendelkezĂŠsre ĂĄll – ĂŠs amely tĂĄrolĂł napi kapacitĂĄsa 4 milliĂł kĂśbmĂŠter -, nem kell felszabadĂ­tani, mert azt a helyzet nem indokolja. ÚgyszintĂŠn nem kell mĂŠg ĂŠletbe lĂŠptetni az ĂśtfokĂş korlĂĄtozĂĄsi sorrend “nulladik” fokozatĂĄt sem, azaz a gĂĄztĂźzelĂŠsű erőműveknek nem kell ĂĄtĂĄllniuk a nĂĄluk tĂĄrolt olajra. A jĂśvővel kapcsolatosan a miniszter lapunknak Ăşgy fogalmazott, hogy folyamatosan “Ăşj ĂŠs Ăşj dĂśntĂŠsi helyzetek előtt ĂĄllnak”, ĂĄm ismĂŠtelten leszĂśgezte, hogy az esetleges korlĂĄtozĂĄsok első nĂŠgy szintje nem ĂŠrinti a lakossĂĄgot. Azt a helyzet fĂźggvĂŠnyĂŠben dĂśntik majd el, hogy ha Ăşgy alakul, a stratĂŠgiai kĂŠszleteket szabadĂ­tjĂĄk-e fel, avagy az erőműveket kĂŠrik-e meg ĂĄtĂĄllĂĄsra – fogalmazott.

 

Mindenesetre januĂĄr 1-je Ăłta ez az első nap, hogy nemcsak a nyomĂĄs, hanem a leszĂĄllĂ­tott mennyisĂŠg is csĂśkkent. Ezt azonban a magyar felek kĂŠrdĂŠsĂźnkre nem kĂ­vĂĄnjĂĄk szerződĂŠsszegĂŠsnek minősĂ­teni. A nyomĂĄsingadozĂĄst – amit a magyar rendszerirĂĄnyĂ­tĂł mĂĄr januĂĄr 1-je Ăłta tapasztal – MolnĂĄr Csaba ĂŠs Zsuga JĂĄnos is a szerződĂŠstől eltĂŠrő ĂĄllapotnak nevezte. Kutas IstvĂĄn a hazai nagykereskedelemĂŠrt is felelős E.ON rĂŠszĂŠről erre a kĂŠrdĂŠsĂźnkre annyit jegyzett meg: az ĂŠrdekeltek felĂŠ jelezni fogjĂĄk, hogy az igĂŠnyeltnĂŠl kevesebb gĂĄzt kaptak. A mĂĄsik nagy magyarorszĂĄgi kereskedő, az Emfesz – amelyre a 8 milliĂłs csĂśkkenĂŠsből 2-3 milliĂł kĂśbmĂŠter esik – az ukrĂĄn szĂĄllĂ­tĂł rĂŠszĂŠről ĂŠrez szerződĂŠsszegĂŠst – derĂźlt ki GĂłczi IstvĂĄn lapunknak mondott szavaibĂłl. A cĂŠg kereskedelmi beszĂĄllĂ­tĂł partnere, a hasonlĂł tulajdonosi kĂśrhĂśz tartozĂł RosUkrEnergo szintĂŠn szĂĄllĂ­tĂĄsai ellehetetlenĂ­tĂŠsĂŠvel vĂĄdolja az ukrĂĄn felet.

 

Tegnap a hazai ĂŠrdekeltek rĂŠszvĂŠtelĂŠvel mĂĄsodszor Ăźlt Ăśssze a fĂśldgĂĄzellĂĄtĂĄsi krĂ­zisbizottsĂĄg. Ezen – ĂŠrtesĂźlĂŠsĂźnk szerint – főkĂŠpp arrĂłl szĂźletett dĂśntĂŠs, hogy a 8 milliĂł kĂśbmĂŠteres csĂśkkenĂŠs ellenĂŠre a kizĂĄrĂłlag hazĂĄnkon keresztĂźl gĂĄzhoz jutĂł Szerbia ĂŠs Bosznia-Hercegovina felĂŠ nem csĂśkkentjĂźk arĂĄnyosan az ĂĄltaluk igĂŠnyelt mennyisĂŠget. Ez tegnap 11 milliĂł kĂśbmĂŠter volt, amit logikusan mintegy 2,5 milliĂł kĂśbmĂŠterrel kellett volna visszavenni.

 

MolnĂĄr Csaba kĂŠrdĂŠsĂźnkre leszĂśgezte: a helyzetet diplomĂĄciai csatornĂĄkon keresztĂźl tovĂĄbbra is elsősorban a MagyarorszĂĄg MoszkvĂĄba ĂŠs Kijevbe akkreditĂĄlt nagykĂśvetei segĂ­tsĂŠgĂŠvel igyekeznek megoldani. Ugyanakkor Ăşjfent hangsĂşlyozta, hogy a minket is ĂŠrintő vita Ukrajna, illetve OroszorszĂĄg kĂśzĂśtt mĂŠg csak nem is ĂĄllamok, hanem cĂŠgek szintjĂŠn zajlik.

 

SzakĂŠrtők szerint a kĂśrnyező orszĂĄgokhoz kĂŠpest MagyarorszĂĄgon egyelőre lĂĄtvĂĄnyosan jobb a helyzet: RomĂĄnia felĂŠ pĂŠldĂĄul a hĂŠt vĂŠgĂŠn oly mĂŠrtĂŠkben zuhant a leszĂĄllĂ­tott menynyisĂŠg, hogy ott mĂĄr korlĂĄtozni kellett az ipari fogyasztĂłk gĂĄzfelhasznĂĄlĂĄsĂĄt. Sokan Ăşgy vĂŠltĂŠk a nap folyamĂĄn, hogy UkrajnĂĄtĂłl az elkĂśvetkezőkben nagyobb mennyisĂŠgi csĂśkkenĂŠs nem vĂĄrhatĂł. Ám az egyre indulatosabb orosz-ukrĂĄn nyilatkozatok alapjĂĄn erre is egyre csĂśkken az esĂŠly. Így feltehetőleg nĂĄlunk is hamarosan napirendre kerĂźlnek a korlĂĄtozĂĄsok. KorĂĄbbi szĂĄmĂ­tĂĄsaink alapjĂĄn az import teljes lenullĂĄzĂłdĂĄsa mellett tĂŠl vĂŠgĂŠig csak akkor tartanĂĄnak ki a hazai kĂŠszletek, ha az ipar egyĂĄltalĂĄn nem kapna gĂĄzt, ĂŠs nem lenne tĂşl hideg sem. A januĂĄr első napjai azonban az ĂĄtlagosnĂĄl hidegebbnek bizonyultak.

 

A gĂĄzvitĂĄba bekapcsolĂłdott Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnĂśk is, akinek kĂŠső dĂŠlutĂĄn Alekszej Miller, a Gazprom vezĂŠrigazgatĂłja NovogarjovĂłban, a kormĂĄnyfő rezidenciĂĄjĂĄn azt javasolta, hogy hĂŠtfővel a monopĂłlium napi 65,3 milliĂł kĂśbmĂŠterrel csĂśkkentse az Ukrajna felĂŠ szivattyĂşzott gĂĄz mennyisĂŠgĂŠt – vagyis pontosan annyival, amenynyit Ukrajna szerintĂźk levesz a tranzitbĂłl. Putyin ezt helyeselte, hozzĂĄtĂŠve, hogy sĂźrgősen tĂĄjĂŠkoztatni kell az eurĂłpai vĂĄsĂĄrlĂłkat a meghozott intĂŠzkedĂŠsekről ĂŠs azok okairĂłl. Erre mellesleg jĂł oka van: a jelenlegi 280 milliĂł kĂśbmĂŠteres tranzitgĂĄz 215 milliĂł kĂśbmĂŠterre csĂśkkentĂŠse a megfigyelők szerint az ukrĂĄnokat nem igazĂĄn ĂŠrinti – forrĂĄsaink szerint pĂŠldĂĄul azĂŠrt, mert Ukrajna tovĂĄbbra is leveheti a maga rĂŠszĂŠt a tranzitbĂłl -, mĂ­g a vevő nyugati ĂĄllamokat ellenben igen.