close
Az RWE engedélyt kapott egy esetleges új brit atomerőművi blokk csatlakoztatásához
Atom - Blog - Egyéb

Az RWE engedélyt kapott egy esetleges új brit atomerőművi blokk csatlakoztatásához

Az RWE nukleĂĄris rĂŠszlege biztosĂ­totta egy esetleges Ăşj brit blokkjĂĄhoz a szĂźksĂŠges hĂĄlĂłzati csatlakozĂĄst, jelentette be a cĂŠg. A nĂŠmet RWE szolgĂĄltatĂł ĂŠrdekeltsĂŠgĂŠbe tartozĂł RWE NPower azt is elmondta, hogy opciĂłt kapott fĂśldvĂĄsĂĄrlĂĄsra az Észak-Walesben, Anglesey szigetĂŠn elhelyezkedő Wylfa kĂŠtblokkos Magnox atomerőmű kĂśzelĂŠben. Az Anglesey-n talĂĄlhatĂł hĂĄlĂłzati csatlakozĂĄs, amely az RWE Npower rĂŠszĂŠre 3,6 gigawatt energia betĂĄplĂĄlĂĄs lehetősĂŠgĂŠt biztosĂ­tja a brit nemzeti hĂĄlĂłzatba, elegendő ahhoz, hogy 5 milliĂł otthont ellĂĄssanak.

A brit kormĂĄny az ĂşjĂŠpĂ­tĂŠsű atomerőműveket jelĂślte ki az alacsony szĂŠnkibocsĂĄtĂĄsĂş termelĂŠs jĂśvőbeni megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄra, az RWE pedig “elkĂśtelezett az Ăşj nukleĂĄris megoldĂĄsok irĂĄnt”. A cĂŠg egyben felszĂłlĂ­totta a kormĂĄnyt, hogy tegye vilĂĄgossĂĄ az energiapolitikĂĄt, hogy lehetővĂŠ tegye a befektetĂŠst az energiakoktĂŠl diverzifikĂĄlĂĄsĂĄba.

SzintĂŠn felszĂłlĂ­totta a kormĂĄnyt ĂŠs a hatĂłsĂĄgot, hogy tegye lehetővĂŠ a lĂŠtfontossĂĄgĂş befektetĂŠseket az egyĂŠb energiaforrĂĄsok esetĂŠn is, ugyanis jelentős befektetĂŠsek nĂŠlkĂźl az EgyesĂźlt KirĂĄlysĂĄgban 2015-re fokozĂłdik az energiahiĂĄny veszĂŠlye a gyenge infrastruktĂşra miatt. A szigetet is magĂĄba foglalĂł terĂźlet parlamenti kĂŠpviselője Albert Owen szerint – aki mĂĄr rĂŠgĂłta kardoskodik amellett, hogy Wylfa legyen az első telephely az Ăşj ĂŠpĂ­tĂŠsek esetĂŠn – az RWE Npower megerősĂ­tette, hogy a helyi gazdasĂĄg profitĂĄlna az ĂŠpĂ­tĂŠsből ĂŠs fontos szerephez junta az orszĂĄg alacsony szĂŠnkibocsĂĄtĂĄsĂş jĂśvőjĂŠben.

A kĂŠtblokkos Wylfa atomerőmű 2010-es bezĂĄrĂĄsĂĄt 2000-ben jelentettĂŠk be. A tulajdonjog ekkor a NukleĂĄris LeszerelĂŠsi HatĂłsĂĄgra szĂĄll (Nuclear Decommissioning Authority – NDA), amely 2005-ben alakult a polgĂĄri nukleĂĄris telephelyek megtisztĂ­tĂĄsĂĄnak irĂĄnyĂ­tĂĄsĂĄra.

Az NDA egyĂŠbkĂŠnt ettől fĂźggetlenĂźl kĂŠszĂźl kĂŠt tovĂĄbbi wylfai fĂśldtulajdona eladĂĄsĂĄra. MindkĂŠt Wylfa blokk 490 megawattos, ĂŠs 1971-ben, illetve 1972-ben lĂŠptek Ăźzemre.