close
Hétfőn összeült a krízisbizottság
Blog - Egyéb - Gáz

Hétfőn összeült a krízisbizottság

Ma 38 milliĂł kĂśbmĂŠter helyett csak 30 milliĂł kĂśbmĂŠter gĂĄz ĂŠrkezett MagyarorszĂĄgra Ukrajna felől, erről az ukrĂĄn szĂĄllĂ­tĂł előre ĂŠrtesĂ­tette a magyarorszĂĄgi illetĂŠkeseket. Baj nincs a vĂĄlsĂĄgbizottsĂĄg mai ĂŠrtĂŠkelĂŠse szerint, van elĂŠg gĂĄzunk a tĂĄrolĂłkban. IsmertetjĂźk az illetĂŠkes minisztĂŠrium e tĂĄrgyban kiadott kĂśzlemĂŠnyĂŠt. 

MolnĂĄr Csaba energiaĂźgyekĂŠrt felelős miniszter 2009. januĂĄr 5-ĂŠn, 15 ĂłrĂĄra ĂśsszehĂ­vta a fĂśldgĂĄzellĂĄtĂĄsi krĂ­zis bizottsĂĄgot, miutĂĄn az ukrĂĄn fĂŠl jelentette az FGSZ FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł Zrt. felĂŠ, hogy a szerződĂŠsben szereplő mennyisĂŠgnĂŠl kevesebb gĂĄzt tovĂĄbbĂ­t MagyarorszĂĄgra. „BekĂśvetkezett az, amitől tartottunk, de mĂĄr felkĂŠszĂźltĂźnk rĂĄ. A mai napon az ukrĂĄn partner 16 ĂłrĂĄtĂłl a szerződĂŠsekben szereplő 38 milliĂł kĂśbmĂŠter helyett csupĂĄn 30 milliĂł m3 gĂĄzt tovĂĄbbĂ­t MagyarorszĂĄg felĂŠ.” – mondta el MolnĂĄr Csaba energiaĂźgyekĂŠrt felelős miniszter a bizottsĂĄg ĂźlĂŠse utĂĄn.

A bizottsĂĄg ĂĄttekintette a helyzetet ĂŠs egyetĂŠrtett abban, hogy a nyolcmilliĂł kĂśbmĂŠteres csĂśkkentĂŠs a hazai fĂśldgĂĄztĂĄrolĂłkbĂłl pĂłtolhatĂł. A miniszter elmondta: ez a volumencsĂśkkenĂŠs nem veszĂŠlyezteti a magyar gĂĄzellĂĄtĂĄs biztonsĂĄgĂĄt, hiszen ez a mennyisĂŠg a hazai fĂśldgĂĄztĂĄrolĂł kapacitĂĄsokbĂłl pĂłtolhatĂł. A kiesett mennyisĂŠg a mai napi 68 milliĂł kĂśbmĂŠterre becsĂźlt gĂĄzfogyasztĂĄsnak csupĂĄn alig nyolcad rĂŠsze.

Amint azt Zsuga JĂĄnos, az FGSZ FĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł Zrt. vezĂŠrigazgatĂłja elmondta, a vĂĄllalat folyamatosan kapcsolatban ĂĄll ukrĂĄn partnerĂŠvel ĂŠs vĂĄrhatĂłan kedden dĂŠlelőtt 9 ĂŠs 10 Ăłra kĂśzĂśtt kapnak visszaigazolĂĄst az ukrĂĄn fĂŠltől a keddre szĂłlĂł szĂĄllĂ­tĂĄsrĂłl.

A kereskedelmi gĂĄztĂĄrolĂłkban 3 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter fĂśldgĂĄzt tartalĂŠkolnak, ĂŠs ezen felĂźl rendelkezĂŠsre ĂĄll mĂŠg 500 milliĂł kĂśbmĂŠter stratĂŠgiai fĂśldgĂĄztartalĂŠk is.
A fĂśldgĂĄzellĂĄtĂĄsi krĂ­zis bizottsĂĄg ĂśsszehĂ­vĂĄsĂĄra, a biztonsĂĄgi kĂŠszlet felhasznĂĄlĂĄsĂĄra vonatkozĂł egyes szabĂĄlyokrĂłl szĂłlĂł 75/2007. (VIII. 17.) GKM rendelet alapjĂĄn, abban az esetben van lehetősĂŠg, ha a fĂśldgĂĄz rendszerirĂĄnyĂ­tĂł a gĂĄzrendszer egyensĂşlyĂĄnak megbomlĂĄsĂĄt ĂŠrzĂŠkeli.

 

A bizottsĂĄg ĂĄllandĂł tagjai:
az energiapolitikĂĄĂŠrt felelős miniszter,
a Magyar Energia Hivatal,
a Magyar SzĂŠnhidrogĂŠn KĂŠszletező SzĂśvetsĂŠg,
a rendszerirĂĄnyĂ­tĂł ĂŠs
a kormĂĄnyzati koordinĂĄciĂłs bizottsĂĄg zitkĂĄrsĂĄgĂĄnak kĂŠpviselői

 

A bizottsĂĄg ĂźlĂŠsĂŠn meghĂ­vott rĂŠsztvevőkĂŠnt, az ĂĄllandĂł tagokon kĂ­vĂźl, jelen volt a kĂźlĂźgyminisztĂŠrium, az OrszĂĄgos MeteorolĂłgiai SzolgĂĄlat, a Mavir Zrt., a Magyar GĂĄzipari EgyesĂźlĂŠs, az E.On FĂśldgĂĄz Storage Zrt., az E.On FĂśldgĂĄz Trade Zrt., valamint a Mol Nyrt. kĂŠpviselője is.