close
Ma tovább eshet a gázimportunk
Blog - Egyéb - Gáz

Ma tovább eshet a gázimportunk

A tegnapi, azaz mĂĄr csĂśkkentett szinten ĂŠrkezik MagyarorszĂĄgra ma is a fĂśldgĂĄz Ukrajna felől ĂŠs esett az Ausztria felőli mennyisĂŠg is. Az import ma tovĂĄbb zsugorodhat, mert az eladĂł Gazprom csĂśkkentette UkrajnĂĄn keresztĂźli tranzitjĂĄt, de eurĂłpai vevői ellĂĄtĂĄsĂĄra mĂĄs megoldĂĄsokat keres.  

A Gazprom 65,7 milliĂł kĂśbmĂŠterrel 331,8 milliĂł kĂśbmĂŠterre csĂśkkentette UkrajnĂĄn keresztĂźli nyugat-eurĂłpai exportjĂĄt, tudĂłsĂ­t az orosz cĂŠg tegnap esti bejelentĂŠsĂŠről a tranzitĂŠrt is felelős ukrĂĄn Naftohaz Ukrajini. A tĂĄrsasĂĄg szerint ezzel a lĂŠpĂŠsĂŠvel az orosz cĂŠg kockĂĄra teszi az eurĂłpai gĂĄzellĂĄtĂĄs biztonsĂĄgĂĄt. Alekszej Miller, a Gazprom vezĂŠre viszont azt kĂśzĂślte, hogy cĂŠge mindent megtesz a kieső mennyisĂŠg pĂłtlĂĄsĂĄra. MĂĄs Ăştvonalakon tĂśbb gĂĄzt juttat eurĂłpai vevőihez ĂŠs tĂśbbet vesz ki nyugati gĂĄztĂĄrolĂłibĂłl is.
KĂŠrdĂŠs, ez MagyarorszĂĄg szĂĄmĂĄra mit jelent. Az Ausztria felőli HAG gĂĄzvezetĂŠken ĂĄt MagyarorszĂĄgra is ĂŠrkezhet tĂśbb gĂĄz Nyugat-EurĂłpĂĄbĂłl, egyelőre azonban abbĂłl az irĂĄnybĂłl is kevesebb gĂĄzt kapunk, mert csĂśkkent a SzlovĂĄkiĂĄn keresztĂźli tranzit is. Az előző napokban jelentkező gĂĄznyomĂĄscsĂśkkenĂŠsről, a tegnapi ĂŠs a mai kisebb szĂĄllĂ­tĂĄsi mennyisĂŠgről az ukrĂĄn Naftohaz minden esetben előre tĂĄjĂŠkoztatta a magyar fĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂł tĂĄrsasĂĄgot. Az Ausztria felőli csĂśkkenĂŠsről, mint beszĂĄmoltunk, az ausztriai diszpĂŠcserszolgĂĄlattĂłl ĂŠrtesĂźlt a hazai vezetĂŠki tĂĄrsasĂĄg.

Â