close
Az első negyedévben erőművi kapacitástendert hirdet a lengyel hálózati rendszerirányító...
Áram - Egyéb

Az első negyedévben erőművi kapacitástendert hirdet a lengyel hálózati rendszerirányító

MĂŠg az első negyedĂŠvben nemzetkĂśzi tendert Ă­r ki, hat nagyvĂĄrosban, egyenkĂŠntsszesen 600 megawattnyi, fĂśldgĂĄztĂźzelĂŠsű csĂşcserőmű kapacitĂĄs ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre a lengyen hĂĄlĂłzati rendszerirĂĄnyĂ­tĂł tĂĄrsasĂĄg. A tervek szerint, hat nagyvĂĄrosban, egyenkĂŠnt 100-100 megawattos egysĂŠgeket ĂĄllĂ­tanĂĄnak Ăźzembe. Aa beruhĂĄzĂĄssorozat teljes mkĂśltsĂŠgĂŠt 2 milliĂĄrd zlotyira, hozzĂĄvetőlegesen 685 milliĂł dolĂĄrra becsĂźlik. Az Ăşj egysĂŠgek 2012-re ĂĄllhatnak Ăźzembe.

A kiszemelet helyszĂ­nek kĂśzĂśtt van Szczecin, Gdansk, amelyek messze vannak a nagy alsĂł-szilĂŠziai lengyel szĂŠnerőművektől. SzĂźksĂŠgĂźnk van ezekre az erőművekre az orszĂĄg ĂŠszaki rĂŠszĂŠn, ahol igen kevĂŠs, konvencionĂĄĂŠlis hőerőmű Ăźzemel, ĂŠs a hĂĄlĂłzati kapacitĂĄsok is korlĂĄtozottabbak, mint dĂŠlen – mondta a rendszerirĂĄnyĂ­tĂł szĂłvivője a hĂ­rrel kapcsolatban.

A rendszerirĂĄnyĂ­tĂł nem kĂ­vĂĄn a beruhĂĄzĂĄsok finansĂ­zrozĂĄsĂĄban rĂŠszt venni, az ĂŠrintett fogyasztĂłk rĂŠszvĂŠtelĂŠre szĂĄmĂ­tanak.

A rendszerirĂĄnyĂ­tĂł PSE mĂĄr 2008 mĂĄjusĂĄban jelezte, hogy tervezi az Ăśsszesen mintegy 600 megawattnyi csőcskapacitĂĄs megĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre vonatkozĂł pĂĄlyĂĄzatot, a rendszer tartalĂŠkainak csĂśkkenĂŠsek miatt.

A becslĂŠsek szerint a lengyel villamos energia rendszerben mintegy 10 ezer megawattnyi tartalĂŠk van, ez azonban nem feltĂŠtlen elĂŠg az egyensĂşly fenntartĂĄsĂĄra. LengyelorszĂĄgban jelenleg hat gĂĄzerőmű Ăźzemel, amelyek a teljes energiatermelĂŠs 4 szĂĄzalĂŠkĂĄt adjĂĄk.

A hĂ­rĂźgynĂśksĂŠgi jelentĂŠsek emlĂŠkeztetnek, hogy az Energa tervezi egy 400 megawattos gĂĄzerőmű ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt a Lotos csoport Gdanski olajfinomĂ­tĂłjĂĄban, ĂŠs a Tauron – LengyelorszĂĄg legnagyobb energiaipari tĂĄrsasĂĄga is kĂŠszĂźl egy hasonlĂł nagysĂĄgrendű beruhĂĄzĂĄsra.