close
Kóka levelét megírta – eljött a Nabucco ideje
Blog - Egyéb - Gáz

Kóka levelét megírta – eljött a Nabucco ideje

Elkaptunk, illetve megkaptunk egy levelet. Ebben KĂłka JĂĄnos, az OrszĂĄggyűlĂŠs Nabucco BizottsĂĄgĂĄnak elnĂśke tegnap – az elmĂŠrgesedő orosz-ukrĂĄn gĂĄzvitĂĄt kĂśvetően – levĂŠlben sĂźrgette a magyar politikusokat egysĂŠges fellĂŠpĂŠsre a Nabucco fĂśldgĂĄzvezetĂŠk megĂŠpĂ­tĂŠse mellett. A levelet eljuttattĂĄk az EurĂłpai Ügyek BizottsĂĄgĂĄnak, valamint a KĂźlĂźgyi ĂŠs GazdasĂĄgi BizottsĂĄg elnĂśkeihez. Mi pedig kĂśzzĂŠtesszĂźk.

Tisztelt Elnök Úr!

Az orosz-ukrĂĄn gĂĄzvita kapcsĂĄn kialakult helyzetben lĂĄthatjuk, milyen kĂśvetkezmĂŠnyekkel jĂĄr rĂŠgiĂłnk kritikus mĂŠrtĂŠkű kiszolgĂĄltatottsĂĄga az OroszorszĂĄgbĂłl ĂŠrkező fĂśldgĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsoknak. A Nabucco megĂŠpĂ­tĂŠse, a fĂśldgĂĄztranzit ĂŠs forrĂĄsaink diverzifikĂĄlĂĄsa mĂĄra rĂŠgiĂłnk legfontosabb energetikai ĂŠs biztonsĂĄgpolitikai feladatĂĄvĂĄ vĂĄlt. Úgy vĂŠlem, minden egyes hĂłnap, amelyet az EurĂłpai UniĂł tovĂĄbbi tĂŠtlensĂŠggel tĂślt, meghosszabbĂ­tja rĂŠgiĂłnk fĂźggĂŠsĂŠt az orosz gĂĄzmonopĂłliumtĂłl, tovĂĄbbĂĄ sĂşlyosan veszĂŠlyezteti a magyar hĂĄztartĂĄsok ĂŠs vĂĄllalatok ellĂĄtĂĄsbiztonsĂĄgĂĄt.

Sokadszor ĂŠljĂźk meg ugyanazt a forgatĂłkĂśnyvet, ĂŠs ha nem lĂŠpĂźnk, a jĂśvőben sem szĂĄmĂ­thatunk mĂĄsra: OroszorszĂĄg sajĂĄt monopolhelyzetĂŠt mindig erőteljes politikai-gazdasĂĄgi ĂŠrdekĂŠrvĂŠnyesĂ­tĂŠsre, Ukrajna a tranzitorszĂĄg szerepĂŠt pedig alkudozĂĄsra prĂłbĂĄlja felhasznĂĄlni.

A Nabucco megvalĂłsĂ­tĂĄsa nem csupĂĄn energiapolitikai Ăźgy, hanem ennĂŠl jĂłval tĂśbb: ma ez a beruhĂĄzĂĄs tĂŠrsĂŠgĂźnk egyik legfontosabb biztonsĂĄgpolitikai projektje. Az EurĂłpai UniĂł mintegy hĂŠt ĂŠve tervezi a megvalĂłsĂ­tĂĄst, lĂŠnyegi előrelĂŠpĂŠs azonban a mai napig nagyon kevĂŠs tĂśrtĂŠnt. Azt is sajnĂĄlattal kell megĂĄllapĂ­tanunk, hogy Jozias van Aartsen EurĂłpai UniĂłs Nabucco-koordinĂĄtor bő egy ĂŠves tevĂŠkenysĂŠge alatt sem volt kĂŠpes ĂŠrdemi előrelĂŠpĂŠst elĂŠrni. MĂĄrpedig – mint azt a jelenlegi helyzet is mutatja – EurĂłpĂĄnak ĂŠs MagyarorszĂĄgnak tĂśbb erőfeszĂ­tĂŠsre ĂŠs azonnali eredmĂŠnyekre van szĂźksĂŠge.

Úgy tűnik, hogy a projekt előmozdĂ­tĂĄsa ĂŠrdekĂŠben a kezdemĂŠnyezĂŠst a Nabucco kapcsĂĄn elsődlegesen ĂŠrintett orszĂĄgoknak kell a kezĂźkbe venniĂźk. Az OrszĂĄggyűlĂŠs 2008 decemberĂŠben elfogadott hatĂĄrozata azt javasolta, hogy hozzuk lĂŠtre a NemzetkĂśzi Nabucco VĂŠdnĂśki TestĂźletet, amelybe az ĂŠrintett orszĂĄgok azonos szĂĄmĂş kĂŠpviselőt delegĂĄlnak. VĂŠlemĂŠnyem szerint kĂŠslekedĂŠs nĂŠlkĂźl meg kell kezdenĂźnk ennek a hatĂĄrozatnak a vĂŠgrehajtĂĄsĂĄt, ĂŠs ezzel pĂĄrhuzamosan BrĂźsszelben addig kell lobbiznunk a Nabucco ĂŠrdekĂŠben, amĂ­g az EU jĂłvĂĄ nem hagyja a gĂĄzvezetĂŠk megĂŠpĂ­tĂŠsĂŠnek finanszĂ­rozĂĄsĂĄt. Meg vagyok győződve arrĂłl, hogy az ĂŠpĂ­tkezĂŠs mihamarabbi megkezdĂŠse az EU, a tĂŠrsĂŠg ĂŠs MagyarorszĂĄg kĂśzĂśs ĂŠrdeke. HasonlĂłan fontosnak tartom azt is, hogy a munkĂĄlatokkal pĂĄrhuzamosan kĂŠszĂźljenek el azok a szerződĂŠsek, amelyeket a forrĂĄsorszĂĄgokkal kĂ­vĂĄnunk alĂĄĂ­rni.

AttĂłl tartok, hogy a jelenlegi tĂŠtlensĂŠg elhĂşzĂłdĂĄsa komoly kĂśvetkezmĂŠnyekkel jĂĄrhat. Ha a gĂĄzforrĂĄsok bizonytalansĂĄgĂĄra hivatkozva nem kezdődik meg a Nabucco ĂŠpĂ­tĂŠse, akkor a megvĂĄsĂĄrolhatĂł fĂśldgĂĄz-kapacitĂĄsokat illetően tovĂĄbbra sem tudunk majd ĂŠrdemi tĂĄrgyalĂĄsokba bocsĂĄtkozni AzerbajdzsĂĄnnal, TĂźrkmenisztĂĄnnal, valamint a tĂŠrsĂŠg jĂśvőbeli ellĂĄtĂĄsĂĄban potenciĂĄlisan jelentős szerepet jĂĄtszĂł Egyiptommal, illetve Irakkal.

OroszorszĂĄg ĂŠs KĂ­na ekĂśzben sorra vĂĄsĂĄroljĂĄk fel a ma mĂŠg elĂŠrhető forrĂĄsokat.

EzĂŠrt tisztelettel arra kĂŠrem Önt, hogy lĂŠpjĂźnk fel kĂśzĂśsen a Nabucco vezetĂŠk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠnek megkezdĂŠse ĂŠrdekĂŠben. BizonyĂĄra egyetĂŠrtĂźnk abban, hogy a 2009. januĂĄr 26-27-ĂŠn Budapesten megrendezendő Nabucco konferencia csak akkor lehet sikeres, ha a szokĂĄsos diplomĂĄciai aktusokon tĂşlmutatĂł, kĂŠzzelfoghatĂł eredmĂŠny, konkrĂŠt előrelĂŠpĂŠs is szĂźletik a felek kĂśzĂśtt. A konferenciĂĄn kĂŠpviselendő nemzeti ĂŠrdekek megvitatĂĄsĂĄra, illetve ĂĄllĂĄspontunk egyeztetĂŠsĂŠnek ĂŠrdekĂŠben 2008. januĂĄr 22-ĂŠn 14 ĂłrĂĄra ĂśsszehĂ­vom az OrszĂĄggyűlĂŠs Nabucco BizottsĂĄgĂĄnak ĂźlĂŠsĂŠt, ahovĂĄ ezĂşton Önt is tisztelettel meghĂ­vom.

Üdvözlettel:

KĂłka JĂĄnos, s.k.

elnĂśk

Â