close
Brüsszel bízik abban, hogy elmarad a gázválság
Egyéb - Gáz

Brüsszel bízik abban, hogy elmarad a gázválság

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke azon meggyőződésének adott hangot hétfő késő este, hogy az uniós piacok gázellátása biztosított. A politikus azt követően tett közzé közleményt, hogy Brüsszelben az energiaellátás biztonságáról tárgyalt Alekszandr Novak orosz és Volodimir Demcsisin ukrán energiaügyi miniszterrel.

Az EU, Ukrajna és Oroszország a többi között abban állapodott meg, hogy a korábbi megállapodásoknak megfelelően Oroszország márciusban is leszállítja az előre megrendelt és kifizetett földgázt Ukrajnának, valamint a Gazprom uniós szerződéseit is rendben teljesíti, az ukrán Naftohaz pedig zavartalanul biztosítja a tranzitszállításokat.
“Ezen kötelezettségeiknek eleget téve a felek tanúbizonyságot tesznek megbízhatóságukról egyfelől mint az Európai Unió fontos gázszállítója, másfelől a tranzit szempontjából kulcsfontosságú ország” – húzza alá nyilatkozatában Sefcovic.

Arról, hogy utána hogyan folytatódjon Ukrajna gázellátása, további háromoldalú egyeztetést tartanak, de ennek pontos időpontját nem ismertették. A közlemény mindössze annyit tartalmaz, hogy az Európai Bizottság arra kéri Moszkvát és Kijevet, hogy tegyenek javaslatot a következő találkozó napirendjére, amelynek alapján március végéig ismét összehívják az újabb háromoldalú egyeztetést.

A közleményből kitűnik, hogy a hétfői megbeszéléseken Ukrajna Luhanszk és Donyeck megyéi szakadárok kezén lévő részeinek energiaellátása is szóba került, ám erről láthatólag nem sikerült dűlőre jutni, mert a kommüniké így fogalmaz: “a felek elismerik, hogy e területek ellátása jogi, technikai és politikai értelemben is összetett”, s majd a későbbi megbeszéléseken ismét napirendre kerül.