close
Drágább lesz a gáz Ukrajnában
Friss

Drágább lesz a gáz Ukrajnában

Rossz hírt kaptak Ukrajnában a földgáz nagyfogyasztói, augusztustól ugyanis mintegy 2,8-2,9 százalékkal kell többet fizetniük a gázért – közölte a Naftohaz ukrán állami gázvállalat. Az áremelés mértéke függ a vásárolt földgáz mennyiségétől, attól, hogy milyen formában történik a számla kiegyenlítése és az adott nagyfogyasztónak van-e tartozása a Naftohazzal szemben.

Az ukrán kormány szerdán tekintette át a Naftohaz pénzügyi helyzetét. A beterjesztett dokumentumok egyike októbertől 19 százalékos lakossági gázáremelést tartalmazott. A kormány azonban elvetette a lakossági gázár emelésére vonatkozó javaslatot. Ukrajnában 2015 októberétől eltörölték a földgáz árának központi szabályozását, kivéve a lakossági gázárat.

A Naftohaz öt év veszteség után a tavalyi évet már nyereséggel zárta részben a költségcsökkentési programok hatására, illetve annak révén, hogy diverzifikálta beszerzési forrásait.

Az ukrán cég tavaly 22,5 milliárd hrivnya (1 hrivnya = 10,13 forint) adózott eredményt ért el, szemben a 2015-ös 35,1 milliárd és a 2014-es 88,4 milliárd hrivnya veszteséggel. A tavalyi nyereség legnagyobb részét a gázszállítási és elosztó üzletág termelte ki.

A Naftohaz tíz éve első alkalommal nem részesült állami támogatásban működése finanszírozásához tavaly, egyben az ország legnagyobb adófizetője lett.