close
Egyre gyűlnek a fellegek a Mol INA-tulajdonlása fölött
Egyéb - Olaj

Egyre gyűlnek a fellegek a Mol INA-tulajdonlása fölött

MiutĂĄn pĂŠnteken egy korĂĄbbi pozĂ­ciĂłja kapcsĂĄn korrupciĂł vĂĄdjĂĄval letartĂłztattĂĄk az INA vezĂŠrigazgatĂłjĂĄt, tegnap Jadranka Kosor horvĂĄt miniszterelnĂśk kilĂĄtĂĄsba helyezte, hogy a jĂśvőben senki nem szerezhet 49 szĂĄzalĂŠknĂĄl nagyobb rĂŠszt az olajvĂĄllalatban. (A tőke szabad ĂĄramlĂĄsĂĄnak ilyen nyĂ­lt akadĂĄlyozĂĄsa az orszĂĄg EU-csatlakozĂĄsa kapcsĂĄn aggĂĄlyos lehet, bĂĄr az uniĂłban ismertek ilyen cĂŠlra jogi technikĂĄk.) – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

 

A Mol 2003-ban privatizĂĄlta az INA negyedĂŠt, 2008-ban a horvĂĄt ĂĄllam 45 szĂĄzalĂŠkĂĄn kĂ­vĂźli rĂŠszvĂŠnyekre tett nyĂ­lt ajĂĄnlattal 46 szĂĄzalĂŠkig jutott, bĂĄr elemzők szerint akkor az akciĂł meghosszabbĂ­tĂĄsĂĄval kĂśnnyen kerĂźlhetett volna 50 szĂĄzalĂŠk fĂślĂŠ. A Mol ugyanakkor nem mutatott kĂźlĂśnĂśsebb ĂŠrdeklődĂŠst a tĂśbbsĂŠg irĂĄnt, inkĂĄbb legnagyobb tulajdonoskĂŠnt ĂĄtvette a cĂŠg irĂĄnyĂ­tĂĄsĂĄt. 2009-ben ugyanakkor ĂŠles vĂĄltĂĄs tĂśrtĂŠnt a horvĂĄt kormĂĄnypĂĄrt, a HDZ irĂĄnyĂ­tĂĄsĂĄban, az Ăşj miniszterelnĂśk asszony kĂ­mĂŠletlen harcot hirdetett a korrupciĂł ellen: a – Mol-ĂŠrintettsĂŠgű, de a magyar hatĂĄron megĂĄllĂł – Podravka-Ăźgyben a Mol–INA-Ăźgylet kĂśrĂźl is bĂĄbĂĄskodĂł Damir Polancec volt miniszterelnĂśk-helyettes, majd Kosor elődje, maga Ivo Sanader is rĂĄcs mĂśgĂŠ kerĂźlt.

Tavaly ĂŠv vĂŠgĂŠn az INA-ra egyre inkĂĄbb tĂĄmaszkodĂł Mol Ăşjabb ajĂĄnlatot tett a mĂŠg szabadon lĂŠvő nyolc szĂĄzalĂŠkra. Ez nem jĂĄrt sikerrel: horvĂĄt nyugdĂ­jalapok vĂĄsĂĄroltĂĄk fel előle a papĂ­rokat. HabĂĄr azĂłta is titokzatos felvĂĄsĂĄrlĂłkrĂłl szĂłlnak a pletykĂĄk, a Mol maga kĂŠrte a horvĂĄt felĂźgyeletet az INA hatalmas rĂŠszvĂŠnyĂĄrfolyam-emelkedĂŠse miatti vizsgĂĄlatra.

A Mol nem kĂ­vĂĄnja kommentĂĄlni a miniszterelnĂśki nyilatkozatot, mert a tĂśrvĂŠnytervezet rĂŠszletei egyelőre nem ismertek – tette kĂśzzĂŠ tegnap az olajcĂŠg. TovĂĄbbra is Ăşgy vĂŠlik, az 50 szĂĄzalĂŠkos tulajdoni hĂĄnyadnak a rĂŠszvĂŠnyesi szerződĂŠs mellett nincs nagy jelentősĂŠge. Az INA vezĂŠrigazgatĂłja, BojanMilkovi ellen indult bĂźntetőeljĂĄrĂĄs nincs kapcsolatban vezĂŠrigazgatĂłi pozĂ­ciĂłjĂĄval – tettĂŠk hozzĂĄ. BĂ­znak benne, hogy nincs alapja a felhozott vĂĄdaknak. Az INA egyĂźttműkĂśdik a hatĂłsĂĄgokkal. A vezĂŠrigazgatĂł tevĂŠkenysĂŠgei felĂźgyeletĂŠt ĂĄtmenetileg Áldott ZoltĂĄn elnĂśk lĂĄtja el – tettĂŠk hozzĂĄ.