close
Elsőfokú ítélet az Emfesz eladása ügyében
Egyéb - Gáz

Elsőfokú ítélet az Emfesz eladása ügyében

A FővĂĄrosi BĂ­rĂłsĂĄg GazdasĂĄgi KollĂŠgiuma szerdĂĄn hozott első fokĂş Ă­tĂŠlete szerint nem volt megfelelő GĂłczi IstvĂĄnnak, az Emfesz Első Magyar FĂśldgĂĄz ĂŠs Energiakereskedelmi Kft. ĂźgyvezetőjĂŠnek az a meghatalmazĂĄsa, amelynek birtokĂĄban 2009 tavaszĂĄn eladta az akkor a ciprusi bejegyzĂŠsű Mabofi Holdings tulajdonĂĄban lĂŠvő Emfeszt a svĂĄjci bejegyzĂŠsű RosGas AG-nak.

Az MTI az Emfesztől annyit tudott meg, hogy a szerdĂĄn hozott első fokĂş Ă­tĂŠlet “kifogĂĄsolta” GĂłczi IstvĂĄn meghatalmazĂĄsĂĄt. Az Ă­tĂŠlet ellen fellebbeznek. A rĂŠszletekről csĂźtĂśrtĂśkĂśn ad tĂĄjĂŠkoztatĂĄst GĂłczi IstvĂĄn, az Emfesz Ăźgyvezetője.

A Mabofi Holding kĂśzlemĂŠnye szerint “bizonyĂ­tĂĄst nyert, hogy GĂłczi IstvĂĄn megfelelő  meghatalmazĂĄs ĂŠs a jogos tulajdonos tudta nĂŠlkĂźl egy dollĂĄrĂŠrt csalĂĄrd mĂłdon jĂĄtszotta ĂĄt  gĂĄzszolgĂĄltatĂł cĂŠget sajĂĄt helyettesĂŠnek, Gazda TamĂĄsnak, illetve az ĂĄltala kĂŠpviselt, mĂĄig ismeretlen tulajdonosi hĂĄtterű, SvĂĄjcban bejegyzett RosGas AG-nek”. A bĂ­rĂłsĂĄgi hatĂĄrozat szerint a RosGast tĂśrĂślni kell a cĂŠgnyilvĂĄntartĂĄsbĂłl  Ês az EMFESZ eredeti tulajdonosĂĄt, a ciprusi Mabofi Holdings Ltd-t kell feltĂźntetni az Emfesz jogos tulajdonosakĂŠnt.

Az MTI-hez szerdĂĄn eljuttatott kĂśzlemĂŠny szerint “a cĂŠg szĂĄmlĂĄjĂĄn a csalĂĄrd adĂĄsvĂŠtel napjĂĄn 155 milliĂł dollĂĄr volt. Ehhez jutottak hozzĂĄ a cĂŠg – mĂĄig ismeretlen – Ăşj tulajdonosai egy dollĂĄrĂŠrt, nem beszĂŠlve a  – 2008-as adatok szerint – a cĂŠg mintegy 200 milliĂĄrd forintos ĂŠves forgalmĂĄrĂłl ĂŠs hatmilliĂĄrd forintos adĂłzĂĄs utĂĄni nyeresĂŠgĂŠről. “A cĂŠg Ăşj tulajdonosai a menedzsmenttel kĂśzĂśsen nemcsak ezt a pĂŠnzt tűntettĂŠk el, de nem fizettĂŠk ki az Emfesznek a 2009 ĂĄrpilisi eladĂĄsig leszĂĄllĂ­tott gĂĄz ellenĂŠrtĂŠkĂŠt sem – ĂĄll a kĂśzlemĂŠnyben. Emiatt kĂŠt hete a SvĂŠd Kereskedelmi Kamara mellett műkĂśdő VĂĄlasztott BĂ­rĂłsĂĄg 530 milliĂł dollĂĄr valamint a mintegy 20 milliĂł dollĂĄrra rĂşgĂł kamatok ĂŠs 3,5 milliĂł angol fontot kitevő perkĂśltsĂŠgek megfizetĂŠsĂŠre kĂśtelezte az Emfesz-t.

Az Ăźgy előzmĂŠnye az, hogy 2009 tavaszĂĄn, miutĂĄn a korĂĄbbi gĂĄzszĂĄllĂ­tĂł, a RosUkrEnergo beszĂźntette az Emfesznek a szĂĄllĂ­tĂĄst, GĂłczi IstvĂĄn egy korĂĄbbi meghatalmazĂĄssal eladta a cĂŠget egy dollĂĄrĂŠrt a RosGas AG-nak. A tulajdonosvĂĄltĂĄst a cĂŠgbĂ­rĂłsĂĄg bejegyezte ĂŠs a Magyar Energia Hivatal jĂłvĂĄhagyta, mert nem vizsgĂĄlta a meghatalmazĂĄs jogszerűsĂŠgĂŠt. AzĂłta nemzetkĂśzi ĂŠs magyar bĂ­rĂłsĂĄgokon folyik a pereskedĂŠs tĂśbbek kĂśzĂśtt a tulajdonlĂĄs kĂŠrdĂŠsĂŠben is.

A Mabofi Holdings tulajdonosa, az ukrĂĄn Dmitro Firtas 2009 decemberĂŠben magyar ĂşjsĂĄgĂ­rĂłknak azt mondta, hogy “az Emfesz nem generĂĄlt akkora bevĂŠtelt a Mabofi cĂŠgcsoportnak, hogy a fő eleme legyen, de vĂŠgigviszem az Emfesz tulajdonosvĂĄltĂĄsĂĄval ĂŠs a cĂŠgvezetővel kapcsolatos jogi Ăźgyeket az igazsĂĄg ĂŠrdekĂŠben”.

Az Emfesz a magyar liberalizĂĄlt gĂĄzpiac mĂĄsodik legnagyobb szereplője volt mindaddig, mĂ­g 2010. december vĂŠgĂŠn likviditĂĄsi gondokrĂłl tĂĄjĂŠkoztatta a Magyar Energia Hivatalt, ĂŠs emiatt a hivatal 2011. januĂĄr 13-ĂĄn 90 napra felfĂźggesztette a gĂĄzkereskedői engedĂŠlyĂŠt.