close
Dübörög az olajbiznisz
Egyéb - Olaj

Dübörög az olajbiznisz

ElĂŠrheti az ezermilliĂĄrd dollĂĄrt a KőolajexportĂĄlĂł OrszĂĄgok SzervezetĂŠnek (OPEC) idei nyersolajexport-bevĂŠtele – jĂłsolta szerdĂĄn Londonban megjelent nyilatkozatĂĄban a NemzetkĂśzi EnergiaĂźgynĂśksĂŠg (IEA) főkĂśzgazdĂĄsza. Fatih Birol a szerdai Financial Timesnak elmondta: a szervezet szĂĄmĂ­tĂĄsai szerint az OPEC az idĂŠn – mennyisĂŠgben mĂŠrve – valamivel kevesebbet exportĂĄl, mint 2008-ban, amikor a kartell olajbevĂŠtele elĂŠrte a 990 milliĂĄrd dollĂĄrt.

Az idĂŠn azonban – a  tĂśrtĂŠnelem sorĂĄn előszĂśr – ezermilliĂĄrd dollĂĄr is befolyhat az olajexportbĂłl, ha a hordĂłnkĂŠnti ĂĄtlagos olajĂĄr 100 dollĂĄr felett marad – mondta az IEA szakĂŠrtője a londoni gazdasĂĄgi napilapnak.

A londoni City tĂśbb nagy befektetĂŠsi hĂĄza is jĂłval 100 dollĂĄr feletti idei ĂĄtlagos olajĂĄrat jĂłsol legĂşjabb előrejelzĂŠseiben az idei ĂŠvre.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetĂŠsi bankcsoportja minap kiadott Ăşj prognĂłzisĂĄban az eddigi 91 dollĂĄrrĂłl 112 dollĂĄrra mĂłdosĂ­totta a globĂĄlis alaptĂ­pusnak tekintett Brent olajfajta idei hordĂłnkĂŠnti ĂĄtlagĂĄrĂĄra adott becslĂŠsĂŠt. A cĂŠg a nyugati fĂŠltekĂŠn alaptĂ­pusnak szĂĄmĂ­tĂł West Texas Intermediate (WTI) kĂśnnyűolajfĂŠlesĂŠg 2011-es ĂĄtlagĂĄrĂĄra szĂłlĂł jĂłslatĂĄt – amely eddig szintĂŠn 91 dollĂĄr volt – 106 dollĂĄrra emelte.

A hĂĄz a prognĂłzisok meredek emelĂŠsĂŠnek indokai kĂśzĂźl kiemeli, hogy a lĂ­biai termelĂŠs erősĂśdő piaci kereslet időszakĂĄban esett ki, rĂĄadĂĄsul a globĂĄlis termelĂŠskapacitĂĄsi felesleg is kisebb a korĂĄbban gondoltnĂĄl.

A Barclays Capital szĂĄmĂ­tĂĄsai szerint tavaly egĂŠsz ĂŠves ĂĄtlagban 2,83 milliĂł hordĂłval emelkedett a napi globĂĄlis nyersolaj-kereslet; ez az utĂłbbi 30 ĂŠv legnagyobb keresleti megugrĂĄsa volt.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemző ĂŠs kutatĂłrĂŠszlegĂŠnek (BofA Merrill Lynch Global Research) szakĂŠrtői is azt emeltĂŠk ki legĂşjabb globĂĄlis energiapiaci helyzetĂŠrtĂŠkelĂŠsĂźkben, hogy mikĂśzben a vilĂĄgpiaci nyersolajkereslet “nyaktĂśrő Ăźtemben” nĂśvekszik az utĂłbbi negyedĂŠvekben, a lĂ­biai harcok miatt egymilliĂł hordĂłnyi napi kĂ­nĂĄlat tűnt el a piacrĂłl.

A hĂĄz mindezek figyelembevĂŠtelĂŠvel az idei mĂĄsodik negyedĂŠvre szĂłlĂł ĂĄtlagos vilĂĄgpiaci olajĂĄrprognĂłzisĂĄt a Brent esetĂŠben rendkĂ­vĂźl meredeken, 86 dollĂĄrrĂłl 122 dollĂĄrra emelte. A cĂŠg iparĂĄgi szakelemzői azzal szĂĄmolnak, hogy a kĂśvetkező negyedĂŠv ĂĄtlagĂĄn belĂźl a Brent hordĂłja időszakosan ĂĄtlĂŠpheti a 140 dollĂĄrt is.

A BofA Merrill Lynch Global Research szakĂŠrtői 2011 egĂŠszĂŠre az eddigi 88 dollĂĄr helyett az Ăşj prognĂłzisban 108 dollĂĄros hordĂłnkĂŠnti Brent-ĂĄtlagĂĄrat jĂłsoltak.
    E megemelt ĂŠves ĂĄtlagĂĄr-előrejelzĂŠsek is arra a feltĂŠtelezĂŠsre alapulnak, hogy a lĂ­biai kĂ­nĂĄlat az ĂŠv vĂŠge felĂŠ helyreĂĄll, ĂŠs a magas ĂĄrszint csĂśkkenti a globĂĄlis keresletet.
   

A cĂŠg londoni elemzői ugyanakkor kidolgoztak egy sokkal borĂşlĂĄtĂłbb forgatĂłkĂśnyvet is. Ennek alapfeltĂŠtelezĂŠse az, hogy a lĂ­biai olajtermelĂŠs az idei ĂŠv egĂŠsz hĂĄtralĂŠvő idejĂŠre teljesen kiesik, ĂŠs ehhez tovĂĄbbi tĂŠrsĂŠgi kĂ­nĂĄlati fennakadĂĄsok is jĂĄrulnak.

A BofA Merrill Lynch Global Research szakelemzőinek e forgatĂłkĂśnyve szerint a kĂśzel-keleti ĂŠs ĂŠszak-afrikai napi termelĂŠsből ĂśsszessĂŠgĂŠben 4,3 milliĂł hordĂłnyi esne ki, ĂŠs ebben az esetben a Brent hordĂłjĂĄnak idei egĂŠsz ĂŠves ĂĄtlagĂĄra elĂŠrnĂŠ a 160 dollĂĄrt, 200 dollĂĄr feletti kĂśztes kiugrĂĄsokkal.

Az IEA főkĂśzgazdĂĄsza a szerdai Financial Timesnak azt mondta, hogy OroszorszĂĄg is a magas olajĂĄrak egyik haszonĂŠlvezője lesz. Fatih Birol szerint az olaj 100 dollĂĄros ĂŠves ĂĄtlagĂĄra esetĂŠn OroszorszĂĄg nyersolaj- ĂŠs fĂśldgĂĄzbevĂŠtelei az idĂŠn 100 milliĂĄrd dollĂĄrral 350 milliĂĄrd dollĂĄrra emelkedhetnek, ami az orosz hazai ĂśssztermĂŠk (GDP) 21 szĂĄzalĂŠkĂĄval egyenlő.

Az IEA vezető szakĂŠrtője szerint a magas olajĂĄrak most mĂĄr a vilĂĄggazdasĂĄgi nĂśvekedĂŠsnek is ĂĄrtanak. Birol kĂśzĂślte, hogy nagyon aggasztĂłnak tartja a fejlett ipari gazdasĂĄgok alkotta OECD-tĂŠrsĂŠg helyzetĂŠt, kĂźlĂśnĂśsen EurĂłpĂĄban.

A szervezet ugyancsak aggasztĂłnak tartja a kĂśzel-keleti ĂŠs az ĂŠszak-afrikai tĂĄrsadalmi feszĂźltsĂŠget az olajipari beruhĂĄzĂĄsok szempontjĂĄbĂłl. Birol kijelentette, hogy az IEA e tĂŠrsĂŠgtől vĂĄrja a kĂśvetkező tĂ­z ĂŠvben a globĂĄlis olajkitermelĂŠsi nĂśvekmĂŠny 90 szĂĄzalĂŠkĂĄt, ehhez azonban mĂĄr most beruhĂĄzĂĄsokat kellene vĂŠgrehajtani, ĂĄm a jelenlegi geopolitikai helyzet komoly akadĂĄlya a megfelelő mĂŠrtĂŠkű beruhĂĄzĂĄsok vĂŠgrehajtĂĄsĂĄnak.