close
Az AES leállítja termelését Magyarországon
Áram - Egyéb

Az AES leállítja termelését Magyarországon

Az AES Borsodi Energetikai Kft. bejelentette, hogy felfĂźggeszti a 90 megawatt kapacitĂĄsĂş, szĂŠntĂźzelĂŠsű Tiszapalkonyai Hőerőmű ĂŠs a 71 megawatt kapacitĂĄsĂş, biomassza-alapon műkĂśdő Borsodi Hőerőmű műkĂśdĂŠsĂŠt.

A tĂĄrsasĂĄg a dĂśntĂŠsről a kĂśzlemĂŠny szerint tĂĄjĂŠkoztatta a tiszapalkonyai telephely 96 dolgozĂłjĂĄt. A tervek szerint a munkavĂĄllalĂłk lĂŠtszĂĄmĂĄt mintegy 20 főre csĂśkkenti, ezzel a lĂŠtszĂĄmmal fogja biztosĂ­tani a telephely őrzĂŠsĂŠt ĂŠs a szĂźksĂŠges karbantartĂĄsi munkĂĄk elvĂŠgzĂŠsĂŠt. A Borsodi Hőerőműben műkĂśdő Ăźzemi tanĂĄcs kĂŠpviselőivel tĂĄrgyalĂĄsok folynak arrĂłl, hogy a dĂśntĂŠs mikĂŠnt ĂŠrinti a telephely 123 dolgozĂłjĂĄt.

A vĂĄllalat a kĂśzlemĂŠny szerint az erőművek leĂĄllĂ­tĂĄsĂĄra vonatkozĂł hatĂłsĂĄgi kĂŠrelmek benyĂşjtĂĄsa mellett tĂĄrgyalĂĄsokat folytat a lĂŠtesĂ­tmĂŠnyek ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠsĂŠről a potenciĂĄlis vĂĄsĂĄrlĂłkkal.

A dĂśntĂŠs hĂĄtterĂŠben elsősorban a villamosenergia nagykereskedelmi ĂĄrĂĄnak hosszĂş tĂĄvĂş csĂśkkenĂŠse, a nĂśvekvő szĂŠn- ĂŠs biomassza ĂĄrak, valamint a szĂŠn-dioxid kibocsĂĄtĂĄsi kĂśltsĂŠgek nĂśvekedĂŠse ĂĄll, amelyek jelentősen megnehezĂ­tettĂŠk a versenykĂŠpes műkĂśdĂŠst. A rĂŠgebbi tĂ­pusĂş szĂŠntĂźzelĂŠsű erőművek hasonlĂł kihĂ­vĂĄsokkal kĂźzdenek a kĂśrnyező orszĂĄgokban ĂŠs a vilĂĄg mĂĄs terĂźletein is – olvashatĂł a kĂśzlemĂŠnyben.

Az AES 1996-ban vĂĄsĂĄrolta meg az erőműveket a magyar ĂĄllamtĂłl, ĂŠs azĂłta folyamatosan, biztonsĂĄgosan ĂŠs megbĂ­zhatĂłan Ăźzemeltette azokat az orszĂĄg keleti rĂŠgiĂłjĂĄban, a TiszapalkonyĂĄn ĂŠs KazincbarcikĂĄn műkĂśdő lĂŠtesĂ­tmĂŠnyeiben.

Az AES tulajdonoskĂŠnt tovĂĄbbra is Ăźzemelteti a 900 megawatt kapacitĂĄsĂş gĂĄztĂźzelĂŠsű Tisza II Erőművet TiszaĂşjvĂĄrosban – kĂśzĂślte a cĂŠg.