close
IAEA: nem elég nagy a hangsúly a biztonságon
Atom - Egyéb

IAEA: nem elég nagy a hangsúly a biztonságon

A Japánban március 11-én történt természeti katasztrófát követõ nukleáris balesetsorozat, mely a mai napig nem ért véget, fokozta az érdeklõdést a Nemzetközi Atomenergetikai Ügynökség legutóbbi kiadványa iránt. A jelentés szerint a biztonságtechnikai részletekre általában kisebb hangsúlyt fektettek a beruházók, mint kellett volna. A következõ évtizedekben nõvekvõ probléma lesz a kiöregedés miatt bezárandó üzemek fûtõanyagainak tárolása.

Az ĂśregedĂľ atomerĂľmĂťvek leĂĄllĂ­tĂĄsa fokozott biztonsĂĄgi ĂŠs kĂśrnyezeti kockĂĄzati tĂŠnyezĂľ lesz a 2020-2030-as ĂŠvekben, ekkor vĂĄrhatĂł a bezĂĄrĂĄsok szĂĄmĂĄnak csĂşcsa – olvashatĂł a NemzetkĂśzi Atomenergetikai ÜgynĂśksĂŠg (International Atomic Energy Agency – IAEA) rĂśvid jelentĂŠsĂŠben, melyet nem sokkal a japĂĄn katasztrĂłfa elĂľtt publikĂĄlt. Azt is megjegyzi, hogy “esetenkĂŠnt az atomenergetikai programok gyorsabban haladtak a szĂźksĂŠges szabĂĄlyozĂĄsi ĂŠs biztonsĂĄgi infrastruktĂşra ĂŠs kapacitĂĄs biztosĂ­tĂĄsĂĄnĂĄl.” A nukleĂĄris biztonsĂĄgi ĂĄttekintĂŠs 2010-ben (Nuclear Safety Review for the Year 2010) cĂ­mĂť kiadvĂĄny most, a JapĂĄnban tĂśrtĂŠnt atombalesetek utĂĄn nagy ĂŠrdeklĂľdĂŠst vĂĄltott ki.

Az ENSZ szervezete tÜbbek kÜzt azt is megfogalmazza, hogy annak idejÊn aktívan kÜzremÝkÜdÜtt a biztonsågi keretelþíråsok megalkotåsåban, ezen belßl az atomerþmÝvekkel kapcsolatos elfogadható radioaktivitås-szint meghatårozåsåban. Az IAEA fþigazgatója, Jukija Amano e hÊten egy konferenciån elmondta, a nemzetkÜzi szabålyozåsok szigorítåsåra van szßksÊg, ugyanakkor az IAEA nem ellenþrzþ szervezet, a biztonsågra való tÜrekvÊs az egyes orszågok felelþssÊge.

BeszĂŠdĂŠben elhangzott a mostanĂĄban sokszor hangoztatott adategyĂźttes, ami szerint a jelenleg a vilĂĄgon ĂźzemelĂľ 441 reaktor az 1970-es ’80-as ĂŠvekben ĂŠpĂźlt, nagyjĂĄbĂłl 35 ĂŠv ĂźzemidĂľre tervezve, a Fukusimai erĂľmĂť ugyancsak kiĂśregedĂľben volt, ĂŠppen a vĂŠgleges leĂĄllĂ­tĂĄsĂĄra kĂŠszĂźltek. A hamarosan bekĂśvetkezĂľ bezĂĄrĂĄsi hullĂĄm meglehetĂľs logisztikai, technolĂłgiai ĂŠs kĂśrnyezeti kihĂ­vĂĄsok elĂŠ fogja ĂĄllĂ­tani a tĂĄrsadalmakat – ĂĄll a tanulmĂĄnyban. HozzĂĄteszi, a nukleĂĄris hulladĂŠk kezelĂŠse elĂľrelĂĄtĂł tervezĂŠst igĂŠnyel.

A kiadvány konkrét megnevezést mellõzve azt írja, hogy pár atomerõmû üzemeltetõi – valószínûleg a bezárás okozta kihívások miatt – komolyan fontolgatják, hogy az egységeket üzemidejükön jóval túl is mûködtessék. Más, fõleg fejlõdõ országok pedig az atomenergiában látják a nõvekvõ energiaigényükre és a globális felmelegedésre a választ.