close
Beszivárog az olcsó gáz
Egyéb - Gáz

Beszivárog az olcsó gáz

A nemzetkĂśzi olajĂĄrcsĂśkkenĂŠsnek kĂśszĂśnhetően mĂĄr januĂĄrban mĂŠrsĂŠklődhet a fĂśldgĂĄz ĂĄtadĂĄsi ĂĄra a magyar hatĂĄron. A fogyasztĂłk szĂĄmlĂĄjĂĄban azonban ez csak időben elnyĂşjtva jelentkezik majd. A jelentős ĂĄrcsĂśkkenĂŠshez az is kell, hogy a forint ne gyengĂźljĂśn tovĂĄbb – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

JanuĂĄrban csĂśkkenni kezdhet az OroszorszĂĄgbĂłl MagyarorszĂĄgra szĂĄllĂ­tott gĂĄz behozatali ĂĄra. Épp ideje lenne, hiszen a jelenlegi, ezer kĂśbmĂŠterenkĂŠnt mintegy 540 dollĂĄros tarifa lĂŠnyegĂŠben duplĂĄja a tavalyinak. Ez januĂĄrban 520 dollĂĄrra mĂŠrsĂŠklődhet – forrĂĄsaink szerint a hĂłnapok Ăłta eső olajĂĄr ĂĄttĂŠteles hatĂĄsakĂŠnt. Az orosz gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsokat vĂŠgző Gazprom ezt egy automatikus ĂĄrformula alapjĂĄn, időben elnyĂşjtva ĂŠrvĂŠnyesĂ­ti magyar oldali vevője, a nĂŠmet E.ON felĂŠ. Amennyiben az olajĂĄr 80 dollĂĄr kĂśrĂźl marad, ĂŠs ezt a kĂŠpletre kĂśzvetlenĂźl hatĂł nemzetkĂśzi fűtő- ĂŠs gĂĄzolajĂĄrak is kĂśvetik, a gĂĄztarifa a jĂśvő ĂŠv vĂŠgĂŠre 440 dollĂĄr lehet. Ha az olaj hordĂłja ismĂŠt 50-60 dollĂĄrt ĂŠrne, az ĂĄrformula alapjĂĄn a gĂĄztarifa – igaz, időben elnyĂşjtva – ismĂŠt akĂĄr 300 dollĂĄr alĂĄ is csĂśkkenhet. A nĂŠv nĂŠlkĂźl nyilatkozĂł szakemberek azonban azt is hozzĂĄteszik: ha a nyersolajĂĄr vagy az azt kĂśvető termĂŠkĂĄrak ismĂŠt nĂśvekedĂŠsnek indulnĂĄnak, a gĂĄzĂĄrcsĂśkkenĂŠs is elmaradhat.

Az ĂĄtvĂŠteli ĂĄr mĂŠrsĂŠklődĂŠse csak időbeli csĂşszĂĄssal gyűrűzik be a hazai gĂĄzĂĄrakba, amit a forint ĂĄrfolyama is befolyĂĄsol. A forint az utĂłbbi hetekben jelentősen gyengĂźlt a dollĂĄrhoz kĂŠpest, ami mĂŠrsĂŠkli az importĂĄrcsĂśkkenĂŠs hatĂĄsĂĄt. A magyar-orosz ĂĄrformula, tekintve, hogy titkos, ĂŠvek Ăłta tĂĄmadĂĄsok ĂŠs spekulĂĄciĂłk cĂŠlpontja. ElmĂŠletileg a magyar hatĂĄron ebből kĂŠpződő tarifĂĄk is titkosak. Ennek megfelelően tĂśbbszĂśr elterjedt, hogy MagyarorszĂĄg mĂŠg a tĂśbbi nyugat-eurĂłpai orszĂĄgnĂĄl is drĂĄgĂĄbban kapja a gĂĄzt. Ezt a Gazprom cĂĄfolta, igaz, adatok nĂŠlkĂźl. MindazonĂĄltal tĂŠny, hogy az 1996-ban kĂśtĂśtt kĂŠtoldalĂş szerződĂŠs formulĂĄja 2015-ig ĂŠrvĂŠnyben maradhat. (Hacsak azt a felek addig egyetĂŠrtőleg nem mĂłdosĂ­tjĂĄk – mindenesetre erre eddig nem volt pĂŠlda.)