close
Romániában erősít a Gazprom
Blog - Egyéb - Gáz

Romániában erősít a Gazprom

RomĂĄnia tĂŠrkĂŠpĂŠt eddig kihagytĂĄk a DĂŠli Áramlat gĂĄzvezetĂŠk projekt terveiből. TalĂĄn mĂŠg most sincs rajta, a Gazprom mĂŠgis ott indĂ­tana szĂĄmos beruhĂĄzĂĄst.

Az orosz Gazprom bővĂ­tenĂŠ romĂĄniai gĂĄzvezetĂŠkĂŠt, Ăşj tranzitvezetĂŠket is ĂŠpĂ­tene ott, sőt, gĂĄztĂĄrolĂłt is lĂŠtesĂ­tene, ĂĄll kĂśzlemĂŠnyĂŠben. Az Ăśtlet ĂŠrdekessĂŠge, hogy RomĂĄnia eddig nem szerepelt az orosz gĂĄz eurĂłpai exportjĂĄra ĂŠpĂ­tendő Ăşj gĂĄzvezetĂŠk projetkben, a DĂŠli Áramlatban, viszont tagja a rivĂĄlis Nabucco konzorciumnak.

 

A fentiek a pĂŠnteki moszkvai tĂĄrgyalĂĄson kerĂźltek terĂ­tĂŠkre, ahol szĂł volt a nemrĂŠg 2030-ig meghosszabbĂ­tott hosszĂş tĂĄvĂş orosz-romĂĄn gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi szerződĂŠs alapjĂĄn a kĂśvetkező időszak szĂĄllĂ­tĂĄsĂĄrĂłl is. A Gazprom tavaly 3,93 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄzt juttatott RomĂĄniĂĄba, melynek rĂŠszĂŠről a Conef Energy ĂŠs a WIEE tĂĄrsasĂĄgokkal szerződĂśtt, mint importőrĂśkkel.

 

A megbeszĂŠlĂŠseken a Gazprom igazgatĂłsĂĄgi elnĂśke, Alekszej Miller vett rĂŠszt, vendĂŠge a romĂĄniai ĂĄllami gĂĄzipari tĂĄrsasĂĄg, a Romgaz ĂĄltalĂĄnos igazgatĂłja, Francisc Toth volt, tovĂĄbbĂĄ a Transgas vezetĂŠki tĂĄrsasĂĄg ĂĄltalĂĄnos igazgatĂłja, Ioan Rusu ĂŠs RomĂĄnia oroszorszĂĄgi nagykĂśvete, Constantin Grigorie. A Gazprom kĂźldĂśttsĂŠge Vlada Ruszakova stratĂŠgiai vezĂŠrigazgatĂł-helyettes vezetĂŠsĂŠvel hamarosan RomĂĄniĂĄba utazik a javaslat tanulmĂĄnyozĂĄsĂĄra.

 

A Transgaz mellett az osztrĂĄk OMV, a magyar Mol, a bolgĂĄr Bulgargaz, a tĂśrĂśk Botas ĂŠs a nĂŠmet RWE tagja a Nabucco konzorciumnak. A Gazprom-ENI konzorcium DĂŠli Áramlat vezetĂŠke BulgĂĄriĂĄt, SzerbiĂĄt, MagyarorszĂĄgot, SzlovĂŠniĂĄt, GĂśrĂśgorszĂĄgot ĂŠs OlaszorszĂĄgot ĂŠrintenĂŠ, mielőtt elĂŠrnĂŠ AusztriĂĄt.

Â