close
Óriási gázmezőt találtak Türkmenisztán területén
Egyéb - Gáz

Óriási gázmezőt találtak Türkmenisztán területén

FĂślĂśsleges amiatt aggĂłdni, hogy TĂźrkmenisztĂĄn ne lenne kĂŠpes teljesĂ­teni gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi szerződĂŠseit. SajĂĄt szakĂŠrtői mellett most mĂĄr egy fĂźggetlen angol auditĂĄlĂłcĂŠg is megerősĂ­tette, hogy bőven van gĂĄza a kĂśzĂŠp-ĂĄzsiai orszĂĄgnak. Sokkal tĂśbb, mint eddig bĂĄrki is gondolhatta volna.

TĂźrkmenisztĂĄnĂŠ lehet a vilĂĄgon a negyedik legnagyobb gĂĄzkĂŠszlet egy fĂźggetlen audit szerint, idĂŠzi az RBC a tĂźrkmĂŠn ĂĄllami mĂŠdiĂĄt. A Gaffney, Cline and Associates (GCA) cĂŠgĂŠ az első kĂźlső elemzĂŠs, amelyet az orszĂĄg kormĂĄnya kĂśzzĂŠtett, s amely alkalmas arra, hogy eloszlassa azokat a kĂŠtelyeket, amelyek szerint TĂźrkmenisztĂĄn nem kĂŠpes teljesĂ­teni gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi szerződĂŠseit. 

Az afgĂĄn hatĂĄr kĂśzelĂŠben, az Amu-Darja folyĂł vĂślgyĂŠben lĂŠvő DĂŠl-Jolotan Oszman mező hat ezermilliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄzt rejthet, tĂĄjĂŠkoztatta a tĂĄrsasĂĄg illetĂŠkese, Jim Gillett az orszĂĄg minisztereit Asgabatban. “VilĂĄgossĂĄ vĂĄlt, hogy mĂŠg annĂĄl is tĂśbb gĂĄz van a terĂźleten, mint amennyire a szerződĂŠses kĂśtelezettsĂŠgek teljesĂ­tĂŠsĂŠhez szĂźksĂŠg van”, jelentette ki Gillett. A Jolotanon akĂĄr 14 ezermilliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄz is lehet. A GCA auditĂĄlta a Jaslar mező gĂĄzĂĄt is. Az ottani kĂŠszletet legalĂĄbb 0,25 ezermilliĂĄrd ĂŠs legfeljebb 1,5 ezermilliĂĄrd kĂśbmĂŠteresre tette, az optimĂĄlis becslĂŠs szerint 0,675 ezermilliĂĄrddal cĂŠlszerű szĂĄmolni, Ă­rja a tĂźrkmĂŠn hĂ­rĂźgynĂśksĂŠg. 

TĂźrkmenisztĂĄnnak ĂŠvi 50 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄzt kell szĂĄllĂ­tania OroszorszĂĄgnak egy 25 ĂŠves megĂĄllapodĂĄs alapjĂĄn, tovĂĄbbi 40 milliĂĄrdot pedig KĂ­nĂĄnak, erről tavaly szĂźletett egyezsĂŠg. TĂśbbek kĂśzĂśtt a tĂźrkmĂŠn gĂĄzra vĂĄr az uniĂłs tĂĄmogatĂĄst ĂŠlvező Nabucco gĂĄzprojekt, de az Ukrajna ĂĄltal 2005 Ăłta tervezett FehĂŠr Áramlat gĂĄzvezetĂŠk is.