close
Célegyenesben a szerbiai gáztároló
Egyéb - Gáz

Célegyenesben a szerbiai gáztároló

Az ĂŠv vĂŠgĂŠig lĂŠtrejĂśhet az a szerb-orosz vegyes vĂĄllalat, amely majd 800 milliĂł kĂśbmĂŠter kapacitĂĄsĂş fĂśldalatti gĂĄztĂĄrolĂłt alakĂ­t ki ĂŠs Ăźzemeltet, idĂŠzi a Platts Sasa Ilicet, a Srbijagas ĂĄllami gĂĄzipari tĂĄrsasĂĄg ĂĄltalĂĄnos igazgatĂłjĂĄt. Ez lesz az orszĂĄg első ilyen lĂŠtesĂ­tmĂŠnye. Ilic nem nem mondta meg, mennyibe kerĂźlne, egy kĂŠt ĂŠvvel ezelőtti becslĂŠs viszont 200 milliĂł dollĂĄrrĂłl szĂłlt. A projekt rĂŠsze egy szĂŠlesebb kĂśrű szerb-orosz energia ipari megĂĄllapodĂĄsnak.

Az ĂŠv vĂŠgĂŠig lĂŠtrejĂśhet az a szerb-orosz vegyesvĂĄllalat, amely majd 800 milliĂł kĂśbmĂŠter kapacitĂĄsĂş fĂśldalatti gĂĄztĂĄrolĂłt alakĂ­t ki ĂŠs Ăźzemeltet, idĂŠzi a Platts Sasa Ilicet, a Srbijagas ĂĄllami gĂĄzipari tĂĄrsasĂĄg ĂĄltalĂĄnos igazgatĂłjĂĄt. Ez lesz az orszĂĄg első ilyen lĂŠtesĂ­tmĂŠnye. Ilic nem nem mondta meg, mennyibe kerĂźlne, egy kĂŠt ĂŠvvel ezelőtti becslĂŠs viszont 200 milliĂł dollĂĄrrĂłl szĂłlt. A projekt rĂŠsze egy szĂŠlesebb kĂśrű szerb-orosz energia ipari megĂĄllapodĂĄsnak. 

Szerbia Udvarnok (Banatski Dvor) tĂŠrsĂŠgben kezdi el tĂĄrolĂł kialakĂ­tĂĄsĂĄnak tesztelĂŠsĂŠt, mĂŠg ezen a tĂŠlen, ismertette Sasa Ilic egy moszkvai ipari konferenciĂĄn. Évi 20-30 milliĂł kĂśbmĂŠtert pumpĂĄlnak be, mĂĄr 100 kĂśbmĂŠternĂŠl tartanak. A lĂŠtesĂ­tmĂŠny kĂŠt-hĂĄrom ĂŠven belĂźl ĂŠri el kialakĂ­tĂĄsĂĄnak első lĂŠpcsőjĂŠt, a 300 milliĂł kĂśbmĂŠteres mennyisĂŠget. A vĂŠgső, 800 milliĂł kĂśbmĂŠteres kapacitĂĄsra Ăśt ĂŠv alatt hĂ­zlaljĂĄk fel. A vĂĄllalkozĂĄsban a Gazpromnak 51 szĂĄzalĂŠka van, a maradĂŠk 49 szĂĄzalĂŠk a szerbiai fĂŠlĂŠ. 

A kĂŠt tĂĄrsasĂĄg egyelőre nem tĂĄrgyalta meg a majdani vegyes vĂĄllalat beruhĂĄzĂĄsi programjĂĄt, de minden ahhoz szĂźksĂŠges rĂŠszletről nagyon hamar meg kell egyezni. Szerb remĂŠnyek szerint a Gazprom gĂĄzzal ĂŠs pĂŠnzzel viszi be a szĂźksĂŠges tőkĂŠt. A vezető nem vĂĄlaszolt arra a kĂŠrdĂŠsre, vajon Ăśsszegszerűen mennyit vĂĄr a GazpromtĂłl, mivel mĂŠg a Srbijagas sem tudja, hogy mennyi gĂĄzra lesz szĂźksĂŠg ahhoz, hogy a megfelelő nyomĂĄs lĂŠtrejĂśjjĂśn a tĂĄrolĂłban. 

A szerbiai gĂĄzigĂŠny 90 szĂĄzalĂŠkĂĄt OroszorszĂĄg elĂŠgĂ­ti ki, a maradĂŠk az orszĂĄg sajĂĄt termelĂŠsĂŠből szĂĄrmazik. A kĂśztĂĄrsasĂĄgban ĂŠvente 2,7 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter fĂśldgĂĄzt fogyasztanak el (a hideg időszakban ĂĄtlagban 11-12 milliĂł kĂśbmĂŠtert naponta).  

Ilic elmondĂĄsa szerint Szerbia kĂŠt Ăşj gĂĄztĂźzelĂŠsű egysĂŠggel akarja kibővĂ­teni egyetlen erőművĂŠt, hogy tĂśbb villamos energiĂĄt juttathasson a helyi piacra. Erről mĂŠg nem egyeztettek a Gazprommal, de ĂźdvĂśzĂślnĂŠk, ha az beszĂĄllna a beruhĂĄzĂĄsba. A szerb parlament szeptember elejĂŠn fogadta el az OroszorszĂĄggal alĂĄĂ­rt, szĂŠles kĂśrű energia ipari egyĂźttműkĂśdĂŠsi megĂĄllapodĂĄst, amelytől a balkĂĄni orszĂĄg azt remĂŠli, hogy ĂŠvtizedekre biztosĂ­tva lesz energia ellĂĄtĂĄsa. Az egyezsĂŠg rĂŠszekĂŠnt az orosz Gazprom Nyefty 51 szĂĄzalĂŠkot vĂĄsĂĄrolhat a szerb ĂĄllami NIS olaj- ĂŠs gĂĄzipari tĂĄrsasĂĄgban 400 milliĂł euróÊrt, a Gazprom pedig rĂŠszesedĂŠst kap a fenti gĂĄztĂĄrolĂłban. CserĂŠbe Szerbia a DĂŠli Áramlat gĂĄzvezetĂŠk tranzit orszĂĄgĂĄvĂĄ vĂĄlik. A csĂśvĂśn OroszorszĂĄg szĂĄllĂ­t majd gĂĄzt EurĂłpĂĄba. Ilic tĂĄjĂŠkoztatĂĄsa szerint 2009 vĂŠgĂŠre kĂŠszĂźl el a vezetĂŠk szerbiai szakaszĂĄnak megvalĂłsĂ­thatĂłsĂĄgi tanulmĂĄnya. Nem mondta meg, mennyibe kerĂźlhet. „Ezt nehĂŠz meghatĂĄrozni”, tĂŠrt ki a vĂĄlasz elől. 

A gĂĄztĂĄrolĂł terve nem Ăşj SzerbiĂĄban. MĂĄr kĂŠt ĂŠve kĂŠszĂźlődtek a kialakĂ­tĂĄsĂĄra, de – mint 2006-ban az ĂşjvidĂŠki Új SzĂł beszĂĄmolt – az Ăśtlet mĂĄr akkor is negyedszĂĄzados volt. A lap szerint az elmĂşlt ĂŠvtizedekben azĂŠrt maradt csak terv a beruhĂĄzĂĄs, mert az időkĂśzben egymĂĄst vĂĄltĂł rendszerek, kormĂĄnyok egyike sem fogta sem fogta fel a lĂŠtesĂ­tmĂŠny ĂŠletbe vĂĄgĂł fontossĂĄgĂĄt. Szerbia minden szomszĂŠdos orszĂĄgĂĄnak voltak mĂĄr kĂŠt ĂŠve is tĂĄrolĂłk, MagyarorszĂĄgnak 6-7. KialakĂ­tĂĄsuknak gazdasĂĄgi ĂŠs ellĂĄtĂĄs biztonsĂĄgi oka is van: nyĂĄron ĂŠs a melegebb ĂŠvszakokban kĂśnnyebben ĂŠs olcsĂłn beszerezhető fĂśldgĂĄzt ezekben tĂĄroljĂĄk kiegĂŠszĂ­tĂŠskĂŠnt az Ă­nsĂŠges hĂłnapokra. 

Radomir Ćirilović mĂŠrnĂśk, a fĂśldgĂĄzfogyasztĂłk ĂŠrdekvĂŠdelmi egyesĂźlete, Prosperitet vezetője a lapnak elmondta, hogy a gĂĄz tĂĄrolĂĄsĂĄra azok a hatalmas, Udvarnok kĂśrnyĂŠki, fĂśldalatti Ăźregek szolgĂĄlnak, amelyekből korĂĄbban mĂĄr kiszivattyĂşztĂĄk a kőolajat. A beruhĂĄzandĂł pĂŠnz a gĂĄzszivattyĂş-rendszerek kiĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre, a furatba bepumpĂĄlandĂł fĂśldgĂĄzra, ĂŠs a fĂśldĂźreg technolĂłgiai előkĂŠszĂ­tĂŠsĂŠre (nitrogĂŠnezĂŠsĂŠre) megy el. MĂĄr akkor is 800 milliĂł kĂśbmĂŠteres kapacitĂĄs tűnt lĂŠtrehozhatĂłnak. Az Új SzĂł felhĂĄnytorgatta az orszĂĄg gĂĄzimportĂĄlĂłinak ĂŠs gĂĄzforgalmazĂłinak, hogy inkĂĄbb tĂŠlen is a drĂĄga gĂĄzt veszik, nyĂĄron pedig tĂśbb milliĂł dollĂĄros bĂźntetĂŠseket fizetnek azĂŠrt, mert nem veszik ĂĄt a gĂĄzt, mert kereslet sincs rĂĄ ĂŠs tĂĄrolni sem tudjĂĄk. TelenkĂŠnt viszont esetenkĂŠnt gĂĄzhiĂĄny van. A gĂĄztĂĄrolĂł kiĂŠpĂ­tĂŠse a szakember szerint Ăśsszesen 200 milliĂł dollĂĄrba kerĂźlne, s nagyon gyorsan megtĂŠrĂźlne.