close
Irán erősítene a gázpiacon
Egyéb - Gáz

Irán erősítene a gázpiacon

Nagyon kell EurĂłpĂĄnak az irĂĄni gĂĄz – mondta az irĂĄni olajminiszter – mĂŠg vezetĂŠket is akarnak ĂŠpĂ­teni az itteni vevők felĂŠ. A fő azonban a tĂśbb lĂĄbon ĂĄllĂĄs: az irĂĄni ĂĄllami olajcĂŠg vezetĂŠse MoszkvĂĄba Ă­rt alĂĄ egyĂźttműkĂśdĂŠsi megĂĄllapodĂĄsokat.

Az irĂĄni gĂĄz elengedhetetlen a Nabucco gĂĄzprojetk elindĂ­tĂĄsĂĄhoz, mondta Golamhosszein Nozari olajminisztere egy teherĂĄni gĂĄzkonferenciĂĄn a minap, Ă­rja a Turkish Daily News. Szerinte EurĂłpĂĄnak mindenkĂŠppen IrĂĄnhoz kell fordulnia gĂĄzellĂĄtĂĄsa ĂŠrdekĂŠben.

A 3300 kilomĂŠter hosszĂş vezetĂŠk a kaszpi tĂŠrsĂŠg gĂĄzĂĄt juttatnĂĄ TĂśrĂśkorszĂĄgon ĂŠs a BalkĂĄnon ĂĄt EurĂłpĂĄba, a tervek szerint 2013-tĂłl. A 7,9 milliĂĄrd eurĂłs beruhĂĄzĂĄstĂłl az orosz gĂĄztĂłl valĂł fĂźggősĂŠge csĂśkkenĂŠsĂŠt vĂĄrja a fĂśldrĂŠsz. Az OMV a mĂşlt hĂłnapban kĂśzĂślte, hogy vizsgĂĄlja az IrĂĄnbĂłl tĂśrtĂŠnő improt lehetősĂŠgĂŠt. Mellette a magyarorszĂĄgi Mol, a romĂĄniai Transgas, a bulgĂĄriai Bulgargas, a tĂśrĂśk Botas ĂŠs a nĂŠmet RWE tagjai a Nabucco konzorciumnak. Ám ĂŠvekre van ahhoz szĂźksĂŠg, hogy egy ilyen projekt kĂśltsĂŠghatokonnyĂĄ vĂĄljon, kĂśzĂślte a miniszter. Szerinte a vilĂĄgon a mĂĄsodik legnagyobb kĂŠszletekkel rendelkező IrĂĄn az egyetlen, amely valĂłban megoldĂĄst Ă­gĂŠr EurĂłpĂĄnak.

IrĂĄn nemrĂŠg kĂśzĂślte, hogy nĂŠgymilliĂĄrd eurĂłs beruhĂĄzĂĄssal gĂĄzvezetĂŠket ĂŠpĂ­t sajĂĄt hatĂĄrĂĄig a DĂŠl-FĂĄrszi gĂĄzmezőtől, hogy a hatĂĄrtĂłl a gĂĄz eurĂłpai vevői ĂŠpĂ­thessĂŠk meg a cső folytatĂĄsĂĄt. Nozari a tĂśrĂśk lap szerint hangsĂşlyozta, hogy a FĂĄrszi vezetĂŠk elsőbbsĂŠget ĂŠlvez az irĂĄni gĂĄzberuhĂĄzĂĄsok kĂśzĂśtt. OrszĂĄga idővel 8-10 szĂĄzalĂŠkos rĂŠszesedĂŠst szeretne megszerezni a vilĂĄg gĂĄzkereskedelmĂŠből, de nem tudni, mikorra. Pillanatnyilag egy szĂĄzalĂŠk alatt van a perzsa ĂĄllam globĂĄlis gĂĄzpiaci rĂŠszesedĂŠse.

HĂŠtfőn MoszkvĂĄba utazott az irĂĄni nemzeti olaj- ĂŠs gĂĄzipari tĂĄrsasĂĄg, a NIOC vezĂŠrkara, hogy alĂĄĂ­rjĂĄk a mĂşlt hĂłnapban megfogalmazott szĂĄndĂŠknyilatkozatot az orosz-irĂĄni szĂŠnhidrogĂŠnipari egyĂźttműkĂśdĂŠsről, Ă­rja a Tehran Times. A kĂźldĂśttsĂŠget Szeifollah Dzsasnszaz, a tĂĄrsasĂĄg Ăźgyvezető igazgatĂłja vezette. KĂśvetkező ĂşticĂŠlpontjai FehĂŠroroszorszĂĄg ĂŠs TatĂĄrsztĂĄn.

A NIOC az orosz Gazprom jĂşlius 18-ĂĄn megĂĄllapodott, hogy az orosz cĂŠg mezőfejlesztĂŠsbe fog IrĂĄnban, jelenti egy irĂĄni olajportĂĄl. A Gazprom az orszĂĄg ĂŠszaki rĂŠszĂŠn, az Azadegan olajmezőn lĂĄtna munkĂĄhoz. A Kaszpi-tengerről az OmĂĄni-tengerre ĂŠrkező olajĂŠrt cserĂŠbe orosz gĂĄzt ĂŠs tecnolĂłgiĂĄt adna. BeszĂĄllna egy ĂŠszak-irĂĄni olajfinomĂ­tĂł ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠbe is, sőt lehetősĂŠge van az IrĂĄn-PakisztĂĄn-India gĂĄzvezetĂŠk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠbe is betĂĄrsulni. Előzetes vĂĄrakozĂĄsok szerint az Alekszej Miller Gazprom-vezĂŠr meghĂ­vĂĄsĂĄra utazĂł Dzsasnszaz megĂĄllapodik egy irĂĄni-orosz vegyes vĂĄllalat lĂŠtrehozĂĄsĂĄrĂłl is, amely a Neka-Jask vezetĂŠket fektetnĂŠ le. A Gazpromot ĂŠrdekli az Észak-FĂĄrszi olajmező is.