close
Alaszkában a Gazprom
Egyéb - Gáz

Alaszkában a Gazprom

Alaszkai gĂĄzprojektekbe szĂĄllna be a Gazprom sajĂĄt hazai gĂĄzmezőin szerzett tapasztalatai alapjĂĄn, hiĂĄba rĂłjĂĄk fel neki OroszorszĂĄgban, hogy inkĂĄbb belfĂśldi termelĂŠsĂŠben kellene erősĂ­tenie. Komplett alaszkai gĂĄzrendszer lĂŠtrehozĂĄsĂĄt javasolja, csĂśvet fektetne ĂŠs LNG projekt rĂŠszesedĂŠst is venne.

Alaszka legnagyobb vĂĄrosĂĄban, Anchorage-ben jĂĄrt a Gazprom kĂźldĂśttsĂŠge. A delegĂĄciĂłt Alekszej Miller, az igazgatĂłsĂĄg elnĂśke vezette, vele ment tĂśbb igazgatĂłsĂĄgi tag, valamint a tĂĄrsasĂĄg tĂśbb ĂźzletĂĄgĂĄnak vezetője is. A Gazprom kĂźldĂśttsĂŠge a korĂĄbbi alaszkai kormĂĄnyzĂłval, Wally Hickellel vett rĂŠszt az Ăźzleti ebĂŠden. 

A szakemberek tudomĂĄnyos szeminĂĄriumon vettek rĂŠszt a Gazprom kĂśzlemĂŠnye szerint, a tĂŠma szĂŠlsősĂŠges ĂŠszaki kĂśrĂźlmĂŠnyek kĂśzĂśtti szĂŠnhidrogĂŠn termelĂŠs ĂŠs szĂĄllĂ­tĂĄs volt, valamint a tevĂŠkenysĂŠg kĂśrnyezeti ĂŠs szociĂĄlis felelőssĂŠgbeli vonatkozĂĄsai. Ismert, hogy az alaszkai szĂŠnhidrogĂŠn termelĂŠssel kapcsolatban erősek a helyi kĂśrnyezetvĂŠdelmi aggĂĄlyok, ugyanakkor a tĂŠrsĂŠg olaj- ĂŠs gĂĄzkincsĂŠre vĂĄr az amerikai piac. A rendezvĂŠnyen jelen voltak az alaszkai termĂŠszeti erőforrĂĄs minisztĂŠrium kĂŠpviselői, egy bank vezetői, az Arctic Slope Regional Corp. teljes felső vezetĂŠse, vĂŠgĂźl James Mulva, a ConocoPhillips vezĂŠrigazgatĂłja. 

A szeminĂĄrium egyik tanulsĂĄga az orosz tĂĄrsasĂĄg szerint az volt, hogy AlaszkĂĄban hasonlĂł kĂśrĂźlmĂŠnyek kĂśzĂśtt kell olajat ĂŠs gĂĄzt bĂĄnyĂĄszni, mint amilyenek a Gazprom hagyomĂĄnyos lelőhelyein vannak. Nagy tapasztalata van mezőfejlesztĂŠsben, gĂĄzvezetĂŠk lefektetĂŠsben ĂŠs ĂźzemeltetĂŠsben, ahogyan a kĂśrnyezetvĂŠdelemben ĂŠs a szĂŠlsősĂŠges ĂŠszaki viszonyok kĂśzĂśtt jelentkező tĂĄrsadalmi helyzetek megoldĂĄsĂĄban is. Ismeretei ĂŠppen ezĂŠrt jĂłl hasznĂĄlhatĂłk az oroszorszĂĄgira emlĂŠkeztető alaszkai projektek indĂ­tĂĄsĂĄban is. Az e terĂźleten valĂł tudomĂĄnyos egyĂźttműkĂśdĂŠsben nagy lehetősĂŠgek rejlenek. 

Mindezekről egy olyan szeminĂĄriumon esett szĂł, amelyen kimutattĂĄk, hogy az alaszkai szĂŠnhidrogĂŠn fejlesztĂŠsĂŠhez egyrĂŠszt ĂŠpĂ­teni kell egy vezetĂŠket AlaszkĂĄbĂłl, mĂĄsrĂŠszt vĂŠlhetőleg helyi LNG kapacitĂĄsokat is lĂŠtre kell hozni. A Gazprom szerint ĂśsszessĂŠgĂŠben ĂŠrdemes egy egysĂŠges helyi gĂĄztermelő, gĂĄzszĂĄllĂ­tĂł ĂŠs gĂĄzellĂĄtĂł rendszert kialakĂ­tani. HasonlĂł egysĂŠges rendszerre fogalmazott mĂĄr meg tervet OroszorszĂĄg Kelet-szibĂŠriai ĂŠs TĂĄvol-keleti gĂĄzmezőire. 

Az Upstream Online ez utĂłbbi alapjĂĄn konkrĂŠtabban fogalmaz, szerinte a Gazprom be kĂ­vĂĄn szĂĄllni az AlaszkĂĄbĂłl KanadĂĄn ĂĄt az USA-ba tartĂł gĂĄzvezetĂŠk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠbe. EmlĂŠkeztetett, hogy jĂşniusban mĂĄr jĂĄrt cĂŠge kĂźldĂśttsĂŠge ĂŠlĂŠn AlaszkĂĄban, s mĂĄr akkor javaslatot tett az emlĂ­tett vezetĂŠk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre kĂŠszĂźlő BP ĂŠs ConocoPhillips tĂĄrsasĂĄgoknak.  

Az EurĂłpa gĂĄzigĂŠnye negyedĂŠt kielĂŠgĂ­tő tĂĄrsasĂĄg mĂĄr ĂŠvek Ăłta ostromolja az ĂŠszak-amerikai piacot. A napokban a kanadai Rabaska LNG terminĂĄl egyik francia tulajdonosa ĂĄllĂ­tĂłlag azt mondta, hogy a Gazprom 27 szĂĄzalĂŠkot vĂĄsĂĄrolhat a projektben. A terminĂĄl 2014-re ĂŠpĂźlne fel, ugyanakkor, amikor a Gazprom a Barents-tengeri Stokman-mezőn is ĂĄt akarja adni LNG kikĂśtőjĂŠt. Miller a szentpĂŠtervĂĄri NemzetkĂśzi GazdasĂĄgi FĂłrumon is kifejtette, hogy ĂŠrdeklődĂŠse nem korlĂĄtozĂłdik EurĂłpĂĄra. Tapasztalata alapjĂĄn ĂŠrdeklődik az alaszkai lehetősĂŠgek irĂĄnt is, főleg a gĂĄzvezetĂŠk lefektetĂŠsben ĂŠs a gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsban. James Mulva kĂśzĂślte, hogy cĂŠge tanulmĂĄnyozni fogja a Gazprom javaslatĂĄt.

KanadĂĄban kĂŠt rivĂĄlis vezetĂŠktervet ĂĄpolgatnak, Ă­rja The Moscow Times. Az egyik a TransCanada-vezette konzorciumĂŠ, a mĂĄsik kĂŠt North Slope termelőjĂŠ, azaz az emlĂ­tett BP-ĂŠ ĂŠs ConocoPhillipsĂŠ. Miller szerint mindkĂŠt beruhĂĄzĂĄs elkĂŠszĂźlhet 2018-ra.