close
Arab-amerikai-kazah trió kutatna a Kaszpi-tengeren
Egyéb - Gáz

Arab-amerikai-kazah trió kutatna a Kaszpi-tengeren

Nagy kazah kutatĂĄsi ĂŠs mezőfejlesztĂŠsi projekt indul, orosz rĂŠszvĂŠtel nĂŠlkĂźl. Hogy, hogy nem, az amerikai rĂŠszvĂŠtelű szĂĄndĂŠknyilatkozat alĂĄĂ­rĂĄsa előtt ĂŠppen AsztanĂĄban jĂĄrt az amerikai kĂźlĂźgyminiszter, ĂŠs megnyugtatta a helyieket, hogy azzal ĂĄllnak Ăśssze, akivel akarnak. TalĂĄn mĂŠg mĂĄst is. AztĂĄn elrepĂźlt.

GĂĄztermelĂŠsi egyĂźttműkĂśdĂŠsről Ă­rt alĂĄ szĂĄndĂŠknyilatkozatot a kazah ĂĄllami KazMunaiGaz, az amerikai ConocoPhillips ĂŠs az EgyesĂźlt Arab EmĂ­rsĂŠgek-beli Mubadala, Ă­rja a Platts. UtĂłbbi part menti szĂŠnhidrogĂŠn lelőhely feltĂĄrĂĄsban ĂŠs mezőfejlesztĂŠsben erős. A hĂĄrom tĂĄrsasĂĄg a Kaszpi-tenger KazahsztĂĄnhoz tartozĂł rĂŠszĂŠn indĂ­tana feltĂĄrĂĄst ĂŠs mezőfejlesztĂŠst. KĂśzĂśs kĂśzlemĂŠnyĂźk szerint december 31-ig kell egyeztetniĂźk ĂŠrdekeiket, ĂŠs megkĂśtniĂźk vĂŠgleges szerződĂŠsĂźket az N blokkon indĂ­tandĂł munkĂĄrĂłl, kĂśzĂślte a KazMunaiGaz. A kazah ĂĄllami tĂĄrsasĂĄgnak 51 szĂĄzalĂŠka lesz a vĂĄllalkozĂĄsban, a ConocoPhillipsnek ĂŠs a MubadalĂĄnak – utĂłbbi egyben Abu Dzabi befektetĂŠsi szervezete is – a maradĂŠk 49 szĂĄzalĂŠk, fele-fele arĂĄnyban. 

A megĂĄllapodĂĄs mĂŠltatĂĄsakor az olaj- ĂŠs gĂĄztermelĂŠshez szĂźksĂŠges technolĂłgiĂĄhoz valĂł hozzĂĄfĂŠrĂŠst emelte ki a KazMunaiGaz elnĂśke, Kajrgeldi Kabildin. A ConocoPhillips elnĂśk-vezĂŠrigazgatĂłja, James Mulva cĂŠge Ăşj kazahsztĂĄni projektben valĂł megjelenĂŠsĂŠt hangsĂşlyozta, ami szerinte hozzĂĄjĂĄrul ahhoz, hogy a Conoco hosszĂş tĂĄvon is rĂŠszese legyen a kazahsztĂĄni olaj- ĂŠs gĂĄzfeltĂĄrĂĄsoknak. MegtiszteltetĂŠsnek veszi, hogy egyĂźtt dolgozhat a KazMunaiGazzal ĂŠs a MubadalĂĄval ebben a vilĂĄgviszonylatban is jelentős projektben. 

“A Mubadala aktĂ­v a nemzetkĂśzi energia szektorban, az ĂŠrtĂŠkes olaj- ĂŠs gĂĄztermelĂŠsi ĂŠrdekeltsĂŠgeket tartalmazĂł portfĂłliĂłja pedig egyre nő. Jelen szĂĄndĂŠknyilatkozat Ăşjabb jelentős lĂŠpĂŠs a portfĂłliĂł bővĂ­tĂŠs felĂŠ”, tette hozzĂĄ a Mubadala vezĂŠrigazgatĂłja ĂŠs Ăźgyvezető igazgatĂłja, Kalifa Al Mubarak. 

Az Êrintett N blokk 30 kilomÊterre van Aktau vårosåtól. Nagyjåból 8100 nÊgyzetkilomÊteres, olaj Ês gåz szempontjåból egyarånt nagyon ígÊretes a kazah tårsasåg szerint. 

KazahsztĂĄn amerikai nagykĂśvetsĂŠge cĂĄfolta, hogy Condoleezza Rice amerikai kĂźlĂźgyminiszter nĂŠhĂĄny nappal korĂĄbbi, asztanai Ăştja ĂśsszefĂźggĂŠsben lett volna azzal, hogy a ConocoPhillips ugyanott nem sokkal azutĂĄn szĂĄndĂŠknyilatkozatot Ă­rt alĂĄ. „VĂŠletlen egybeesĂŠs volt”, mondta a kĂśvetsĂŠg a Plattsnak. Rice Karim Maszimov kazah miniszterelnĂśkkel tĂĄrgyalt, mĂĄs Ăźgyek mellett energiĂĄrĂłl is. “A megbeszĂŠlĂŠseken a miniszter megerősĂ­tette, hogy KazahsztĂĄnnak sajĂĄt joga kivĂĄlasztani a partnereit, beleĂŠrtve a befektetőket is. Az USA mindazonĂĄltal erősen tĂĄmogatja, hogy minĂŠl tĂśbb energia exportĂştvonal induljon ki KĂśzĂŠp-ÁzsiĂĄbĂłl. KazahsztĂĄn fő exportĂştvonalai, azaz Atjrau-Szamara ĂŠs a Kaszpi vezetĂŠk Konzorcium csĂśve, OroszorszĂĄgon keresztĂźl ĂŠri el az eurĂłpai piacokat. 

Az N Blokkban indĂ­tandĂł munka a ConocoPhillipsnek mĂĄr a mĂĄsodik kĂśzĂśs vĂĄllalkozĂĄsa a KazMunaiGazzal, amellyel vegyesvĂĄllalati formĂĄban egyĂźttműkĂśdik egy Kaszpi-tengeri partmentri mezőn. MindkĂŠt cĂŠg benne van abban a konzorciumban is, amelyben hĂŠt nemzetkĂśzi tĂĄrsasĂĄg fejleszti a Kasagan mezőt. JanuĂĄrban, a tĂśbbiekkel egyĂźtt a ConocoPhillips is csĂśkkentette a Kasagan projektben lĂŠvő rĂŠszĂŠt, hogy rĂŠszesedĂŠshez jusson a KazMunaiGaz is. Az ĂĄllami tĂĄrsasĂĄg belĂŠpĂŠsĂŠre a projekt tĂşl lassĂş haladĂĄsa ĂŠs a magas kĂśltsĂŠgekkel ĂśsszefĂźggő vitĂĄk miatt volt szĂźksĂŠg. A ConocoPhillipsnek most 8,39 szĂĄzalĂŠka van a Kasagan projektben. Tagja a konzorciumnak pĂŠnzĂźgyi befektetőkĂŠnt a Mubadala is, melynek ĂŠpĂźlő portfĂłliĂłjĂĄba mĂĄr bekerĂźlt a Dolphin Energy is. UtĂłbbi a Mubadala, a francia Total ĂŠs az amerikai Occidental vĂĄllalkozĂĄsa.