close
Rengésálló erőműveket akar az atomügynökség
Atom - Egyéb

Rengésálló erőműveket akar az atomügynökség

SzeizmolĂłgiai biztonsĂĄgi kĂśzpontot hozott lĂŠtre a bĂŠcsi szĂŠkhelyű NemzetkĂśzi Atomenergia-ĂźgynĂśksĂŠg (NAÜ), hogy fĂśldrengĂŠsek esetĂŠn nagyobb biztonsĂĄgban legyenek az atomerőművek. A rĂŠszleg fő feladata, hogy vilĂĄgszerte segĂ­tsĂŠget nyĂşjtson az atomlĂŠtesĂ­tmĂŠnyeknek abban, hogy megfelelően mĂŠrjĂŠk fel egy esetleges fĂśldrengĂŠs biztonsĂĄgi kockĂĄzatĂĄt -Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A kĂśzpont nemcsak a mai kor igĂŠnyeihez igazodĂł biztonsĂĄgi előĂ­rĂĄst dolgoz ki, de tĂĄmogatja a tagorszĂĄgok kĂśzĂśtti tapasztalatcserĂŠt, a korĂĄbbi fĂśldrengĂŠsek tapasztalatainak kiĂŠrtĂŠkelĂŠsĂŠvel igyekszik csĂśkkenteni a nagy fĂśldrengĂŠsek kĂśvetkezmĂŠnyeit. A kĂśzpont lĂŠtrehozĂĄsĂĄhoz a tavaly jĂşliusban, JapĂĄnban tĂśrtĂŠnt fĂśldrengĂŠs adta az Ăśtletet, amelynek sorĂĄn megsĂŠrĂźlt a vilĂĄg legnagyobb atomerőműve, a Kashiwazaki-Kariwa is.

A vilĂĄg legnagyobb teljesĂ­tmĂŠnyű nukleĂĄris lĂŠtesĂ­tmĂŠnyĂŠnek ĂŠpĂźletei a 6,8-as erőssĂŠgű, niigatai fĂśldrengĂŠsben ugyanis kĂŠt ĂŠs fĂŠlszer akkora terhelĂŠst kaptak, mint amire terveztĂŠk őket. A rengĂŠs epicentrumĂĄtĂłl mindĂśssze tizenhat kilomĂŠterre, a tengerparton, egy geolĂłgiai tĂśrĂŠsvonalon talĂĄlhatĂł nĂŠgy kilomĂŠter hosszĂş ĂŠs tĂśbb mint mĂĄsfĂŠl kilomĂŠter szĂŠles, hĂŠtreaktoros atomerőmű-komplexum hĂĄrom műkĂśdő egysĂŠge az esetet ĂŠszlelve azonnal leĂĄllt. A kĂźlső szerkezetek ugyan akkor kisebb repedĂŠsekkel megĂşsztĂĄk a fĂśldmozgĂĄst, de Ă­gy is tĂśbbtucatnyi incidensről szĂĄmoltak be a szakemberek.

A hasonlĂł esetek megelőzĂŠsĂŠt is szolgĂĄlĂł most indult projekt kĂŠt fő finanszĂ­rozĂłja JapĂĄn ĂŠs az EgyesĂźlt Államok.