close
A városé lesz a miskolci fűtőerőmű
Egyéb - Távhő

A városé lesz a miskolci fűtőerőmű

A Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. ĂŠs a miskolci ĂśnkormĂĄnyzat tegnap alĂĄĂ­rta azt a szerződĂŠst, amely alapjĂĄn a vĂĄros tulajdonĂĄba kerĂźlhet a miskolci hőerőmű – Ă­rja a NĂŠpszabadsĂĄg.

A kĂśzel 50 megawatt teljesĂ­tmĂŠnyű kombinĂĄlt ciklusĂş, tĂśbb mint 16 milliĂĄrd forintos beruhĂĄzĂĄssal elkĂŠszĂźlt erőművet tavaly decemberben adtĂĄk ĂĄt. Nem sokkal ezutĂĄn a tĂśbbsĂŠgi tulajdonos MVM eladĂĄsra kĂ­nĂĄlta fel a lĂŠtesĂ­tmĂŠnyt műkĂśdtető kft.-ben birtokolt 99,6 szĂĄzalĂŠkos tulajdonrĂŠszĂŠt. A vĂĄros ĂśnkormĂĄnyzata kisebbsĂŠgi tulajdonoskĂŠnt ĂŠlni kĂ­vĂĄnt elővĂĄsĂĄrlĂĄsi jogĂĄval, ĂĄm az MVM akkori ĂĄllĂĄspontja szerint kicsĂşsztak a 4,2 milliĂĄrd forintos vĂŠtelĂĄrrĂłl szĂłlĂł bankgarancia benyĂşjtĂĄsĂĄra szabott hatĂĄridőből. Így a tĂśbbsĂŠgi tulajdonos azzal az Elmib Zrt.-vel erősĂ­tette meg az adĂĄsvĂŠteli szerződĂŠst, amellyel eredetileg tavaly ĂŠv vĂŠgĂŠn mĂĄr megegyezett az erőmű eladĂĄsĂĄrĂłl. A vevő azonban a mĂşlt hĂŠten bejelentette: mivel az ĂśnkormĂĄnyzattal folytatott tĂĄrgyalĂĄsaik nem vezettek eredmĂŠnyre, rĂĄadĂĄsul az adĂĄsvĂŠtelt a vĂĄros a bĂ­rĂłsĂĄgon is megtĂĄmadta, elĂĄll a szerződĂŠstől. A cĂŠg leginkĂĄbb azĂŠrt lĂŠpett vissza, mert a kĂśzel egy ĂŠve tartĂł “igazi gazda nĂŠlkĂźli” ĂĄllapot rĂĄnyomta a bĂŠlyegĂŠt az erőmű gazdĂĄlkodĂĄsĂĄra is, kĂŠrdĂŠsessĂŠ tĂŠve a tervezett megtĂŠrĂźlĂŠst.

A most alĂĄĂ­rt megĂĄllapodĂĄs akkor vĂĄlik vĂŠgĂŠrvĂŠnyessĂŠ, ha azt az MVM november elejĂŠre tervezett kĂśzgyűlĂŠse jĂłvĂĄhagyja. A vĂĄsĂĄrlĂĄshoz szĂźksĂŠges pĂŠnzt Miskolc hitelfelvĂŠtellel biztosĂ­tanĂĄ. Az erőmű gazdĂĄlkodĂĄsĂĄt ezenkĂ­vĂźl egy tĂ­zmilliĂĄrd forint kĂśrĂźli fejlesztĂŠsi hitel is terheli. Az erőmű az ĂĄramtermelĂŠs mellett Miskolc 32 ezer lakĂĄsĂĄban ĂŠlő szĂĄzezer ember tĂĄvfűtĂŠsĂŠt is ellĂĄtja.