close
A gázárak rendezése segíthetné a távhőszolgáltatás versenyképességét
Egyéb - Interjúk - Távhő

A gázárak rendezése segíthetné a távhőszolgáltatás versenyképességét

A tĂĄvhőszektor napjainkban az energiagazdasĂĄg Ăśsszes problĂŠmĂĄjĂĄt halmozottan ĂŠs koncentrĂĄltan jelenĂ­ti meg. A nehezen ĂĄtlĂĄthatĂł, szĂśvevĂŠnyes keresztfinanszĂ­rozĂĄs rĂŠszben elrejti, ĂŠs csak tĂźneti kezelĂŠskĂŠnt orvosolja időnkĂŠnt a krĂłnikus gondokat, amelyeket mostanĂĄban a nyersolaj vilĂĄgpiaci ĂĄra nyĂĄri tetőzĂŠsĂŠnek kĂŠsleltetett hullĂĄmai hoznak felszĂ­nre – derĂźl ki az energiainfo.hu elemzĂŠsĂŠből.

Az egyedi szabĂĄlyozhatĂłsĂĄg ĂŠs kĂśltsĂŠgmegosztĂĄs megteremtĂŠse nĂŠlkĂźl valĂłjĂĄban nem is beszĂŠlhetĂźnk eurĂłpai ĂŠrtelemben szolgĂĄltatĂĄsrĂłl – mondja Drucker GyĂśrgy, az energiaipari szakportĂĄl vezető elemzője. A tervezett Robin Hood adĂł ebben a tekintetben ismĂŠt csak enyhe fĂĄjdalomcsillapĂ­tĂĄsnak Ă­gĂŠrkezik, mikĂśzben a tĂśrvĂŠnyjavaslat a jelek szerint tĂśbb szabĂĄlyozĂĄsi problĂŠmĂĄt teremt, mint amennyit megold – teszi hozzĂĄ az elemző.

A tĂĄvhőszolgĂĄltatĂĄs problĂŠmĂĄinak rendezĂŠse ĂŠrdekĂŠben az első lĂŠpĂŠs, a gĂĄzĂĄrak rĂŠgĂłta hĂşzĂłdĂł rendezĂŠse kell, legyen – mondja Fekete Csaba, a KPMG energetikai ĂŠs kĂśzĂźzemi tanĂĄcsadĂĄs ĂźzletĂĄgĂĄnak menedzsere. A lakossĂĄgi gĂĄzĂĄrnĂĄl ugyanis csak minimĂĄlisan alacsonyabb az ipari, Ă­gy a tĂĄvhőszolgĂĄltatĂĄsban felhasznĂĄlt hőenergia előĂĄllĂ­tĂĄsĂĄra felhasznĂĄlt fĂśldgĂĄz ĂĄra, holott a hĂĄztartĂĄsi fogyasztĂłk ellĂĄtĂĄsĂĄnak kĂśltsĂŠgei nyilvĂĄnvalĂłan lĂŠnyegesen magasabbak.

A gĂĄzpiac teljes megnyitĂĄsa elmĂŠletileg helyre tehetnĂŠ az ĂĄrakat, de kĂŠrdĂŠs, hogy a lakossĂĄgi ellĂĄtĂĄsban a szĂĄllĂ­tĂĄs ĂŠs elosztĂĄs tĂŠnyleges kĂśltsĂŠgei megjelennek-e – mondja Fekete Csaba, aki szerint a kĂśltsĂŠgalapĂş gĂĄzĂĄrak bevezetĂŠse eltĂźntetnĂŠ a tĂĄvfűtĂŠs versenyhĂĄtrĂĄnyĂĄt, az egyedi gĂĄzfűtĂŠssel szemben. Ugyanakkor a KPMG, ĂŠs az energiainfo kĂśzĂśs elemzĂŠse azt mutatta, hogy a tĂĄvhőszolgĂĄltatĂĄs versenykĂŠpessĂŠge ĂŠrdekĂŠben (is) tĂĄmogatott kapcsolt termelĂŠs haszna hőszolgĂĄltatĂłnkĂŠnt vĂĄltozĂł mĂŠrtĂŠkben ĂŠrvĂŠnyesĂźl a hőĂĄrakban.

Amennyiben a hőszolgĂĄltatĂł tulajdonosa a kapcsolt termelő berendezĂŠsnek, nagyobb mĂŠrtĂŠkben ĂŠrvĂŠnyesĂźl a kapcsolt energiatermelĂŠsből szĂĄrmazĂł ĂĄrelőny a tĂĄvhőfogyasztĂłk ĂĄltal fizetendő dĂ­jakban – ĂŠrvel a KMPG menedzsere, hozzĂĄtĂŠve, hogy amennyiben harmadik fĂŠl szolgĂĄltatja a kapcsoltan termelt hőenergiĂĄt, Ăşgy a kĂŠt fĂŠl alkuja hatĂĄrozza meg, hogy ez az ĂĄrelőny milyen mĂŠrtĂŠkben jut el a hőfogyasztĂłkhoz. A KPMG szakĂŠrtői szerint, ezĂŠrt a jelenlegi feszĂźltsĂŠgek kezelĂŠsĂŠnek egyik mĂłdja, a hőtermelők, ĂŠs szolgĂĄltatĂłk integrĂĄciĂłja volna azokon a helyeken, ahol jelenleg kĂźlĂśn műkĂśdnek.