close
Elkészült egy új finn atomerőművi blokk környezeti hatástanulmánya
Atom - Egyéb

Elkészült egy új finn atomerőművi blokk környezeti hatástanulmánya

A Fennovoima Oy vállalat október 7-én benyújtotta egy lehetséges új atomerőmű környezeti hatástanulmányát a finn Foglalkoztatási és Gazdasági Minisztériumhoz. A jelentés három lehetséges telephely – Pyhajoki, Routsinpyhtaa és Sima települések területén – környezeti hatásvizsgálatát tartalmazza egy atomerőművi blokk teljes élettartamára. A negyedik lehetséges helyszínt, Kristinestadtot, már korábban kizárták az előzetes műszaki tervek alapján.

A Fennovoima bejelentette, hogy 2009 elejéig benyújtja kérelmét egy elvi kormánydöntés iránt. A vállalat 2012-ben tervezi megkezdeni az építkezést, és 2020-ban a villamosenergia-termelést. Egy vagy két blokkos erőművet terveznek építeni 1500 és 2500 MW közötti elektromos teljesítménnyel.

A környezeti hatástanulmány szerint a vállalat három reaktortípust fontolgat: az Areva európai nyomottvizes reaktorát (EPR), a Toshiba továbbfejlesztett forralóvizes reaktorát (ABWR) és az Areva SWR 1000 forralóvizes reaktorát. A jelentés arra a következtetésre jut, hogy nem merült fel olyan kockázatos környezeti hatás, amely a három telephely bármelyikét is kizárná.

A Fennovoima bejelentette, hogy mindhárom telephelyen folytatják az előkészítő munkálatokat. Finnországnak 4 üzemelő és egy épülő – az 1600 MW-os EPR Olkiluoto-3 – atomerőművi blokkja van. A Foglalkoztatási és Gazdasági Minisztérium közleményben jelentette be, hogy három vállalat tervez új atomerőművi projektet Finnországban.

A Tellosuuiden Voima Oy környezeti hatástanulmánya egy negyedik blokkról Olkiluotóban már készen van és a vállalat 2008 áprilisában benyújtotta az elvi döntésre vonatkozó kérelmet. 2008 augusztusában pedig a Fortum zárta le egy harmadik loviisai blokk építésének hatástanulmányát.

Fionnország nem az egyetlen európai állam, ahol a nukleáris energiatermelés fejlesztésében gondolkodnak, sőt cselekszenek is. Ismert, hogy Angliában több befektető is jelezte, kész atomerőművet építeni a szigetországban, ha a kormány zöld utat ad a fejlesztésre. Olaszország, ahol pedig a csernobili nukleráis katasztrófát követően népszavazáson utasították el az atomenergia hasznosítást, Franciaországgal együttműködve ugyancsak új atomerőmű építésére készül. A hírek szerint Németországban is erősödik azoknak a hangja, akik szerint az ország 17 meglévő atomerőművének a leállítása kezelhetetlen helyzetet teremtene, és legfeljebb a jelentősen nagyobb környezetszennyezéssel járó, szénerőművekkel tudná az ország a kieső kapacitásokat hirtelen pótolni. Akárhogyan is, az egyre erősödő környezetvédelmi aggodalmak, valamint az energiaigény növekedése felértékeli az atomerőművek szerepét.