close
Nyolcszáz millió dollár a Stokman gázprojektre
Egyéb - Gáz

Nyolcszáz millió dollár a Stokman gázprojektre

A kĂśltsĂŠgvetĂŠs mĂĄr megvan, de mĂŠg mindig csak a vĂŠgleges dĂśntĂŠs kĂśrĂźlmĂŠnyes előkĂŠszĂ­tĂŠse tart. A Barents-tengeri Stokman gĂĄzmező egyike a vilĂĄg legnagyobb gĂĄzlelőhelyeinek, a Gazprom tőle vĂĄrja vezetĂŠkes ĂŠs cseppfolyĂłs formĂĄban tĂśrtĂŠnő gĂĄzexportja fellendĂźlĂŠsĂŠt.

A Stokman Development AG igazgatĂłsĂĄga jĂłvĂĄhagyta a barents-tengeri gĂĄzvĂĄllalkozĂĄs idei ĂŠs jĂśvő ĂŠvi kĂśltsĂŠgvetĂŠsĂŠt: eszerint valamivel tĂśbb, mint 800 milliĂł dollĂĄrral gazdĂĄlkodhatnak a projekt tagjai, tette kĂśzzĂŠ a hĂŠtfői svĂĄjci megbeszĂŠlĂŠs utĂĄn a tĂĄrsasĂĄgot ellenőrző orosz Gazprom. MegtĂĄrgyaltĂĄk a beruhĂĄzĂĄs első szakaszĂĄt ĂŠs ĂĄttekintettĂŠk a vĂŠgső dĂśntĂŠs meghozatala előtti intĂŠzkedĂŠseket tartalmazĂł akciĂłtervet is. A Stokman Development 51 szĂĄzalĂŠka a GazpromĂŠ, a Totalnak 25, a StatoilHydrĂłnak 24 szĂĄzalĂŠka van benne. A Stokman gĂĄz- ĂŠs kondenzĂĄtum mező stratĂŠgiai fontossĂĄgĂş a Gazprom szĂĄmĂĄra. A terĂźlet gĂĄzĂĄt vezetĂŠken ĂŠs cseppfolyĂłs ĂĄllapotban (LNG) is kĂ­vĂĄnjĂĄk majd tovĂĄbbĂ­tani, utĂłbbi formĂĄban az Atlanti ÓceĂĄn tĂŠrsĂŠgĂŠbe. 

A lelőhelyet 1988-ban fedeztĂŠk fel a barents-tengeri talapzat OroszorszĂĄghoz tartozĂł rĂŠszĂŠn. KĂśrĂźlbelĂźl 600 kilomĂŠterre, ĂŠszakkeletre talĂĄlhatĂł Murmanszk vĂĄrosĂĄtĂłl, a vĂ­z mĂŠlysĂŠge 320-340 mĂŠter. A terĂźlet C1 ĂŠs C2 kĂŠszleteinek nagysĂĄga 3,8 ezermilliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄz ĂŠs kĂśrĂźlbelĂźl 37 milliĂł tonna kondenzĂĄtum. A Gazprom vĂĄrakozĂĄsai szerint ĂŠvi 60 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄz hozhatĂł majd fel a mezőről, tovĂĄbbĂĄ 0,6 milliĂł tonna kondenzĂĄtum. Ez nagyjĂĄbĂłl NorvĂŠgia teljes termelĂŠsĂŠnek felel meg, mĂĄrpedig NorvĂŠgia egyike EurĂłpa legnagyobb gĂĄzellĂĄtĂłinak. A beruhĂĄzĂĄs első szakaszĂĄban, 2013-tĂłl ĂŠvi 23,7 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄz felhozatala a terv. Az LNG szĂĄllĂ­tĂĄs 2014-től indul meg. 

A feltĂĄrĂĄsi ĂŠs termelĂŠsi engedĂŠllyel kĂśzvetlenĂźl a Gazprom 100 szĂĄzalĂŠkos leĂĄnyvĂĄllalata, a Szevmornyeftyegaz rendelkezik. A Gazprom 2007 jĂşliusĂĄban kĂśtĂśtt keretmegĂĄllapodĂĄst a Totallal, annak a projekthez valĂł csatlakozĂĄsĂĄrĂłl, oktĂłberben pedig a StatoilHydrĂłval szĂźletett hasonlĂł egyezsĂŠg. A beruhĂĄzĂĄs a Murmanszki KerĂźleti ÖnkormĂĄnyzat ĂŠs az Orosz SzĂśvetsĂŠgi HaditengerĂŠszet erős tĂĄmogatĂĄsĂĄt ĂŠlvezi a 2005 novemberĂŠben szĂźletett szerződĂŠs alapjĂĄn. 2006 oktĂłberĂŠre befejeződĂśtt az egy ĂŠv hosszĂş meghallgatĂĄs az ĂŠrintett Murmanszki ĂŠs LeningrĂĄdi KĂśrzettel, valamint a KarĂŠliai KĂśztĂĄrsasĂĄggal. 

Ez ĂŠv februĂĄrjĂĄban rĂŠszvĂŠnyesi megĂĄllapodĂĄst Ă­rt alĂĄ a Gazprom, a Total ĂŠs a StatoilHydro a Stokman Development AG lĂŠtrehozĂĄsĂĄrĂłl. Az Ăşj cĂŠg a beruhĂĄzĂĄs első szakasza eszkĂśzeinek a tulajdonosa 25 ĂŠvig.