close
Az MVM-hez kerülhet az oroszok Mol-pakettje
Egyéb - Olaj

Az MVM-hez kerülhet az oroszok Mol-pakettje

A NĂŠpszabadsĂĄg informĂĄciĂłi szerint a kormĂĄny az ĂĄllami Magyar Villamos Művekkel vĂĄsĂĄroltathatja meg az orosz Szurgutnyeftyegaz tulajdonĂĄban lĂŠvő, 500 milliĂĄrd forint ĂŠrtĂŠkű, 21 szĂĄzalĂŠknyi Mol-rĂŠszvĂŠnyt. A bonyolult manőver biztosĂ­tanĂĄ az utat a magĂĄntulajdonĂş Mol tovĂĄbbi terjeszkedĂŠsĂŠhez.

Noha a fejlesztĂŠsi tĂĄrcĂĄtĂłl nem kaptunk tĂĄjĂŠkoztatĂĄst, lapunk informĂĄciĂłi szerint nem kĂśzvetlenĂźl az ĂĄllam, hanem egy cĂŠge, a Magyar Villamos Művek (MVM) szerezheti meg a Mol 21 szĂĄzalĂŠkos rĂŠszesedĂŠsĂŠt az orosz SzurgutnyeftyegaztĂłl. Fellegi TamĂĄs szakminiszter a napokban annyit jelzett: a magyar ĂĄllam esetleg valĂłban megvĂĄsĂĄrolnĂĄ a pakettet, mert azt hasznosnak tartja. – Az Ăśsszeget a piacrĂłl teremtik elő – kĂśzĂślte. A csomag tőzsdei ĂĄra jelenleg fĂŠlezermilliĂĄrd forint, ami a vĂĄsĂĄrlĂĄsi hĂ­rek kapcsĂĄn egyre emelkedik.

SzakĂŠrtők a legrosszabbmegoldĂĄsnak azt tartanĂĄk, ha az ĂĄllam mondjuk kĂśtvĂŠnyek kibocsĂĄtĂĄsĂĄval a nemzetkĂśzi tőkepiacrĂłl szednĂŠ be a szĂźksĂŠges Ăśsszeget. Ez nyilvĂĄn rendkĂ­vĂźli mĂŠrtĂŠkben megdobnĂĄ az ĂĄllamadĂłssĂĄgot, pedig az OrbĂĄn-kabinet ennek csĂśkkentĂŠsĂŠt tűzte zĂĄszlajĂĄra. Az ĂĄllamadĂłssĂĄgot ugyanakkor nem nĂśveli, ha az ehhez szĂźksĂŠges pĂŠnzt nem az ĂĄllam, hanem valamely cĂŠge veszi fel. ForrĂĄsaink szerint erre legnagyobb esĂŠlye az ĂĄllami ĂĄramholdingnak, az MVM-nek van. Nem ez lenne az első eset, amikor az OrbĂĄn-kabinet az ĂĄram-nagykereskedőt jelĂśli ki egyegy vĂĄsĂĄrlĂĄsra. Így lett a cĂŠg az azeri gĂĄz beszĂĄllĂ­tĂĄsĂĄra alakult, tőle első lĂĄtĂĄsra kissĂŠ idegen AGRI-projekt magyar rĂŠsztvevője. Csak ehhez szĂĄmĂ­tĂĄsok szerint egymilliĂĄrd eurĂł nagysĂĄgrendű pĂŠnz szĂźksĂŠges. A Szurgutnyeftyegaz kezĂŠben lĂŠvő Mol-rĂŠszvĂŠnyek jelenlegi ĂĄra mĂĄsfĂŠl milliĂĄrd eurĂłt tesz ki. MĂ­g az AGRI-megbĂ­zĂĄsrĂłl az MVM azt nyilatkozta, hogy vizsgĂĄljĂĄk, Mol-Ăźgyben lapunkat a fejlesztĂŠsi tĂĄrcĂĄhoz irĂĄnyĂ­tottĂĄk.

Ha az MVM tĂŠrsĂŠgi versenytĂĄrsĂĄnak szĂĄmĂ­tĂł cseh ĂĄllami CEZ ĂĄramcĂŠg a Mol nagytulajdonosa lehet, akkor ez a befektetĂŠs azMVM stratĂŠgiĂĄjĂĄba is beleilleszthető – vĂŠlik a tĂĄrsasĂĄghoz kĂśzel ĂĄllĂł forrĂĄsaink. Ugyanakkor felhĂ­vjĂĄk a figyelmet arra, hogy ha az MVM-nek piaci alapon kellene felvennie a kĂŠt Ăşjonnan „megnyert” befektetĂŠshez a pĂŠnzt, lemondhat a 2020-tĂłl tervezett atomerőmű-bővĂ­tĂŠsről. De azĂŠrt ebben mĂŠg sok a „ha”. Az csak a GyurcsĂĄny-kormĂĄny alatt hangzott el Ă­gĂŠretkĂŠnt, hogy az MVM ĂĄllami tĂĄmogatĂĄs nĂŠlkĂźl bővĂ­ti az atomerőművet. MĂĄsrĂŠszt a bővĂ­tĂŠshez szĂźksĂŠges tĂśbb szĂĄzmilliĂĄrdos sajĂĄt erőt csak ĂŠvek mĂşlva kell előteremteni. Addig pedig az MVM akĂĄr meg is vĂĄlhat Mol-rĂŠszvĂŠnyeitől. HarmadrĂŠszt – mint arra Fellegi TamĂĄs tĂśbb helyĂźtt utalt is – a MolrĂŠszvĂŠnyek ĂźgyĂŠt a szĂĄmos magyar–orosz gazdasĂĄgi kĂŠrdĂŠssel egy csomagban kezelik. Vagyis mĂĄs magyar engedmĂŠnyek fejben az ĂĄr jelentősen csĂśkkenhet. ÚgyszintĂŠn elkĂŠpzelhető, hogy az MVM-nek egy ĂĄllami hitelintĂŠzet, pĂŠldĂĄul a Magyar FejlesztĂŠsi Bank (MFB) adna kĂślcsĂśnt kedvező feltĂŠtelekkel. Ez aztĂĄn az MFB mĂŠrlegĂŠn vĂĄltoztatna jelentősen. MiutĂĄn a GyurcsĂĄny-kabinet tĂśrtĂŠnetesen az MFB-t jelĂślte ki az orosz DĂŠli ĂĄramlat gĂĄzvezetĂŠk magyar tĂĄrstulajdonosĂĄnak, szakĂŠrtők szerint a banknak a Mol-csomag megvĂĄsĂĄrlĂĄsa sem jelenthetne meglepetĂŠst. AnnĂĄl is kevĂŠsbĂŠ, mert leĂĄnycĂŠge, azMFB Invest a Mol-vezetĂŠssel egyeztetett Ăźgyletek nyomĂĄn 2007 Ăłta időnkĂŠnt tulajdonolja a Mol nĂŠhĂĄny szĂĄzalĂŠkĂĄt. (Az MFB-nĂŠl az Ăźgy kapcsĂĄn nem nyilatkoztak.)

Alapvető kĂŠrdĂŠskĂŠnt vetődik fel: kĂśltsĂŠgvetĂŠsi megszorĂ­tĂĄsok kĂśzepette miĂŠrt olyan fontos az OrbĂĄnkabinetnek az, hogy fĂŠlezermilliĂĄrd forintos kiadĂĄssal hĂĄzon belĂźl tudja a Mol 21 szĂĄzalĂŠkĂĄt. Erről a Fellegi ĂĄltal rĂŠszletesen nem indokolt kĂŠrdĂŠsről a piac rendre a – magĂĄntulajdonĂş –Mol ĂŠs a mindenkori magyar kormĂĄnyok szoros kapcsolatĂĄt emlĂ­ti. Az, hogy a csomag – az olajtĂĄrsasĂĄg tĂśbbi nagyrĂŠszvĂŠnyesĂŠtől eltĂŠrően – minden tekintetben a Mol-vezetĂŠs hatĂĄskĂśrĂŠn kĂ­vĂźl esik, valĂłjĂĄban csak a tĂĄrsasĂĄgnak fĂĄj. A Mol vezetĂŠse ugyanis – hathatĂłs magyar ĂĄllami hĂĄtszĂŠllel – mindeddig hermetikusan meg tudta vĂŠdeni az ĂĄltaluk kĂŠpviselt stratĂŠgiĂĄt a „rebellis” csomag mindenkori gazdĂĄja – korĂĄbban az osztrĂĄk OMV, most az orosz Szurgutnyeftyegaz –kĂźlĂśnbĂśző tĂśrekvĂŠseitől. ArrĂłl, hogy a helyzet milyen anyagi kĂĄrokat okoz a tĂĄrsasĂĄgnak, netĂĄn a magyar ĂĄllamnak, nem kerĂźltek nyilvĂĄnossĂĄgra adatok. A Mol folyamatosan szĂłba kerĂźl a csomag lehetsĂŠges vevőjekĂŠnt, de ezt az eshetősĂŠget HernĂĄdi Zsolt, aMol elnĂśk-vezĂŠrigazgatĂłja elvetette. ForrĂĄsaink szerint egy ekkora hitel a tĂĄrsasĂĄg terjeszkedĂŠsĂŠtől vonnĂĄ el a pĂŠnzt. RĂĄadĂĄsul az orosz felek ĂĄllĂ­tĂłlag kĂźlĂśnbĂśző vitĂĄk nyomĂĄn orrolnak HernĂĄdira, Ă­gy nem is hajlandĂłak a kĂśzvetlen ĂŠrtĂŠkesĂ­tĂŠsre. Ez persze nem zĂĄrja ki, hogy egy magyar ĂĄllami kerĂźlővel a csomag vĂŠgĂźl mĂŠgiscsak a Mol vonzĂĄskĂśrzetĂŠben kĂśssĂśn ki, ami – bĂ­zvĂĄst ĂĄllĂ­thatĂł – ezutĂĄn mĂĄr nem is kerĂźl ki onnan tĂśbbĂŠ.

A kĂśzeli ĂŠs tĂĄvoli mĂşlt tapasztalatai alapjĂĄn kĂŠzenfekvő, hogy a mindenkori magyar ĂĄllam Mol-rĂŠszvĂŠnyeskĂŠnt a tĂśbbi nagytulajdonoshoz hasonlĂłan kiĂŠrdemli a „Mol-barĂĄt” jelzőt. A nemzeti olajtĂĄrsasĂĄg Ăźgyeiben minden jel szerint korĂĄbban is egyetĂŠrtett az egymĂĄssal amĂşgy ĂŠles vitĂĄkat folytatĂł MSZP ĂŠs Fidesz, amint az pĂŠldĂĄul az OMV elleni sĂĄnc kĂśzĂśs kiĂŠpĂ­tĂŠsĂŠben is megmutatkozott. Ennek megfelelően a Molvezetőknek oly ellenszenves csomag ĂĄllami megvĂĄsĂĄrlĂĄsĂĄt informĂĄciĂłink szerint mĂĄr a Bajnai-kormĂĄny is fontolgatta. Ám akkor orosz rĂŠszről mĂŠg merev elutasĂ­tĂĄs volt a vĂĄlasz. Fellegi TamĂĄs eddigi lĂŠpĂŠsei meglehetősen homĂĄlyosak, lĂŠnyegĂŠben csak ellentmondĂĄsos hĂ­rek Ăśvezik, de talĂĄn tĂŠnyleg formĂĄlĂłdik valamifĂŠle megĂĄllapodĂĄs.

Vigasztalódik az OMV 

A Mol rĂŠgiĂłs ellenlĂĄbasa lassan kiheverni lĂĄtszik azt a kudarcot, amely a magyar energetikai ĂłriĂĄs felvĂĄsĂĄrlĂĄsi kĂ­sĂŠrletĂŠvel ĂŠrte. Az OMV a Molhoz hasonlĂłan folytatja terjeszkedĂŠsĂŠt, legutĂłbbi zsĂĄkmĂĄnya a tĂśrĂśk Petrol Ofisi olajipari konszern, amelyben tovĂĄbb nĂśveltĂŠk a rĂŠszesedĂŠsĂźket. Az osztrĂĄkok kĂśzlemĂŠnyben jelentettĂŠk be a hĂŠt vĂŠgĂŠn, hogy egymilliĂĄrd eurĂłt fizetnek a Dogan Holdingnak a Petrol Ofisi 54,17 szĂĄzalĂŠkos tulajdonrĂŠszĂŠĂŠrt cserĂŠbe, s ezzel ĂĄtveszik a cĂŠg irĂĄnyĂ­tĂĄsĂĄt is, hiszen a mĂĄr korĂĄbban a kezĂźkben lĂŠvő 41,56 szĂĄzalĂŠkos rĂŠszvĂŠnypakettjĂźkhez csapva a most megszerzett csomagot mĂĄr 96 szĂĄzalĂŠk kĂśrnyĂŠkĂŠn jĂĄrnak.

Az ĂĄtvĂŠtelről mĂĄr tavaly is folytattak tĂĄrgyalĂĄsokat a tĂśrĂśkĂśkkel, de az egyeztetĂŠsek novemberben zĂĄtonyra futottak. HosszĂşra nyĂşlt kĂŠnyszerszĂźnetet kĂśvetően az osztrĂĄkok szerdĂĄn jelentettĂŠk be hivatalosan a tĂĄrgyalĂĄsok felĂşjĂ­tĂĄsĂĄt.