close
Felavatták a világ egyik legnagyobb tengeri szélfarmját
Egyéb - Megújuló

Felavatták a világ egyik legnagyobb tengeri szélfarmját

Néhány napja hivatalosan is megnyitotta a dán klímaváltozásért és energiaügyekért felelős miniszter, Lykke Friis a Rödsand II. névre keresztelt tengeri szélfarmot, amely a Németországhoz tartozó Fermarn és a Dániához tartozó Lolland szigetek között található. Az újonnan átadott szélpark a legnagyobb az E.ON hat szélfarmja közül, és a világ egyik legnagyobb működő tengeri szélparkjának számít.

A tengeri szélerőmű telep 207 megawattos összteljesítményével 200 ezer háztartás számára biztosít tiszta energiát. Az egyenként 2,3 megawatt teljesítményű turbinákat a Siemens által gyártott 93 méter átmérőjű rotorok mozgatják. A szélfarm – melynek megépülését az E.ON körülbelül 400 millió euróval támogatta – három hónappal a határidő lejárta előtt elkészült, amely rendkívüli sikernek számít a szélenergia-iparban.

A Rödsand felavatásával az E.ON újabb mérföldkőhöz érkezett a tengeri szélenergia előállításában. A Rödsandon kívül a cég két másik tengeri szélfarmja is megkezdte idén a működést: a 180 megawatt összteljesítményű Robin Rigg – Nagy-Britannia egyik legnagyobb tengeri szélparkja – és a világ első mélytengeri szélfarmja, az alpha ventus Németországban. Emellett az E.ON és partnerei építik a London Array-t, amely egy gigawattos teljesítményével a világ legnagyobb szélfarmja lesz, mikor elkészül. Az E.ON 2001-től több mint 1 milliárd eurót fektetett be tengeri szélerőmű-projektekbe.

Frank Mastiaux, Az E.ON Climate & Renewables vezérigazgatója elmondta: „Az E.ON jelentős mértékben járul hozzá az európai tengeri szélenergia-szektor fejlődéséhez. A Rödsandhoz és az alpha ventushoz hasonló projektek tisztán jelzik, hogy az E.ON mekkora tapasztalatra tett szert a technológia terén. A tengeri szélenergia stratégiai fontosságú az E.ON megújuló energiaforrásokat célzó ügyleteiben.”