close
Moszkva Albániát is bekapcsolná a Déli Áramlatba
Egyéb - Gáz

Moszkva Albániát is bekapcsolná a Déli Áramlatba

OroszorszĂĄg megfontolja AlbĂĄnia bevĂŠtelĂŠt a DĂŠli Áramlat gĂĄzvezetĂŠkben rĂŠszes orszĂĄgok kĂśzĂŠ – jelentette ki tiranai lĂĄtogatĂĄsĂĄn az orosz kĂźlĂźgyminiszter-helyettes. Vlagyimir Tyitov elmondta: Moszkva megfontolja a tervezett vezetĂŠk kiterjesztĂŠsĂŠt AlbĂĄnia felĂŠ. Tyitov azt kĂśvetően nyilatkozott, hogy tĂĄrgyalt Sali Berisha albĂĄn kormĂĄnyfővel.

AlbĂĄnia jelenleg nem kapcsolĂłdik egyetlen nemzetkĂśzi gĂĄzvezetĂŠkhez sem.
 Az OroszorszĂĄg ĂĄltal tĂĄmogatott DĂŠli Áramlat gĂĄzvezetĂŠk vĂĄrhatĂłan 2018-tĂłl Ăźzemel teljes kapacitĂĄssal, mĂ­g egy rĂśvidebb szakaszĂĄt mĂĄr 2015 decemberĂŠben ĂĄtadhatjĂĄk – nyilatkozta a napokban a Gazprom szĂłvivője.

A vezeték először elkészülő része Bulgáriáig szállít majd orosz földgázt, évi mintegy 15,6 milliárd köbméteres teljes kapacitással. A 2018-ra elkészülő teljes vezetékhálózaton keresztül évente várhatóan 63 milliárd köbméter gáz érkezik Európába.

A Gazprom vezĂŠrigazgatĂłja, Alekszej Miller 2010 mĂĄjusĂĄban mĂŠg Ăşgy nyilatkozott, hogy az eurĂłpai szĂĄllĂ­tĂĄsok 2015-ben indulhatnak.

A Déli Áramlat Oroszországból a Fekete-tengeren át Görögországba, Bulgáriába, Olaszországba, Szerbiába, Magyarországra, Szlovéniába és Ausztriába szállít majd földgázt. A vezetéket üzemeltető vállalat részvényese az orosz Gazprom és az olasz Eni, az osztrák OMV és a francia EdF.