close
Izlandról nézve is bíztató a magyarországi geotermális potenciál
Blog - Egyéb - Megújuló

Izlandról nézve is bíztató a magyarországi geotermális potenciál

MagyarorszĂĄg nagyon jĂł lehetősĂŠgekkel rendelkezik a geotermĂĄlis energia terĂźletĂŠn, a prĂłbafĂşrĂĄsok rendkĂ­vĂźl bĂ­ztatĂłak. Nemcsak itt, de a rĂŠgiĂł tĂśbbi orszĂĄgĂĄban is ĂŠlĂŠnk az ĂŠrdeklődĂŠs a geotermĂĄlis energia lehetősĂŠgei irĂĄnt – mondta Tryggvi Jonsson, a geotermiĂĄval foglalkozĂł Mannvit ĂźzletfejlesztĂŠsi szakĂŠrtője. Úgy vĂŠli: egyelőre kisebb hőtermelő egysĂŠgek ĂŠpĂ­tĂŠse irĂĄnt van ĂŠrdeklődĂŠs, a nagyobb ĂĄramtermelĂŠsre is alkalmas egysĂŠgek lĂŠtesĂ­tĂŠsĂŠre azt hiszem, mĂŠg nĂŠhĂĄny ĂŠvet vĂĄrnunk kell.

Izlandon több száz éve használják a termálvizeket fűtésre, fürdésre, a föld alól feltörő geotermikus energia azonban csak az utóbbi fél évszázadban terjedt el a szigetországban. A XXI. századra az országban sikerült elérni, hogy a lakossági fűtés- és melegvíz-igényeket szinte teljes egészében geotermikus hőből fedezzék. A feltörő geotermikus kutak és az Izlandon szintén gyakran előforduló vízerőművek az ország energiaigényének 80 százalékát fedezik, fosszilis üzemanyagot csakis a közlekedés és szállítmányozás területén használnak. Bár a világon ritka az ilyen jó adottságokkal rendelkező ország, a geotermikus energia kiaknázása máshol is jó eredményekkel kecsegtet.

– MagyarorszĂĄg nagyon jĂł lehetősĂŠgekkel rendelkezik a geotermikus energia terĂŠn, jobbakkal, mint gondoltuk – mondta Tryggvi Jonsson az energiainfo.hu-nak. – Szeptemberben sikeresen zĂĄrultaka prĂłbafĂşrĂĄsok Szentlőrincen, Miskolc mellett, ahol a 14. fĂşrĂĄsra kĂŠt kilomĂŠter mĂŠlyen meleg vizet talĂĄltunk. Persze az Izlandon alkalmazott technolĂłgia nem teljesen kompatibilis a MagyarorszĂĄgon hasznĂĄlhatĂłval, hiszen előbbiben 200 fokos gőz tĂśr fel a felszĂ­n alĂłl, mĂ­g Szentlőrincen 87 fokos melegvĂ­z, de termĂŠszetesen ennek hasznosĂ­tĂĄsĂĄra is van megfelelő megoldĂĄs.

– NehĂŠz lenne persze megmondani, MagyarorszĂĄg energiaigĂŠnyĂŠnek hĂĄny szĂĄzalĂŠkĂĄt lehet geotermikus energiĂĄbĂłl fedezni, de az eddigi projektek bĂ­ztatĂłak ĂŠs tovĂĄbbi prĂłbafĂşrĂĄsokra van kilĂĄtĂĄs. És nem csak a Pannergy ĂŠrdeklődik MagyarorszĂĄgon – amelynek hivatalos tanĂĄcsadĂłi vagyunk -, hanem mĂĄs cĂŠgek is, sőt a rĂŠgiĂłban is egyre tĂśbben foglalkoznak a tĂŠmĂĄval. MagyarorszĂĄgon egyelőre kisebb hőtermelő egysĂŠgek ĂŠpĂ­tĂŠse irĂĄnt van ĂŠrdeklődĂŠs, a nagyobb ĂĄramtermelĂŠsre is alkalmas egysĂŠgek lĂŠtesĂ­tĂŠsĂŠre azt hiszem, mĂŠg nĂŠhĂĄny ĂŠvet vĂĄrnunk kell.