close
Az Elmű vette a legdrágábban az áramot az első háromnegyedévben
Áram - Egyéb

Az Elmű vette a legdrágábban az áramot az első háromnegyedévben

A lakossĂĄgot ĂŠs a kisfogyasztĂłkat ellĂĄtĂł egyetemes ĂĄramszolgĂĄltatĂłk kĂśzĂźl az ElmĹą a kilowattĂłrĂĄnkĂŠnt 15,49 forintos fajlagos piaci ĂĄtlagĂĄrhoz kĂŠpest – 4,32 szĂĄzalĂŠkkal drĂĄgĂĄbban szerezte be a villamos energiĂĄt az ĂŠv első kilenc hĂłnapjĂĄban – ez derĂźl ki a Magyar Energia Hivatal legfrissebb adataibĂłl. Az ElmĹą mellett az RWE mĂĄsik magyarorszĂĄgi cĂŠge, az ÉmĂĄsz az ĂĄtlaghoz kĂśzeli ĂĄron vĂĄsĂĄrolta a villamos energiĂĄt; beszerzĂŠsi ĂĄra 0,51 szĂĄzalĂŠkkal volt az ĂĄtlag alatt az első hĂĄrom negyedĂŠvben. Ugyanakkor az E.ON EnergiaszolgĂĄltatĂł beszerzĂŠsi ĂĄra 2,25 szĂĄzalĂŠkkal maradt el az ĂĄtlagĂĄrtĂłl, mĂ­g az EDF DĂŠmĂĄsz 1,75 szĂĄzalĂŠkkal olcsĂłbban vĂĄsĂĄrolt az ĂĄtlaghoz kĂŠpest.

A hivatal negyedĂŠvente tĂĄjĂŠkoztatĂł jelleggel teszi kĂśzzĂŠ a tĂŠnyleges fajlagos ĂĄramvĂĄsĂĄrlĂĄsi ĂĄtlagĂĄrat azĂŠrt, hogy a szolgĂĄltatĂłk Ăşgy kalkulĂĄlhassanak, hogy az ĂĄrrĂŠsĂźk ne lĂŠpje tĂşl a hivatal ĂĄltal megĂĄllapĂ­tott mĂŠrtĂŠket – olvashatĂł a Magyar Energia Hivatal honlapjĂĄn megjelent kĂśzlemĂŠnyben.


Csak a harmadik negyedévet tekintve az átlagár kilowattóránként 15,08 forint volt. az Elmű 4,82 százalékkal az átlagár felett, az Émász 0,09 százalékkal az átlag alatt vásárolta a villamos energiát. Az E.ON 2,5 százalékkal, az EDF Démász pedig 2,19 százalékkal vásárolt olcsóbban az átlaghoz képest. 


A második negyedévben a tényleges fajlagos piaci vásárlási átlagár 15,36 forint volt. Július elsejétől, az árrést is beszámítva, az Elmű átlagosan 21,07 forintért adta tovább a lakosságnak a megvásárolt áramot. A végfelhasználói ár azonban ennél jóval magasabb: a 25 százalékos  áfával együtt 44,49 forint, amiből 14,27 forint a rendszerhasználat díja, 0,32 forint pedig a villamos energiaipari dolgozók áramárkedvezményét kompenzálja.  Az E.ON kilowattóránként a 41,51 forint végfelhasználói árban átlagosan 19,67 forintot, az Émász 41,67 forint végfelhasználói ár mellett 19,83 forintot, az EDF Démász pedig 42,32 forint végfelhasználói árból  19,92 forintot számolt az egyetemes szolgáltatásért.

Â