close
Türkmén-orosz együttműködés a gázpiacon
Egyéb - Gáz

Türkmén-orosz együttműködés a gázpiacon

NĂśvelnĂŠ az orosz vezetĂŠkeken szĂĄllĂ­tott fĂśldgĂĄz exportjĂĄt  TĂźrkmenisztĂĄn – jelentette be Gurbanguly Berdimukhammedov tĂźrkmĂŠn elnĂśk a Dmitrij Medvegyev orosz elnĂśkkel tartott kĂŠt napos, tĂźrkmenbasi csĂşcstalĂĄlkozĂłn, de arrĂłl nem esett szĂł a nyilvĂĄnossĂĄg előtt, hogy a tĂźrkmĂŠn fĂśldgĂĄzbĂłl OroszorszĂĄgnak alig jut a jĂśvőben. TĂźrkmenisztĂĄn elnĂśke tĂśbbszĂśr is kifejtette szĂĄndĂŠkĂĄt, hogy diverzifikĂĄlja TĂźrkmenisztĂĄn fĂśldgĂĄz-exportjĂĄt. Az eurĂłpai piac azĂŠrt is vonzĂł cĂŠlpont az asgabati vezetĂŠs szĂĄmĂĄra, mivel nyugaton, keretszerződĂŠs megkĂśtĂŠse esetĂŠn az eddiginĂŠl kedvezőbb ĂĄron ĂŠrtĂŠkesĂ­thetnĂŠ gĂĄzĂĄt.

“OroszorszĂĄg hosszĂş tĂĄvĂş stratĂŠgiai partnerĂźnk, Ă­gy a meglĂŠvő kĂŠtoldalĂş megĂĄllapodĂĄsok keretĂŠben kĂŠszek vagyunk nĂśvelni OroszorszĂĄgba szĂĄnt fĂśldgĂĄzexportunkat” – nyilatkozta a tĂźrkmĂŠn elnĂśk.
    Ugyanakkor szakĂŠrtők rĂĄmutatnak, hogy amiĂłta a Gazprom -  a tĂźrkmenisztĂĄni gĂĄz addigi legnagyobb ĂĄtvevője – tavaly az eurĂłpai kereslet visszaesĂŠse miatt tĂśbb mint 90 szĂĄzalĂŠkkal csĂśkkentette a tĂźrkmenisztĂĄni gĂĄz ĂĄtvĂŠtelĂŠt, Asgabat keresett mĂĄs partnereket. KĂ­na felĂŠ megĂŠpĂźlt egy vezetĂŠk, s mĂĄr ĂŠvi 60 milliĂĄrd kĂśbmĂŠterre akarjĂĄk bővĂ­teni kapacitĂĄsĂĄt. IrĂĄn is azonnal ĂŠvi 20 milliĂĄrd kĂśbmĂŠterre nĂśvelte ĂĄtvĂŠtelĂŠt, emellett a napokban jelent meg a hĂ­r, hogy tĂĄrgyalĂĄsok folynak TĂźrkmenisztĂĄn, IrĂĄn ĂŠs a Perzsa-ĂśbĂśl menti arab orszĂĄgok exportban valĂł egyĂźttmĹąkĂśdĂŠsĂŠről, ĂŠs egy IndiĂĄba tartĂł vezetĂŠk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠről. SzĂł van egy AfganisztĂĄnon ĂŠs PakisztĂĄnon ĂĄt IndiĂĄba menő vezetĂŠk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠről is.

Ami pedig a Nabucco vezetĂŠket illeti, Moszkva kĂĄrĂśrvendő nyilatkozatai ellenĂŠre a megvalĂłsulĂĄs felĂŠ halad. Asgabat a keleti lelőhelyektől sajĂĄt erőből ĂŠpĂ­t vezetĂŠket a Kaszpi-tengerig – ebben korĂĄbban rĂŠszt szĂĄndĂŠkozott venni OroszorszĂĄg -, ĂŠs AzerbajdzsĂĄnnal tĂĄrgyal a gĂĄz eljuttatĂĄsĂĄrĂłl TĂśrĂśkorszĂĄgba, a NabuccĂłhoz. A Gazprom olasz, nĂŠmet ĂŠs osztrĂĄk partnerei pedig a Kaszpi-tengeren ĂĄtmenő vezetĂŠk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠn fĂĄradoznak.

A Kommerszant cĂ­mĹą orosz lap megĂĄllapĂ­totta: “OroszorszĂĄg Asgabat gĂĄzexport-terveiben gyakorlatilag nem szerepel. A tĂźrkmĂŠnek nem tudjĂĄk megbocsĂĄtani, hogy a Gazprom felmondta az ĂŠrvĂŠnyes szerződĂŠseket, ĂŠs kĂśvetelte a mennyisĂŠg vagy az ĂĄr csĂśkkentĂŠsĂŠt, tovĂĄbbĂĄ megszegte Ă­gĂŠretĂŠt, hogy rĂŠszt vesz a Kaszpi-tenger mentĂŠn haladĂł, OroszorszĂĄgba tartó  vezetĂŠk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠben, ĂŠs megprĂłbĂĄlta rĂĄkĂŠnyszerĂ­teni TĂźrkmenisztĂĄnt, hogy ne vegyen rĂŠszt a NabuccĂłban. A Gazprom az ĂĄtvĂŠtelt nem tudja ĂŠs nem akarja nĂśvelni, mert a sajĂĄt gĂĄzĂĄt sem tudja ĂŠrtĂŠkesĂ­teni a zsugorodĂł piacokon. OroszorszĂĄg sajĂĄt terĂźletĂŠt nem bocsĂĄtja rendelkezĂŠsĂŠre TĂźrkmenisztĂĄn EurĂłpĂĄba irĂĄnyulĂł exportjĂĄnak tranzitjĂĄhoz, mivel Moszkva nem ratifikĂĄlta az eurĂłpai energiachartĂĄt, a Gazprom őrzi monopĂłliumĂĄt. Meg kell ĂĄllapĂ­tani, hogy MoszkvĂĄnak nem maradt eszkĂśze, amellyel hatni tudna Asgabatra”.

A gazdasági világválság előttig folytak tárgyalások arról, hogy Oroszország és Türkmenisztán közösen építsen egy vezetéket, amely lehetővé tenne a két ország közötti, illetve Oroszországon keresztül európai szállításokat is, de a megcsappant kereslet miatt  leállították a beruházást.

A kĂśzĂŠp-ĂĄzsiai orszĂĄg, amely a vilĂĄg negyedik legnagyobb fĂśldgĂĄzkĂŠszletĂŠvel rendelkezik, most kelet felĂŠ ĂŠpĂ­tene Ăşj vezetĂŠket: az Ăşgynevezett TAPI vezetĂŠk TĂźrkmenisztĂĄnbĂłl AfganisztĂĄnon ĂĄt PakisztĂĄnba ĂŠs IndiĂĄba szĂĄllĂ­tana fĂśldgĂĄzt. Igor Szecsin orosz miniszterelnĂśk-helyettes pĂŠnteken kĂśzĂślte, hogy ebben a Gazprom is szerepet vĂĄllalhat, a beruhĂĄzĂĄsrĂłl “szĂł esett a talĂĄlkozĂłn”, ĂŠs a Gazprom ĂŠpĂ­tőkĂŠnt, tervezőkĂŠnt, vagy tĂĄrskĂŠnt csatlakozhat. India ĂŠs PakisztĂĄn mĂĄr jelezte, hogy akĂĄr ĂŠvi 70 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter tĂźrkmĂŠn gĂĄzt is vĂĄsĂĄrolna, de gondot okoznak a projekttel kapcsolatos biztonsĂĄgi kĂŠrdĂŠsek.

A Kínába tartó, decemberben átadott vezetéken egyelőre évi 6 milliárd köbméter gáz áramlik, de a tervek szerint 2011-re a kapacitása már 30 milliárd köbméter lehet.