close
Szlovákia már Ausztriából is kaphat földgázt
Egyéb - Gáz

Szlovákia már Ausztriából is kaphat földgázt

SzlovĂĄkia mĂĄr AusztriĂĄbĂłl is kaphat fĂśldgĂĄzt. Az osztrĂĄk OMV csoport
ugyanis Baumgartenben befejezte ottani tranzitĂĄllomĂĄsĂĄnak mĹąszaki
átalakítását, amely most már lehetővé teszi a szállításokat a Szlovákia
irĂĄnyĂĄba is. Az ĂĄtalakĂ­tĂĄs mintegy 4 milliĂł eurĂłba kerĂźlt, ennek felĂŠt
az EurĂłpai BizottsĂĄg ĂĄllta. “A projekt megvalĂłsĂ­tĂĄsa hozzĂĄjĂĄrult a szlovĂĄk ĂĄllampolgĂĄrok energetikai
biztonságának megerősítéséhez. Szlovákia ennek köszönhetően
biztonsĂĄgosabban ĂŠrezheti magĂĄt, mint korĂĄbban” – jelentette ki MikulĂĄs
Dzurinda, szlovĂĄk kĂźlĂźgyminiszter vasĂĄrnapi sajtĂłtĂĄjĂŠkoztatĂłjĂĄn
Pozsonyban.

Juraj Miskov, gazdasĂĄgi miniszter szerint SzlovĂĄkia egyebek kĂśzĂśtt ezzel is felkĂŠszĂźlt a tĂŠlre, s nem kell fĂŠlnie az esetleges Ăşjabb gĂĄzvĂĄlsĂĄgtĂłl. A miniszter szerint a tartalĂŠkos gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi szerződĂŠseket SzlovĂĄkia november elseje ĂŠs jĂśvő ĂŠv mĂĄrciu 31-e kĂśzĂśtti időszakra kĂśtĂśtte meg. “Amennyiben ismĂŠt gondok adĂłdnĂĄnak az orosz gĂĄz szĂĄllĂ­tĂĄsĂĄval UkrajnĂĄn keresztĂźl, nyitva ĂĄll előttĂźnk az ausztriai Ăşt” – mondta Miskov.

A szĂźksĂŠges tartalĂŠkos szerződĂŠseket az SPP, szlovĂĄk gĂĄzipari vĂĄllalat az E.ON Rurhgas ĂŠs a GDF Suez tĂĄrsasĂĄgokkal kĂśtĂśtte meg mĂŠg 2009-ban. “A szerződĂŠsek mintegy 3 milliĂł kĂśbmĂŠter fĂśldgĂĄzt biztosĂ­tanak SzlovĂĄkia szĂĄmĂĄra naponta. Amennyiben nagyobb mennyisĂŠgre lenne szĂźksĂŠg, a felek lehetősĂŠgeik szerint azt is biztosĂ­tjĂĄk” – ĂĄll a gazdasĂĄgi minisztrĂŠium jelentĂŠsĂŠben.

SzlovĂĄkia gĂĄztartĂĄrolĂłiban – amelyek a Nafta, Pozagas ĂŠs az SPP Bohemia tĂĄrsasĂĄgok kezelĂŠseĂŠben vannak – augusztus kĂśzpĂŠn 2,65 milliĂĄrd kĂśbmĂŠternyi fĂślgĂĄz volt elraktĂĄrozva. Ez a gĂĄztĂĄrolĂłk kapacitĂĄsĂĄnak 80 szĂĄzalĂŠka. A tĂĄrolĂłkat folyamatosan tĂśltik – ĂĄll a szaktĂĄrca kĂśzlemĂŠnyĂŠben.