close
Érvénytelennek tekinti az iraki gázmezők aukcióját az Iraki Blokk
Egyéb - Gáz

Érvénytelennek tekinti az iraki gázmezők aukcióját az Iraki Blokk

Nem tekinti érvényesnek és magára nézve kötelezőnek az október 20-án tartott iraki gázmező aukció eredményeit az Ijád Allávi volt kormányfő vezette Iraki Blokk. A múlt héten szerdán tartott aukción a nyugat-iraki Akkasz mezőre kiírt pályázatot a dél-koreai Kogas és a kazah KazMunaiGaz társaság nyerte közösen. A török TPAO és egy kuvaiti vállalat, a Kuwait Energy kapta meg a dél-iraki Sziba mezőt, míg az iráni határ közelében fekvő Manszúrija mező a TPAO, a Kuwait Energy és a Kogas alkotta konzorciumé lett. E három lelőhely rejti az ország gázkészletének mintegy egytizedét.

 A vallási felekezeteken átnyúló, a szunniták és síiták támogatását is bíró tömörülés győzött a márciusban tartott parlamenti választáson: 91 mandátumot szerzett a 325 tagú parlamentben A Núri al-Máliki miniszterelnök vezette Jogállami Szövetség mindössze két mandátummal maradt el ettől, így 89 képviselője van. Kormánykoalíciót létrehozni azonban nem sikerült sem Málikinak, sem Allávinak, bár az eddigi alkudozások után Máliki közelebb jár ahhoz, hogy elegendő szövetségest állítson maga mellé a parlamenti többség biztosításához.


 Az Iraki Blokk szerint a lekĂśszĂśnő kormĂĄnynak nem volt joga ilyen, hosszĂş tĂĄvra szĂłlĂł megĂĄllapodĂĄsokat kĂśtnie, mert ezzel ĂĄtlĂŠpte alkotmĂĄnyos mandĂĄtumĂĄt. A tĂśmĂśrĂźlĂŠs arra figyelmeztetett, hogy ezek a szerződĂŠsek, csakĂşgy mint az ĂŠv elejĂŠn alĂĄĂ­rt olaj-megĂĄllapodĂĄsok felĂźlvizsgĂĄlat alĂĄ kerĂźlhetnek, ha az Ăşj kormĂĄny hivatalba lĂŠp.
    A vĂĄlasztĂĄsi kampĂĄny sorĂĄn AllĂĄvi mĂŠg Ăşgy nyilatkozott, hogy tiszteletben tartja a nagy kĂźlfĂśldi olajvĂĄllalatokkal kĂśtĂśtt megĂĄllapodĂĄsokat, amelyek rĂŠvĂŠn megnĂŠgyszerezhetik – napi 12 milliĂł hordĂłra – Irak nyersolaj-kitermelĂŠsĂŠt.

A gazdasági újjáépítéshez Iraknak nagy szüksége van arra, hogy minél több nyersolajat és földgázt hozzon fel. A szövetségi költségvetés 95 százalékát az olajszektor biztosítja. Egyes térségekben azonban az ellenzék keményen ellenáll a központi kormány azon tervének, hogy megnyissa az energiaszektort a külföldi beruházók előtt, ami kockázatokat és bizonytalanságokat okoz az olaj- és gázmegállapodások körül. Több képviselő azt követeli, hogy minden szerződést terjesszenek jóváhagyásra a parlament elé, amit az olajügyi minisztérium ellenez.