close
Az EU szuperkomputereket biztosít az ITER kutatóinak
Atom - Blog - Egyéb

Az EU szuperkomputereket biztosít az ITER kutatóinak

Az EurĂłpai BizottsĂĄg kĂźlĂśn hozzĂĄfĂŠrĂŠst biztosĂ­t a fĂşziĂłs tĂŠmĂĄval foglalkozĂł kutatĂłk szĂĄmĂĄra eurĂłpai szuperkomputereken. A NemzetkĂśzi TermonukleĂĄris KĂ­sĂŠrleti Reaktor (International Thermonuclear Experimental Reactor – ITER) fejlesztĂŠsĂŠn dolgozĂł kutatĂłk kĂźlĂśn hozzĂĄfĂŠrĂŠst kapnak a Distributed European Infrastructure for Supercomputing Applications (DEISA) szĂĄmĂ­tĂłgĂŠpes kapacitĂĄsaihoz.

A DEISA a vilĂĄg szĂĄz legnagyobb teljesĂ­tmĂŠnyű szuperszĂĄmĂ­tĂłgĂŠpe kĂśzĂźl tizenkettőt Ăźzemeltet. Az EurĂłpai BizottsĂĄg 2009. januĂĄr 26-i bejelentĂŠsĂŠt kĂśvetően szoros egyĂźttműkĂśdĂŠst vĂĄrnak az ITER kutatĂłk ĂŠs a DEISA kĂśzĂśtt. Az EurĂłpai BizottsĂĄg szerint a kontrollĂĄlt fĂşziĂłs energiatermelĂŠs rendkĂ­vĂźl fontos a fenntarthatĂł energiatermelĂŠs szempontjĂĄbĂłl – ĂĄll a BizottsĂĄg kĂśzlemĂŠnyĂŠben.

Az ITER projekt – mely az EU, KĂ­na, OroszorszĂĄg, India, JapĂĄn, DĂŠl-Korea ĂŠs az USA egyĂźttműkĂśdĂŠse – keretein belĂźl a franciaorszĂĄgi Cadarache-ban ĂŠpĂźlhet fel az első fĂşziĂłs kĂ­sĂŠrleti reaktor. Az EU adja az emberi ĂŠs anyagi erőforrĂĄsok felĂŠt. A Max Planck IntĂŠzet professzora, Frank Jenko szerint nĂŠlkĂźlĂśzhetetlenek azok az anyagvizsgĂĄlati ĂŠs szimulĂĄciĂłs szĂĄmĂ­tĂĄsok, melyeket ezeken a csĂşcsszĂĄmĂ­tĂłgĂŠpeken lehet elvĂŠgezni.

Dr. Hermann Lederer, a nĂŠmet RZG szuperszĂĄmĂ­tĂłgĂŠp-kĂśzpont igazgatĂłja szerint is alapvető fontossĂĄgĂşak lesznek a szĂĄmĂ­tĂłgĂŠpek ĂŠs a velĂźk elĂŠrhető eredmĂŠnyek. A DEISA, mely 26 milliĂł eurĂłt kapott a BizottsĂĄgtĂłl a 2004-2011 kĂśzĂśtti időszakra, a GĂŠant hĂĄlĂłzatot hasznĂĄlja az eurĂłpai szuperszĂĄmĂ­tĂłgĂŠpes kapacitĂĄsok elosztĂĄsĂĄra. A GĂŠant egy sok gigabit sĂĄvszĂŠlessĂŠgű hĂĄlĂłzat, melyet csak tudomĂĄnyos kutatĂĄsokra ĂŠs oktatĂĄsra hasznĂĄlnak.