close
A balti országok felgyorsítanák atomerőmű-építési programjukat
Atom - Blog - Egyéb

A balti országok felgyorsítanák atomerőmű-építési programjukat

Fel kell gyorsĂ­tani a LitvĂĄniĂĄban, ĂŠszt rĂŠszvĂŠtellel ĂŠpĂ­tendő Visaginas atomerőmű előkĂŠszĂźleti munkĂĄlatait – erről ĂĄllapodott meg a napokban Andrius Kubilius litvĂĄn miniszterelnĂśk ĂŠs Toomas Hendrik ĂŠszt elnĂśk. A kĂŠt orszĂĄg, mĂŠg 2006-ban ĂĄllapodott meg, hogy kĂśzĂśsen ĂŠpĂ­tenek Ăşj atomerőművet, melyet nemzeti vĂĄllalataik fognak majd Ăźzemeltetni.

A szomszĂŠdos orszĂĄgok kĂśzĂśtti egyeztetĂŠs jelenleg is folyamatban van. A litvĂĄn nukleĂĄris hatĂłsĂĄg munkatĂĄrsai mĂŠg 2008 decemberĂŠben talĂĄlkoztak a fehĂŠrorosz hatĂłsĂĄg szakembereivel, hogy a projekt kĂśrnyezeti hatĂĄstanulmĂĄnyĂĄnak megĂĄllapĂ­tĂĄsait megvitassĂĄk.

LettorszĂĄggal a konzultĂĄciĂłk vĂĄrhatĂłan 2009. mĂĄrciusban kezdődnek. A kĂśrnyezeti hatĂĄstanulmĂĄny 2008 augusztusa Ăłta nyilvĂĄnos, a teljes kĂśrnyezeti hatĂĄsvizsgĂĄlat 2009 első negyedĂŠvĂŠben fog befejeződni. 2006-ban LettorszĂĄg, LitvĂĄnia ĂŠs ÉsztorszĂĄg előzetesen megĂĄllapodott abban, hogy kĂśzĂśsen ĂŠpĂ­tenek Ăşj atomerőművet, melyet nemzeti vĂĄllalataik fognak majd Ăźzemeltetni.

Kubilius a 2008. oktĂłberi vĂĄlasztĂĄsokon legyőzte a korĂĄbbi szociĂĄldemokrata kormĂĄnypĂĄrtot, de egyĂŠrtelműen kiĂĄllt az atomerőmű-ĂŠpĂ­tĂŠsi projekt folytatĂĄsa mellett. A Visaginas atomerőműre azĂŠrt is szĂźksĂŠge lesz az orszĂĄgnak, hogy enyhĂ­tse fosszilis energiahordozĂłk importjĂĄtĂłl valĂł fĂźggĂŠsĂŠt, miutĂĄn az Ignalina atomerőmű kettes blokkjĂĄt 2009-ben le kell majd ĂĄllĂ­taniuk.

Az Ignalina-1-et 2004 decemberĂŠben ĂĄllĂ­tottĂĄk le. Az atomerőmű bezĂĄrĂĄsa LitvĂĄnia uniĂłs csatlakozĂĄsĂĄnak egyik feltĂŠtele volt.