close
Örményország: jó év a nukleáris iparban
Atom - Egyéb

Örményország: jó év a nukleáris iparban

ÖrmĂŠnyorszĂĄg egyetlen atomerőművi blokkja, az Armenia-2 (mĂĄs nĂŠven Metsamor-2) 2008-ban 2,27 TWh villamos energiĂĄt ĂĄllĂ­tott elő, ez kicsivel marad el a 2007-es 2,35 TWh-tĂłl. Az atomerőmű az orszĂĄg villamosenergia-termelĂŠsĂŠnek 41,7%-ĂĄt adta 2008-ban, szemben a 2007-es 43%-kal – jelentette a NukInfo.

Az erőmű azzal egyĂźtt is jelentős mĂŠrtĂŠkben hozzĂĄjĂĄrult az orszĂĄg villamosenergia-termelĂŠsĂŠhez, hogy 2008-ban volt esedĂŠkes a nyolcvanĂśt napra tervezett nagykarbantartĂĄs miatti leĂĄllĂĄs. A 2008 szeptembere ĂŠs novembere kĂśzĂśtti karbantartĂĄs vĂŠgĂźl az eredetileg tervezettnĂŠl tizenegy nappal rĂśvidebbre sikerĂźlt. 2008-ban az ĂśrmĂŠny kormĂĄny nemzetkĂśzi tendert Ă­rt ki egy Ăşj atomerőművi blokk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre, ĂŠs egy tĂśrvĂŠnytervezetet terjesztett a parlament elĂŠ az Ăşj blokk ĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre vonatkozĂłan.

A tervek szerint egy Ăşj blokknak azonnal Ăźzembe kellene ĂĄllnia azutĂĄn, hogy 2016-ban lejĂĄr az Armenia-2 harmincĂŠves Ăźzemideje. 2008 novemberĂŠben tendert Ă­rtak ki a lehetsĂŠges Ăşj blokk szeizmikus vizsgĂĄlatĂĄra, illetve egy, az Armenia-2 mellett talĂĄlhatĂł villamos alĂĄllomĂĄs rekonstrukciĂłjĂĄra. Fenti esemĂŠnyek mellett 2008 mĂĄjus Ăłta Ăźzemel az Armenia-2 mellett lĂŠtesĂ­tett szĂĄraz kiĂŠgettĂźzemanyag-tĂĄrolĂł.

JĂşliusban orosz-ĂśrmĂŠny bĂĄnyĂĄszati vĂĄllalat jĂśtt lĂŠtre az orszĂĄg urĂĄnvagyonĂĄnak kitermelĂŠsĂŠre ĂŠs feldolgozĂĄsĂĄra, oktĂłberben pedig ÖrmĂŠnyorszĂĄg csatlakozott a Global Nuclear Energy Partnership (GNEP) elnevezĂŠsű nemzetkĂśzi egyĂźttműkĂśdĂŠshez. 2008 decemberĂŠben az ĂśrmĂŠny nukleĂĄris hatĂłsĂĄg ismertette az Armenia-2 blokkon alkalmazott biztonsĂĄgi fejlesztĂŠseket, valamint a jĂśvőben szĂźksĂŠgessĂŠ vĂĄlĂł tovĂĄbbi fejlesztĂŠseket.

Egy szeptemberi, a NemzetkĂśzi Atomenergia ÜgynĂśksĂŠg ĂĄltal szervezett konferenciĂĄn OroszorszĂĄg 5,7 milliĂł eurĂł ĂŠrtĂŠkű kĂśzreműkĂśdĂŠst Ă­gĂŠrt ehhez. Az Armenia-2 egy 376 MW elektromos teljesĂ­tmĂŠnyű VVER-440 tĂ­pusĂş blokk, 1980-ban kezdte meg a termelĂŠst. 1988-ban az egyes blokkal egyĂźtt leĂĄllĂ­tottĂĄk egy fĂśldrengĂŠs miatt. Az egyes blokk azĂłta nem Ăźzemel, a kettes blokk 1995 Ăłta termel Ăşjra.