close
Az E.ON is beszállna a magyar Déli áramlatba
Egyéb - Gáz

Az E.ON is beszállna a magyar Déli áramlatba

A Gazprom-fĂŠle DĂŠli ĂĄramlat magyar szakaszĂĄhoz a Mol mellett az E.ON is szĂ­vesen biztosĂ­tana gĂĄztĂĄrolĂłkat – ĂŠrtesĂźlt a NĂŠpszabadsĂĄg. A verseny az orosz Gazpromnak kedvez, amely Ă­gy akĂĄr a hazai gĂĄztĂĄrozĂĄs egy rĂŠszĂŠre is rĂĄteheti a kezĂŠt.

A NĂŠpszabadsĂĄg informĂĄciĂłi szerint az E.ON is szĂ­vesen biztosĂ­tanĂĄ a DĂŠli ĂĄramlat magyar szakaszĂĄhoz tervezett gĂĄztĂĄrolĂłkat. Ehhez kapcsolĂłdĂłan az orosz-eurĂłpai gĂĄzvezetĂŠk mĂśgĂśtt ĂĄllĂł Gazprom tulajdonrĂŠszt is szerezhet a hazai gĂĄztĂĄrolĂłkban.

A nĂŠmet E.ON 2004-ben vĂĄsĂĄrolta meg a MoltĂłl az Ăśsszes, 3,4 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄz fĂśld alatti raktĂĄrozĂĄsĂĄra alkalmas hazai terĂźletet. A tĂŠli ellĂĄtĂĄs biztosĂ­tĂĄsĂĄra a kormĂĄny ennek a kĂśltsĂŠgeit a gĂĄzĂĄron keresztĂźl el is ismeri. (A szintĂŠn E.ON-kĂŠzben lĂŠvő kĂśzponti fĂśldgĂĄzkereskedővel szemben eme cĂŠgnek sosem volt jelentős ĂĄrvitĂĄja a kormĂĄnnyal – amely Ă­gy tisztesen fial is.) AzĂłta az E.ON FĂśldgĂĄz Storage-nek nevezett tĂĄrsasĂĄg bejelentette, hogy nyomĂĄsnĂśvelĂŠssel tovĂĄbb emeli a telepek tĂĄrolĂłkĂŠpessĂŠgĂŠt. InformĂĄciĂłnk szerint az E.ON teljes programjĂĄban a kapacitĂĄsok tovĂĄbbi 1,8 milliĂĄrd kĂśbmĂŠteres bővĂ­tĂŠse szerepel. A magyar kormĂĄny kĂŠpviselői ezt ĂźdvĂśzĂśltĂŠk, de hangoztattĂĄk, hogy a bővĂ­tĂŠst az E.ON-nak immĂĄron megtĂŠrĂźlĂŠsi kormĂĄnygaranciĂĄk nĂŠlkĂźl, a sajĂĄt kockĂĄzatĂĄra kell vĂŠgrehajtania. TalĂĄlnia kell tehĂĄt olyan partnert, amely a gĂĄzĂĄt nĂĄla akarja majd raktĂĄrozni. A cĂŠg feltehetőleg ennek tudatĂĄban indult a magyar ĂĄllam ĂĄltal 1,1 milliĂĄrd kĂśbmĂŠteres “stratĂŠgiai fĂśldgĂĄztĂĄrolĂł” lĂŠtesĂ­tĂŠsĂŠre kiĂ­rt 2006-os tenderen. Ám ezt a Mol nyerte meg: annak ellenĂŠre ugyanis, hogy Ăśsszes tĂĄrolĂłjĂĄt eladta, ilyen egysĂŠg kĂśnnyen kialakĂ­thatĂł mĂĄr majdnem letermelt gĂĄzmezőkből. Ilyenből pedig a Molnak van sok.

“TĂśrtĂŠnelmi” okokbĂłl a Gazprom ĂĄltal EurĂłpĂĄba tervezett DĂŠli ĂĄramlat termĂŠszetes magyar partnerekĂŠnt is sokĂĄig a Molt tartottĂĄk szĂĄmon. A tervezĂŠsre a Gazprom ĂŠs a Mol kĂśzĂśs cĂŠget hozott lĂŠtre. A DĂŠli ĂĄramlathoz kapcsolĂłdĂł Ă­gĂŠretkĂŠnt tĂśbbszĂśr elhangzott: a Mol mezői akĂĄr 10 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter gĂĄz tĂĄrolĂĄsĂĄra is alkalmasak lennĂŠnek. Politikusaink ekkor vizionĂĄltak MagyarorszĂĄgra “gĂĄzelosztĂł kĂśzpontot”.

Ám a DĂŠli ĂĄramlat magyar szakaszĂĄrĂłl szĂłlĂł, ez ĂŠv eleji kormĂĄnykĂśzi megĂĄllapodĂĄsbĂłl a Molt mĂĄr kihagytĂĄk. CsupĂĄn azt foglaltĂĄk bele, hogy a tanulmĂĄnyt a Mol-Gazprom kĂśzĂśs cĂŠgtől kell megvĂĄsĂĄrolni. A hivatalos indoklĂĄs szerint MagyarorszĂĄgot azĂŠrt nem a Mol kĂŠpviseli, mert a Gazprom egy ĂĄllami vĂĄllalat, Ă­gy a magyar oldalon is egy ĂĄllami cĂŠgnek kell ĂĄllnia. Ez lett a gĂĄzĂźzletben szűz kĂŠznek szĂĄmĂ­tĂł Magyar FejlesztĂŠsi Bank.

 

Az alĂĄĂ­rĂĄskor a DĂŠli ĂĄramlat magyar szakaszĂĄhoz kapcsolĂłdĂłan mĂĄr csupĂĄn 1,2 milliĂĄrd kĂśbmĂŠteres tĂĄrolĂĄsi igĂŠny hangzott el. De e tekintetben is a Mol merĂźlt fel termĂŠszetes partnerkĂŠnt. KorĂĄbbi ĂŠrtesĂźlĂŠsĂźnk szerint meg is indultak a tĂĄrgyalĂĄsok a Mol ĂŠs a Gazprom kĂśzĂśtt. Egyelőre azonban nem jutottak – a nyilvĂĄnossĂĄg szintjĂŠt is elĂŠrő – megegyezĂŠsre. A Mol kommunikĂĄciĂłjĂĄban ugyanakkor a DĂŠli ĂĄramlat elĂŠbe helyezi a versenytĂĄrsnak tekintett uniĂłs NabuccĂłt.

 

ForrĂĄsaink szerint, ha sok hazai tĂĄrolĂłs cĂŠg verseng a Gazprom kegyeiĂŠrt, az orosz cĂŠg akĂĄr tulajdonrĂŠszt is kĂŠrhet vĂĄlasztĂĄsĂĄĂŠrt cserĂŠbe. LegutĂłbb egy nemzetkĂśzi Ăźgylet rĂŠszekĂŠnt merĂźlt fel, hogy az E.ON esetleg kisebbsĂŠgi rĂŠszt adna a Gazpromnak a magyar tĂĄrolĂłcĂŠgből. Erre sokĂĄig az orosz gĂĄztĂĄrsasĂĄg is nyitottnak mutatkozott, ĂĄm a terv vĂŠgĂźl sok minden miatt kĂştba esett. ErősĂ­theti a Gazprom pozĂ­ciĂłit az is, hogy mind AusztriĂĄban, mind SzerbiĂĄban komoly gĂĄztĂĄrolĂł kapacitĂĄsokat ĂŠpĂ­tett vagy kĂŠszĂźl kialakĂ­tani. Ezek pedig vĂŠgső esetben akĂĄr ĂĄt is vehetik a magyarorszĂĄgi tĂĄrolĂĄsi szĂźksĂŠgletet.

 

ÉrtesĂźlĂŠseink kapcsĂĄn lapunknak egyik ĂŠrintett cĂŠgnĂŠl sem nyilatkoztak. Az E.ON-nĂĄl “tĂśbb Ăźgyben zajlanak megbeszĂŠlĂŠsek”, a Mol “előrehaladott tĂĄrgyalĂĄsokat folytat”, a GazpromtĂłl pedig e tĂĄrgyban nem jeleztek vissza.