close
Nabucco mellékvezetéket építene az OMV és az RWE
Egyéb - Gáz

Nabucco mellékvezetéket építene az OMV és az RWE

Az OMV ĂŠs az RWE kĂśzĂśs vĂĄllalatot hozott lĂŠtre Londonban a Kaszpi tĂŠrsĂŠg gĂĄzkĂŠszleteinek szĂĄllĂ­tĂĄsĂĄra. A Caspian Energy Company Ltd. cĂŠlja egy a tĂŠrsĂŠget TĂśrĂśkorszĂĄggal ĂŠs EurĂłpĂĄval ĂśsszekĂśtő gĂĄzvezetĂŠk ĂŠpĂ­tĂŠse. KĂŠsőbb tovĂĄbbi, megfelelően felkĂŠszĂźlt partnerek is bekapcsolĂłdhatnak a projektbe. A vĂĄllalat lĂŠtrejĂśtte a versenyfelĂźgyelet jĂłvĂĄhagyĂĄsĂĄtĂłl fĂźgg.

 

 

 

Londonban megalapĂ­tottĂĄk a bĂŠcsi szĂŠkhelyű OMV Gas & Power GmbH ĂŠs az esseni szĂŠkhelyű RWE Supply & Trading GmbH kĂśzĂśs tulajdonĂĄban ĂĄllĂł Caspian Energy Company Ltd-t (CEC), tette kĂśzzĂŠ az OMV. A vĂĄllalat azzal a cĂŠllal jĂśtt lĂŠtre, hogy feltĂĄrja azokat az ĂĄtfogĂł infrastrukturĂĄlis megoldĂĄsokat, melyek megteremthetik a Kaszpi tĂŠrsĂŠg ĂłriĂĄsi fĂśldgĂĄzkĂŠszletei ĂŠs EurĂłpa kĂśzĂśtti kapcsolatot. A CEC kĂśzĂśs, OMV ĂŠs RWE tulajdonlĂĄsĂĄhoz szĂźksĂŠg van az illetĂŠkes versenyfelĂźgyeleti hatĂłsĂĄgok jĂłvĂĄhagyĂĄsĂĄra. Az engedĂŠlyezĂŠs utĂĄn az OMV ĂŠs az RWE egyforma ĂźzletrĂŠsszel rendelkezik majd a CEC-ben. A kĂŠsőbbiekben tovĂĄbbi, megfelelő felkĂŠszĂźltsĂŠggel rendelkező partnereket is meg fognak hĂ­vni a vĂĄllalatba.

 

A CEC 2009-ben rĂŠszletes elemzĂŠst kĂŠszĂ­t azokrĂłl gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsi infrastrukturĂĄlis lehetősĂŠgekről, melyekkel EurĂłpa szĂĄmĂĄra is hozzĂĄfĂŠrhetővĂŠ vĂĄlhatnĂĄnak a Kaszpi-tengertől keletre talĂĄlhatĂł fĂśldgĂĄzkĂŠszletek. A CEC a vizsgĂĄlat eredmĂŠnye alapjĂĄn fogja megkezdeni a Kaszpi-tengert ĂĄtszelő gĂĄzszĂĄllĂ­tĂł rendszerek kidolgozĂĄsĂĄt, megĂŠpĂ­tĂŠsĂŠt, tulajdonba vĂŠtelĂŠt ĂŠs ĂźzemeltetĂŠsĂŠt. Az innen szĂĄrmazĂł gĂĄzt ezutĂĄn bele lehetne vezetni a mĂĄr meglĂŠvő dĂŠl-kaukĂĄzusi vagy egyĂŠb, Ăşjonnan ĂŠpĂźlő gĂĄzvezetĂŠkekbe, majd azokon ĂĄt eljuthatna TĂśrĂśkorszĂĄgba ĂŠs a “DĂŠli GĂĄzfolyosĂł” gerincĂŠt alkotĂł Nabucco gĂĄzvezetĂŠkbe.