close
Karácsonyra áramot – esnek a jegyzések
Áram - Egyéb

Karácsonyra áramot – esnek a jegyzések

Hja, ha lehetne tĂĄrolni… – sĂłhajthatnak az eurĂłpai energiafogyasztĂłk lĂĄtva, hogy a lipcsei energiatőzsdĂŠn a zsinĂłrtermĂŠk ĂĄra 22 eurĂłs szint kĂśzelĂŠbe sĂźllyedt, sőt a csĂşcstermĂŠk ĂĄra is megkĂśzelĂ­tette az 50 eurĂłt. Mindebből termĂŠszetesen kĂĄr volna messzemenő kĂśvetkeztetĂŠst levonni, viszont a hatĂĄridős ĂĄrak is szerĂŠny mĂŠrsĂŠklődĂŠst tanĂşsĂ­tanak.

A lipcsei tőzsde hatĂĄridős szekciĂłjĂĄban 55,89 eurĂłs megawattĂłrĂĄnkĂŠnti ĂĄron lehetne zsinĂłrĂĄramot vĂĄsĂĄrolni 2009-re, ĂźzletkĂśtĂŠs azonban eddig nem volt. Viszont 2010-re 58,12 eurĂłs szinten kĂśtĂśttek Ăźzletet. A csĂşcstermĂŠk jĂśvő ĂŠvi szĂĄllĂ­tĂĄsra 79,18 eurĂłn ĂĄll, 2010-re 85,85 eurĂłs ĂĄron lehet jelenleg szerződni.

A hatĂĄridős ĂĄrak alakulĂĄsa hatĂĄrozott ĂĄrcsĂśkkenĂŠst mutat, ami bĂ­ztatĂł lehet a magyarorszĂĄgi nagyfogyasztĂłknak is. A magyarorszĂĄgi ĂĄrakat ugyan alapvetően a fĂśldgĂĄz, mint vezető Ăźzemanyag ĂĄra hatĂĄrozza meg, nyilvĂĄn nem lehet elszakadni a eurĂłpai trendtől, tehĂĄt idővel a lipcsei jegyzĂŠseknek tĂźkrĂśződni kell majd a hazai szabadpiaci ĂĄrakban is. KĂźlĂśnĂśsen akkor, ha az első negyedĂŠvben valĂłban csĂśkkenni kezdenek a gĂĄzĂĄrak, ahogyan az az olajĂĄrak jegyzĂŠsĂŠből egyelőre vĂĄrhatĂł.