close
Ukrajna az idén már nem fizet a gázért
Blog - Egyéb - Gáz

Ukrajna az idén már nem fizet a gázért

Ukrajna lesz a felelős, ha baj lesz januĂĄrtĂłl az eurĂłpai gĂĄztranzittal, mondta az orosz Gazprom szĂłvivője. A gĂĄzmonopĂłlium az ukrĂĄn szĂĄllĂ­tĂĄsok leĂĄllĂ­tĂĄsĂĄval fenyegette meg Kijevet csĂźtĂśrtĂśkĂśn, ha nem fizeti ki az ĂŠv vĂŠgĂŠig teljes, 2 milliĂĄrd dollĂĄros gĂĄzadĂłssĂĄgĂĄt. A cĂŠg mĂĄsodik embere, Alekszander Medvegyev ekĂśzben azt a tervet ismertette, hogy cĂŠge kĂśzvetlen, azaz a RosUkrenergo kiiktatĂĄsĂĄval jĂĄrĂł gĂĄzexportot ajĂĄnlott LengyelorszĂĄgnak, de vĂĄlaszt nem kapott.

A Gazprom időben fogja jelezni eurĂłpai vevőinĂŠl, ha Ukrajna nem fizeti ki időre a gĂĄztartozĂĄsĂĄt, kĂśzĂślte Szergej Kuprijanov, a tĂĄrsasĂĄg szĂłvivője. A Gazprom illetĂŠkesei mĂĄr korĂĄbban tĂĄjĂŠkoztattĂĄk a partnereket a fennĂĄllĂł helyzetről, mint ahogyan arrĂłl is ĂŠrtesĂ­tĂŠst kapnak hamarosan, hogy Ukrajna kĂśzĂślte: a szerdĂĄn tĂśrlesztett 800 milliĂł dollĂĄron felĂźl az idĂŠn mĂĄr nem fizet a gĂĄzĂŠrt. Kuprijanov hangsĂşlyozta: UkrajnĂĄt terheli a felelőssĂŠg, ha bĂĄrmi gond lesz a tranzittal. 

Az orosz tĂĄrsasĂĄg ekĂśzben kĂśzvetlen gĂĄzeladĂĄsra tĂśrekszik LengyelorszĂĄgban. „Azt ajĂĄnlotta a lengyel kormĂĄnynak, hogy hagyja ki a gĂĄzimportbĂłl a fele rĂŠszben Gazprom ellenőrzĂŠsű, fele rĂŠszben ukrĂĄn kĂŠzben lĂŠvő RosUkrEnergo tĂĄrsasĂĄgot”, jelentette be Alekszander Medvegyev, a Gazprom vezĂŠrigazgatĂł-helyettese egy sajtĂłtĂĄjĂŠkoztatĂłn. Erre lehetősĂŠget ad, hogy szerinte a RosUkrEnergĂłval a lengyeleknek mĂŠg nincs vĂŠgleges megĂĄllapodĂĄsa, s szerinte a lengyelek is jobban jĂĄrnĂĄnak a cĂŠg nĂŠlkĂźl. HangsĂşlyozta, hogy a kĂśzvetlen gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄs egyben garantĂĄlt gĂĄzforrĂĄst is jelentene. MindazonĂĄltal, bĂĄr e javaslat a “legmagasabb szintű” tisztviselőktől szĂźletett, LengyelorszĂĄg mĂŠg nem tett semmi lĂŠpĂŠst.

A RUE MagyarorszĂĄgra is szĂĄllĂ­t gĂĄzt, vevője a szabadpiaci EMFESZ Kft. gĂĄzkereskedő tĂĄrsasĂĄg, vagyis egy magĂĄncĂŠg. LengyelorszĂĄgban viszont egy ĂĄllami cĂŠgnek, a PgNIG-nek szĂĄllĂ­t, vagyis a PgNIG-t ĂŠrintő szerződĂŠsek ĂźgyĂŠben a “legmagasabb szintű” tĂĄrgyalĂĄsokon, azaz politikai szinten is lehet egyeztetni, sőt dĂśnteni.Â