close
2013-ra megdupláznák a kaszpi gázvezeték kapacitását
Egyéb - Gáz

2013-ra megdupláznák a kaszpi gázvezeték kapacitását

A KazahsztĂĄnt, OroszorszĂĄgon keresztĂźl a fekete-tengeri Novorosszijszk kikĂśtőjĂŠvel ĂśsszekĂśtő kaszpi csővezetĂŠk konzorcium tagjai a napokban alĂĄĂ­rtĂĄk a rĂŠgĂłta vĂĄrt megĂĄllapodĂĄst a vezetĂŠk kapacitĂĄsĂĄnak kibővĂ­tĂŠsĂŠről. A tervek szerint a jelenlegi ĂŠvi 33 milliĂł tonnĂĄrĂłl, ĂŠvi 67 milliĂł tonnĂĄra nĂśvelnĂŠk a kapacitĂĄst. A bővĂ­tĂŠssel vĂĄrhatĂłan 2013-ra vĂŠgeznek. A vĂŠgső dĂśntĂŠst 2009 vĂŠgĂŠre Ă­gĂŠrik a tĂĄrsulĂĄs tagjai.

A vezetĂŠktĂĄrsasĂĄg ĂŠves szinten, mintegy 700 milliĂł dollĂĄros bevĂŠtellel szĂĄmolhat, ami a bővĂ­tĂŠsi program első fĂĄzisĂĄban megfelelő finanszĂ­rozĂĄsi bĂĄzist jelent. KĂźlső forrĂĄsra a 2011-ben kezdődő, mĂĄsodik fejlesztĂŠsi fĂĄzisban lesz szĂźksĂŠge a tĂĄrsulĂĄsnak.

A vezetĂŠkprojektnek 31 szĂĄzalĂŠkban az orosz Transznyefty a tulajdonosa. A kazah ĂĄllam 19, az amerikai Chevron 15, az orosz Lukarco – a Lukoil ĂŠs a BP vegyesvĂĄllalata 12,5 szĂĄzalĂŠkban tulajdonos a tĂĄrsulĂĄsban. A Rosznyefty-Shell vegyesvĂĄllalata, ĂŠs az ExxonMobil is 7,5-7,5 szĂĄzalĂŠkot birtokol, a British gaz 2, a Kazan ĂĄllami csővezetĂŠk tĂĄrsasĂĄg, ĂŠs a BP vegyesvĂĄllalata pedig 1,75 szĂĄzalĂŠkot ellenőriz, ĂŠs ugyanekkora rĂŠszesedĂŠse van az Oryx Caspian Pipleine-nak is.