close
Ma tárgyalnak az IPI gázvezetékről
Egyéb - Gáz

Ma tárgyalnak az IPI gázvezetékről

Lassan sĂ­nre kerĂźl az IPI gĂĄzvezetĂŠk Ăźgye, ma Ăşjabb tĂĄrgyalĂĄsi fordulĂłt tartanak az ĂŠrintett orszĂĄgok vezetői. A 7,4 milliĂĄrd dollĂĄrbĂłl lefektethető ĂŠs ĂŠvi 22 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter indulĂł kapacitĂĄsĂş csĂśvĂśn irĂĄni gĂĄz jutna el a vevőkhĂśz.

Ma tĂĄrgyalnak az irĂĄni ĂŠs az indiai illetĂŠkesek a kĂŠt orszĂĄg, illetve PakisztĂĄn kĂśzĂśtt 7,4 milliĂĄrd dollĂĄrbĂłl megĂŠpĂ­tendő gĂĄzvezetĂŠkről, az IPI-ről. (IrĂĄn-PakisztĂĄn-India). VĂĄrhatĂłan rĂśgzĂ­tik a beruhĂĄzĂĄshoz kĂśtődő hatĂĄridőket, ĂŠs szĂłba kerĂźlhetnek mĂĄs egyĂźttműkĂśdĂŠsek is. Az indiai kĂźldĂśttsĂŠg vezetője Shivshankar Menon kĂźlĂźgyminiszter, az irĂĄniĂŠ Mohammad Mehdi Akhoundzadeh kĂźlĂźgyminiszter-helyettes. 

KorĂĄbban a felek India kĂŠrĂŠsĂŠre Ăşgy dĂśntĂśttek, hogy egy rendszeres, hĂĄromoldalĂş olajminiszteri talĂĄlkozĂłn oldjĂĄk majd meg a beruhĂĄzĂĄssal kapcsolatban felmerĂźlő problĂŠmĂĄkat. Ugyanakkor az irĂĄni hĂ­rĂźgynĂśksĂŠg emlĂŠkeztet, hogy előzőleg ĂŠppen India bojkottĂĄlta tavaly augusztus Ăłta az előkĂŠszĂźleteket amiatt, hogy PakisztĂĄn tĂşl magas tranzitdĂ­jat kĂŠrt a terĂźletĂŠn keresztĂźli gĂĄzszĂĄllĂ­tĂĄsĂŠrt. Az idĂŠn azonban IrĂĄn ĂŠs PakisztĂĄn gĂĄzeladĂĄsi megĂĄllapodĂĄst kĂśtĂśtt. Áprilisban az irĂĄni miniszterelnĂśk, Ahmadinejad ĂŠs indiai kollĂŠgĂĄja, Manmohan Singh mĂĄr azt kĂśzĂśltĂŠk, hogy 45 napon belĂźl megoldjĂĄk a problĂŠmĂĄt. Nem sokkal kĂŠsőbb indiai ĂŠs pakisztĂĄni oldalrĂłl is bejelentettĂŠk, hogy majdnem minden akadĂĄly elhĂĄrult a beruhĂĄzĂĄs elől, beleĂŠrtve a tranzitdĂ­jvitĂĄt is. 

India most tĂśbbĂŠ-kevĂŠsbĂŠ kiegyezik az ĂŠvi 200 milliĂł dollĂĄros tranzitdĂ­jjal, ami egymilliĂł brit hőegyenĂŠrtĂŠkre vetĂ­tve 0,60 dollĂĄrt jelent. A vezetĂŠk az irĂĄni dĂŠl-FĂĄrszi gĂĄzmező gĂĄzĂĄt vinnĂŠ ezer kilomĂŠter irĂĄni terĂźleten ĂĄt PakisztĂĄnba, onnan IndiĂĄba. IndulĂł kapacitĂĄsĂĄt ĂŠvi 22 milliĂĄrd kĂśbmĂŠterre tervezik, kĂŠsőbb 55 milliĂĄrd kĂśbmĂŠterig tudnĂĄk bővĂ­teni.