close
Költségvetéseik miatt aggódnak az olajtermelő államok
Egyéb - Olaj

Költségvetéseik miatt aggódnak az olajtermelő államok

Az olajpiacok ĂŠrzĂŠketlenek maradtak az OPEC napi 2,2 milliĂł hordĂłs termelĂŠscsĂśkkentĂŠsi megĂĄllapodĂĄsĂĄra, az olajĂĄrak New Yorkban ĂŠs Londonban is tovĂĄbb esnek. A venezuelai elnmĂśk az olajkartell egyeztetĂŠsĂŠt megelőzően 70-90 dollĂĄros olajĂĄrsĂĄvot tartott ideĂĄlisnak, ĂŠs a termelĂŠscsĂśkkentĂŠssel elĂŠrhetőnek.

Az elemzők felhĂ­vjĂĄk a figyelmet, hogy az OPEC szokatlanul drasztikus termelĂŠscsĂśkkentĂŠst hatĂĄrozott el, ez azonban nem vol teljesen vĂĄratlna. NyilvĂĄnvalĂł, hogy a vilĂĄg olajtermelőinek igen komoly vesztesĂŠgeket okoz az alacsony olajĂĄr. Nem kizĂĄrt, hogy nĂŠhĂĄny arab orszĂĄg kĂśltssĂŠgvetĂŠse deficites lesz, ĂŠs OroszorszĂĄg is vĂŠlhetően jelentőss rĂŠszben felĂŠli majd az olaj ĂŠs gĂĄzexport bevĂŠtelből kĂŠpzett tartalĂŠkait.

Az OPEC vezetői abban bĂ­znak, hogy az ĂĄrzuhanĂĄst sikerĂźl megfĂŠkezni, ha egyensĂşlba hozzĂĄk a termelĂŠst, ĂŠs a folyamatosan csĂśkkenő piaci igĂŠnyeket. Abdullah szaĂşdi kirĂĄly azt mondta, orszĂĄga pĂŠldamutatĂłan kĂ­vĂĄn előljĂĄrni a termelĂŠscsĂśkkentĂŠsben, hogy az olajĂĄrat feltornĂĄsszĂĄk az ĂĄltala megcĂŠlzott 75 dollĂĄros szintre. A venezuelai pĂŠnzĂźgyminiszter egyetĂŠrt a szaĂşdi uralkodĂłval, mĂĄr csak azĂŠrt is, mert a dĂŠl-amerikai ĂĄllam 2009-es kĂśltsĂŠgvetĂŠsĂŠt 60 dollĂĄros olajĂĄrhoz igazĂ­tottĂĄk. A tĂĄrcavezető jelezte, ha a jelenlegi szinten marad az olajĂĄr, megszorĂ­tĂĄsokra lesz szĂźksĂŠg.