close
A politikai beavatkozás gátolja a versenyt az energiapiacokon
Áram - Blog - Egyéb

A politikai beavatkozás gátolja a versenyt az energiapiacokon

Elsősorban a politikai beavatkozĂĄs ĂŠs a nem kielĂŠgĂ­tő szĂŠtvĂĄlasztĂĄs gĂĄtolja a versenyt az eurĂłpai kiskereskedelmi gĂĄz- ĂŠs ĂĄrampiacon – ĂĄllapĂ­totta meg az uniĂł 27 energetikai hatĂłsĂĄgĂĄt tĂśmĂśrĂ­tő szervezet, az ERGEG. A fĂźggetlen szabĂĄlyozĂł hatĂłsĂĄgok nagyobb politikai kontroll alĂĄ vonĂĄsĂĄval, a regionĂĄlis integrĂĄciĂłt ĂŠs az egysĂŠges eurĂłpai piac kialakulĂĄsĂĄt hĂĄtrĂĄltatjĂĄk a szervezet szerint.

Mint a tagorszĂĄgok helyzetjelentĂŠse alapjĂĄn kĂŠszĂ­tett felmĂŠrĂŠsből kiderĂźl, a villamos energia ĂŠs gĂĄz kiskereskedelmi piacokon alig van verseny az EU-ban. Ennek egyik kivĂĄltĂł oka, hogy kis fĂśldrajzi piacokrĂłl van szĂł, melyeken nagy koncentrĂĄltsĂĄgĂş mind a kis-, mind a nagykereskedelem.

Emellett a szĂŠtvĂĄlasztĂĄsi előĂ­rĂĄsokat sem hajtjĂĄk vĂŠgre megfelelően, ami főkĂŠnt a funkcionĂĄlis szĂŠtvĂĄlasztĂĄs terĂŠn mutatkozik meg. – TĂśbb integrĂĄlt vĂĄllalkozĂĄs nem hozott lĂŠtre teljes ĂŠrtĂŠkben műkĂśdőkĂŠpes elosztĂłhĂĄlĂłzatot Ăźzemeltető cĂŠget, amely ĂśnĂĄllĂłan lenne kĂŠpes az Ăźzletvitelre – ĂĄllĂ­tja a ERGEG. Mint Ă­rjĂĄk, pedig a szĂŠtvĂĄlasztĂĄs alapvetően szĂźksĂŠges a kiskereskedelmi piaci versenyhez, hiszen az mozdĂ­tanĂĄ elő a piac fejlődĂŠsĂŠt, ha megkĂźlĂśnbĂśztetĂŠs nĂŠlkĂźl minden szolgĂĄltatĂł egyforma feltĂŠtelekkel kapnĂĄ az elosztĂłhĂĄlĂłzati szolgĂĄltatĂĄsokat.

Mindezen kĂ­vĂźl a szervezet megĂĄllapĂ­totta, hogy a politika befolyĂĄsa nő az energiaszektorban. Ez nem ĂĄtlĂĄthatĂł mĂłdon jelenik meg, hanem pĂŠldĂĄul a minisztĂŠriumok vagy a parlament nagyobb regulĂĄtori hatĂłsĂĄgra gyakorolt nyomĂĄsĂĄval – A nĂśvekvő energia ĂĄrak arra kĂŠsztettek tĂśbb tagĂĄllamot, hogy politikai kontrollt vezessenek be az ĂĄrak felett, ami viszont gĂĄtolja a versenyt – ĂĄll a jelentĂŠsben. Az ERGEG elnĂśke, Lord Mogg Ăşgy fogalmazott, a fĂźggetlen szabĂĄlyozĂł hatĂłsĂĄgok nagyobb politikai kontroll alĂĄ vonĂĄsĂĄval, ĂŠs a „nemzeti zĂĄszlĂłshajĂł” vĂŠdelmĂŠvel, a regionĂĄlis integrĂĄciĂłt ĂŠs az egysĂŠges eurĂłpai piac kialakulĂĄsĂĄt hĂĄtrĂĄltatjĂĄk.