close
Az MVM beszállna a Főgázba
Áram - Egyéb

Az MVM beszállna a Főgázba

Az ĂĄllami tulajdonĂş ĂĄramcĂŠg a Gazprommal versenyez a nĂŠmet RWE kegyeiĂŠrt.
Az ĂĄllami Magyar Villamos Művek is pĂĄlyĂĄzna a FőgĂĄz tĂśbbsĂŠgi tulajdonrĂŠszĂŠre a nĂŠmet RWE partnerekĂŠnt – ĂŠrtesĂźlt a NĂŠpszabadsĂĄg.

Az RWE kisebbsĂŠgi tulajdonos a Budapest gĂĄzellĂĄtĂĄsĂĄt vĂŠgző cĂŠgben, ahol a fővĂĄros ĂŠrtĂŠkesĂ­teni kĂ­vĂĄnja tĂśbbsĂŠgi rĂŠszĂŠt. KorĂĄbbi informĂĄciĂłink szerint az orosz Gazprom is bejelentkezett vevőnek, amely akĂĄr az RWE rĂŠszĂŠt is megvennĂŠ, de egy “tĂĄrsbĂŠrletet” sem zĂĄr ki. A vĂĄroshĂĄza tovĂĄbbra is kiĂĄll az eladĂĄs mellett, ĂĄm pĂĄlyĂĄzatnak mĂŠg nyoma sincs.

A legnagyobb esĂŠlyesnek mindenki a tĂśbb ĂŠve hĂĄzon belĂźl lĂŠvő RWE-t tartja, hiszen elővĂĄsĂĄrlĂĄsi joga van. EzĂŠrt sok pĂĄlyĂĄzĂłnak komoly ĂŠrdeke fűződik ahhoz, hogy partneri viszonyt alakĂ­tson ki vele.

A legkĂśzelebb – informĂĄciĂłink szerint – az RWE ĂŠs az MVM ĂĄll a partneri megĂĄllapodĂĄshoz. A kĂŠt cĂŠg kĂśzĂśtt lĂĄtvĂĄnyosan jĂł a viszony. A MĂĄtrai Erőműben az MVM az 1995-Ăśs privatizĂĄciĂł Ăłta kisebbsĂŠgi tulajdonos, most pedig egy olyan bővĂ­tĂŠsről ĂĄllapodtak meg az erőműben, ahol az MVM-ĂŠ a tĂśbbsĂŠg. Az MVM ez ĂŠv elejĂŠn a fővĂĄrosi ĂśnkormĂĄnyzattĂłl vette meg az RWE-tĂśbbsĂŠgű budapesti ĂĄramszolgĂĄltatĂł, az Elmű tizedĂŠt – azĂłta rĂŠszesedĂŠsĂŠt a tőzsdĂŠről kicsit tovĂĄbb nĂśvelte. NemrĂŠg az RWE mĂĄsik ĂĄramszolgĂĄltatĂłjĂĄban, az ÉmĂĄszban is kĂśzel 10 szĂĄzalĂŠkot vett az ĂĄllami cĂŠg. Úgy tudjuk, az RWE- MVM pĂĄros kĂśrĂźlbelĂźl fele-fele arĂĄnyban osztozna a FőgĂĄz kiĂ­rt rĂŠszesedĂŠsĂŠn. Így a cĂŠg egĂŠszĂŠre vetĂ­tve az MVM 25, mĂ­g az RWE 75 szĂĄzalĂŠk kĂśrĂźli rĂŠszvĂŠnyes lenne. SzakĂŠrtők szerint nem vet fel versenyjogi aggĂĄlyokat, ha egy orszĂĄgos ĂĄramnagykereskedő egy terĂźleti gĂĄzszolgĂĄltatĂłban rĂŠszesedĂŠst vĂĄsĂĄrol.