close
Brit konzultáció lehetséges új reaktorokról
Atom - Blog - Egyéb

Brit konzultáció lehetséges új reaktorokról

A brit atomerőművek fejlesztĂŠsĂŠt cĂŠlzĂł konzultĂĄciĂłs dokumentumot tett kĂśzzĂŠ a kormĂĄny. Az EU jogszabĂĄlyok megkĂśvetelik, hogy az Ăşj atomerőművek tĂ­pusait az ĂŠpĂ­tĂŠs előtt jĂłvĂĄhagyjĂĄk. A brit kormĂĄny ezt magas szintű, ĂĄltalĂĄnos ĂŠrtĂŠkelĂŠsnek gondolja, amely meghatĂĄrozza az ionizĂĄlĂł sugĂĄrzĂĄs alkalmazĂĄsĂĄnak előnyeit az egĂŠszsĂŠgkĂĄrosĂ­tĂł hatĂĄsokkal szemben.

Az energiĂĄĂŠrt ĂŠs a klĂ­mavĂĄltozĂĄsĂŠrt felelős miniszter, Mike O’Brien szerint a konzultĂĄciĂłt az EgyesĂźlt KirĂĄlysĂĄg Atomipari SzĂśvetsĂŠgĂŠnek (Nuclear Industry Association – NIA) kezdemĂŠnyezĂŠse alapjĂĄn indĂ­tottĂĄk.

A NIA nĂŠgy reaktortĂ­pus esetĂŠn kĂŠrte a tĂ­pus felĂźlvizsgĂĄlatot. A NIA, amely mintegy 140 brit nukleĂĄris cĂŠget kĂŠpvisel, a beadvĂĄnyokat olyan cĂŠgek tĂĄmogatĂĄsĂĄval nyĂşjtotta be, mint a British Energy, az Electricite de France, az E.ON, az RWE, a Vattenfall ĂŠs az Iberdrola.

Az igazolĂĄsokat az energetikai ĂŠs klĂ­mavĂĄltozĂĄsĂŠrt felelős ĂĄllamtitkĂĄr, Ed Miliband fogja kiadni. A konzultĂĄciĂł 2009. mĂĄrciusig tart, amelyet a dĂśntĂŠssel kapcsolatos fĂŠlĂŠves konzultĂĄciĂł kĂśvet.