close
Gyorsítja beruházásait, és létszámot bővít az MVM csoport
Áram - Egyéb

Gyorsítja beruházásait, és létszámot bővít az MVM csoport

Az MVM csoport aktualizĂĄlt stratĂŠgiĂĄja mĂĄr figyelembe vette a gazdasĂĄgi vĂĄlsĂĄg miatt indokolt hangsĂşlymĂłdosĂ­tĂĄsokat. Ez leginkĂĄbb a jĂśvőbeni befektetĂŠsekre, akvizĂ­ciĂłkra vonatkozĂł elkĂŠpzelĂŠseknĂŠl jelentkezik: Az MVM csoport minden erejĂŠvel a hazai fejlesztĂŠsekre, ĂŠs befektetĂŠsekre koncentrĂĄl. Az MVM tovĂĄbbra is kiemelten kezeli a termelĂŠsi portfoliĂł fejlesztĂŠsĂŠt, az MVM Partner leĂĄnycĂŠgĂŠn keresztĂźl erősĂ­ti a kiskereskedelmi piacon valĂł jelenlĂŠtĂŠt, de fokozatosan visszavonul a tĂĄvhőtermelĂŠsből – mondta a tĂĄvirati irodĂĄnak MĂĄrta Imre vezĂŠrigazgatĂł. A kĂśzel 100 szĂĄzalĂŠkban ĂĄllami tulajdonban lĂŠvő MVM a felĂźlvizsgĂĄlt stratĂŠgiĂĄjĂĄban előirĂĄnyzott beruhĂĄzĂĄsokat gyorsĂ­tja, ami a kĂśzel kilencezer főt foglalkoztatĂł cĂŠgcsoportnĂĄl esetenkĂŠnt lĂŠtszĂĄmbővĂ­tĂŠssel is jĂĄr.

A vezĂŠrigazgatĂł az MTI kĂŠrdĂŠsĂŠre kĂśzĂślte, hogy a stratĂŠgia fő irĂĄnyai vĂĄltozatlanok, a hangsĂşlyok azonban mĂłdosultak. A tĂĄrsasĂĄgcsoport az ĂĄramellĂĄtĂĄs minden terĂźletĂŠn, a teljes vertikumban jelen kĂ­vĂĄn lenni. Erre megragad minden adĂłdĂł, Ăźzletileg kedvező lehetősĂŠget – mondta MĂĄrtha Imre -, pĂŠldakĂŠnt az Elműben, illetve az ÉmĂĄszban nemrĂŠgiben vĂĄsĂĄrolt rĂŠszvĂŠnyeket emlĂ­tve. A vĂĄlsĂĄg miatt alulĂŠrtĂŠkelt, de kiemelkedően jĂł hozamot produkĂĄlĂł papĂ­rok utĂĄni osztalĂŠk ugyanis a jĂśvőben mĂĄr az ĂĄllami tulajdonĂş cĂŠgcsoportot gyarapĂ­thatja – mondta MĂĄrta Imre, az MTI-nek adott interjĂşban.

A kĂśvetkező ĂŠvekben, 2015-ig az MVM mintegy egymilliĂĄrd eurĂł nagysĂĄgrendű erőművi beruhĂĄzĂĄsban vesz rĂŠszt, tĂśbbek kĂśzĂśtt a MĂĄtrai Erőmű telephelyĂŠn a MĂĄtrai Erőművel egyĂźtt egy 440 megawatt kapacitĂĄsĂş lignittĂźzelĂŠsű korszerű blokk telepĂ­tĂŠsĂŠben ĂŠs VĂĄsĂĄrosnamĂŠnyban egy kombinĂĄlt ciklusĂş gĂĄzturbinĂĄs erőmű lĂŠtesĂ­tĂŠsĂŠben. Harmadik, jelentős projekt a Bakonyi Erőmű telephelyĂŠn tervezett, szintĂŠn gĂĄzturbinĂĄs csĂşcserőmű megĂŠpĂ­tĂŠse.

Az MVM ugyanakkor komolyan foglalkozik a megĂşjulĂł energiaforrĂĄsok hasznosĂ­tĂĄsĂĄnak lehetősĂŠgeivel: intenzĂ­v elemző munka folyik ennek megalapozĂĄsĂĄra. A cĂŠgcsoport a lehető legnagyobb arĂĄnyban veszi igĂŠnybe a magyar beszĂĄllĂ­tĂłkat, munkĂĄt adva ezzel ĂŠpĂ­tőmunkĂĄsoknak, szerelőknek ĂŠs mĂŠrnĂśkĂśknek. A vezĂŠrigazgatĂł hangsĂşlyozta: “a beszerzĂŠseknĂŠl, beruhĂĄzĂĄsoknĂĄl szakmai kompromisszumot nem kĂśtĂźnk”.Csak a mĂĄtrai erőműĂŠpĂ­tĂŠs mintegy kĂŠtezer embernek ad majd munkĂĄt ĂŠveken keresztĂźl. Az MVM tulajdonoskĂŠnt a hĂĄlĂłzatfejlesztĂŠs erősĂ­tĂŠsĂŠre ĂśsztĂśnzi a Mavir-t is.

A beruhĂĄzĂĄsok finanszĂ­rozĂĄsĂĄt firtatĂł kĂŠrdĂŠsre MĂĄrtha Imre utalva a pĂŠnzĂźgyi vĂĄlsĂĄg miatt nĂśvekvő hitelkĂśltsĂŠgekre az MTI-nek azt vĂĄlaszolta: “ez nem jelent problĂŠmĂĄt”. MagyarĂĄzatkĂŠnt hozzĂĄfűzte: az MVM csoport a meglĂŠvő hitelkeretĂŠből biztosĂ­tani tudja a szĂźksĂŠges finanszĂ­rozĂĄst. A cĂŠgcsoport egyĂŠbkĂŠnt jĂł adĂłs, nem csak az eszkĂśzei ĂŠrtĂŠkĂŠnek nagysĂĄga miatt, hanem azĂŠrt is, mert a tĂĄrsasĂĄg eladĂłsodottsĂĄga rendkĂ­vĂźl alacsony. Ha szĂźksĂŠg lesz is tovĂĄbbi kĂźlső forrĂĄsra, akkor az MVM legfeljebb csak rĂśvid lejĂĄratĂş ĂĄthidalĂł hitelt vesz fel – fűzte hozzĂĄ.

Az MVM csoport konzervatĂ­v pĂŠnzpolitikĂĄt folytat – jelezte a vezĂŠrigazgatĂł a tĂĄvirati irodĂĄnak nyilatkozva, ami most a vĂĄlsĂĄg idejĂŠn kifizetődni lĂĄtszik. A pĂŠnzĂźgyeket csoport szinten kezelik, Ăşgynevezett cash pool rendszerben, azaz, minden lĂŠnyeges pĂŠnzĂźgyi dĂśntĂŠst a holdingkĂśzpontban hoznak meg. Ez alĂłl egyetlen kivĂŠtel van a csoport tagvĂĄllalatai kĂśzĂśtt: a Mavir, ami rĂŠsze annak az elvnek, hogy a magyar villamos energia rendszerirĂĄnyĂ­tĂł tevĂŠkenysĂŠge szakmailag teljesen fĂźggetlen legyen.

A pĂŠnzĂźgyi tevĂŠkenysĂŠg sorĂĄn az MVM 8-10 bankot versenyeztet a szolgĂĄltatĂĄsokĂŠrt Ă­gy terĂ­tve az esetleges kockĂĄzatokat is. A cĂŠgcsoportnak jelentős a pĂŠnzforgalma, hiszen ĂŠves ĂĄrbevĂŠtele jĂłcskĂĄn meghaladja a 700 milliĂĄrd forintot. A tĂśrvĂŠny ĂĄltal is előĂ­rt ĂĄramtőzsde lĂŠtrehozĂĄsĂĄval kapcsolatban a vezĂŠrigazgatĂł emlĂŠkeztetett arra, hogy a tĂśbb szĂĄzmilliĂł forintos beruhĂĄzĂĄs megtĂŠrĂźlĂŠse jelenleg kĂŠtsĂŠgesnek lĂĄtszik. Az MVM komoly nemzetkĂśzi tanĂşsĂ­tĂł cĂŠgeket kĂŠrt fel, hogy minősĂ­tsĂŠk a leendő hazai ĂĄramtőzsde Ăźzleti tervĂŠt, de egyetlen esetben sem kapott olyan vĂŠlemĂŠnyt, hogy az legalĂĄbb a műkĂśdĂŠshez szĂźksĂŠges befektetĂŠs megtĂŠrĂźlĂŠsĂŠt biztosĂ­tanĂĄ. Emiatt az ĂĄllami tulajdonĂş MVM IgazgatĂłsĂĄga nem volt abban a helyzetben, hogy jĂłvĂĄhagyja a vĂĄrhatĂłan komoly vesztesĂŠget termelő projekt indĂ­tĂĄsĂĄt.

A kibontakozĂł gazdasĂĄgi vĂĄlsĂĄg a vezĂŠrigazgatĂł megĂ­tĂŠlĂŠse szerint csak tovĂĄbb rontott e helyzeten. EzĂŠrt az MVM arra kĂŠrte a kormĂĄnyzatot, hogy jĂĄruljon hozzĂĄ a vĂĄlsĂĄg miatt az ĂĄramtőzsde megalakĂ­tĂĄsĂĄnak elhalasztĂĄsĂĄhoz. Az MVM csoportnak egyĂŠbkĂŠnt tĂşl sok piacra vihető termĂŠke nincs, hiszen lĂŠnyegĂŠben minden ĂĄltala forgalmazott villamos energia valamilyen mĂłdon a hatĂłsĂĄg ĂĄrmeghatĂĄrozĂĄsa alĂĄ tartozik. Az idĂŠn, jelentős piaci erővel rendelkező tĂĄrsasĂĄgkĂŠnt, a Magyar Energia Hivatal hatĂĄrozta meg azt a mennyisĂŠget ĂŠs azt a maximĂĄlis ĂĄrat, amit az MVM-nek kĂśtelezően nyilvĂĄnos aukciĂłn kellett ĂŠrtĂŠkesĂ­tenie. NagykereskedőkĂŠnt pedig az ĂĄllami tulajdonĂş cĂŠg gondoskodik a lakossĂĄg, a kĂśzintĂŠzmĂŠnyek ĂŠs a kisfogyasztĂłk ellĂĄtĂĄsĂĄrĂłl az egyetemes szolgĂĄltatĂĄs keretĂŠben, aminek ĂĄrrĂŠsĂŠt szintĂŠn a hivatal hatĂĄrozza meg, de az ehhez szĂźksĂŠges energiĂĄt mindenkĂŠppen biztosĂ­tania kell. A rendelkezĂŠsĂŠre ĂĄllĂł ĂĄrammennyisĂŠg azonban – ĂŠppen a hatĂłsĂĄg elvĂĄrĂĄsa alapjĂĄn felbontott, illetve ĂĄtalakĂ­tott hosszĂş tĂĄvĂş ĂĄramvĂĄsĂĄrlĂĄsi szerződĂŠsek szűkĂźlĂŠse miatt jelentősen lecsĂśkkent.