close
A Gazprom betárazna a magyar tározókból
Egyéb - Gáz

A Gazprom betárazna a magyar tározókból

Komolyan kĂŠszĂźl a Mollal a magyarorszĂĄgi gĂĄztĂĄrozĂłk kiĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre a Gazprom, amely tovĂĄbbra is ĂŠrdeklődik az E.ON ĂĄltal felkĂ­nĂĄlt magyar tĂĄrozĂłcĂŠg rĂŠszvĂŠnyei irĂĄnt – nyilatkozta lapunknak Alekszandr Medvegyev, a cĂŠg alelnĂśke, ĂŠs egyben a Gazprom Export elnĂśke – Ă­rja a NĂŠpszava.

– Furcsa, hogy ĂŠpp akkor kezdtek beszĂŠlni a Gazprom ĂĄllĂ­tĂłlagos “politikai” szerepĂŠről, amikor piaci alapokra helyezte a viszonyt minden partnerĂŠvel – mondta Medvegyev, aki szerint az UkrajnĂĄba, FehĂŠroroszorszĂĄgba irĂĄnyulĂł gĂĄz ĂĄrĂĄnak kĂśzelĂ­tĂŠse az eurĂłpai ĂĄrszinthez nem politikai nyomĂĄssal, hanem piaci szempontokkal magyarĂĄzhatĂł. – A vĂĄd mĂśgĂśtt csupĂĄn az ĂĄll, hogy OroszorszĂĄg ĂŠs a Gazprom megerősĂśdĂŠse aggodalmat vĂĄltott ki a konkurens cĂŠgeknĂŠl, amelyek pozĂ­ciĂłvesztĂŠstől tartanak – ĂĄllĂ­tja az alelnĂśk.

A Gazprom Export vezetője elismerte, hogy a gĂĄzellĂĄtĂĄs biztonsĂĄgĂĄhoz szĂźksĂŠg van a “diverzifikĂĄciĂłra”, azaz tĂśbb gĂĄzvezetĂŠkre. Igaz, ez orosz szemmel elsősorban a szĂĄllĂ­tĂłi hĂĄlĂłzat fejlesztĂŠsĂŠt jelenti – Észak-eurĂłpai GĂĄzvezetĂŠk, DĂŠli ĂĄramlat – nem pedig Ăşj gĂĄztermelő orszĂĄgok bevonĂĄsĂĄt.

– CsupĂĄn OroszorszĂĄg, IrĂĄn ĂŠs Katar kĂŠpes a nĂśvekvő eurĂłpai piac energiaigĂŠnyĂŠt kielĂŠgĂ­teni – ĂĄllĂ­tja Medvegyev, utalva azokra az EU-s vĂŠlemĂŠnyekre, amelyek szerint OroszorszĂĄgot elkerĂźlő vezetĂŠkek kiĂŠpĂ­tĂŠsĂŠre van szĂźksĂŠg, a kĂśzĂŠp-ĂĄzsiai gĂĄzmezők kĂśzvetlen elĂŠrĂŠsĂŠre.

A szereplők korlĂĄtozott szĂĄma a kĂślcsĂśnĂśs fĂźggĂŠst erősĂ­ti: az EU-nak szĂźksĂŠge van az oroszorszĂĄgi energiaforrĂĄsokra, a kontinens ugyanakkor OroszorszĂĄg legfontosabb felvevőpiaca, amely exportbevĂŠteleinek javĂĄt adja. A kĂ­nai irĂĄny egyelőre csak terv, ĂĄm ha megvalĂłsul, akkor EurĂłpa mellett, nem pedig ellenĂŠben – mondta Medvegyev. HozzĂĄtĂŠve azonban, hogy ha a kontinens nĂśvelni akarja az orosz gĂĄz irĂĄnti igĂŠnyt – az EU forrĂĄsainak jelenleg egynegyedĂŠt, 2015-re egyharmadĂĄt biztosĂ­tja OroszorszĂĄg -, akkor a fejlesztĂŠsekről mĂĄr most tĂĄrgyalni kell.

A Gazpromban aggodalmat ĂŠbreszt az EU jogszabĂĄlytervezete, amely megakadĂĄlyoznĂĄ, hogy a kitermelĂŠs ĂŠs a gĂĄzhĂĄlĂłzat birtoklĂĄsa egy cĂŠgen belĂźl tĂśrtĂŠnjen. Ez a Gazprom szerint veszĂŠlybe sodorhatja EurĂłpa gĂĄzellĂĄtĂĄsĂĄt. Medvegyev szerint a javaslat egyelőre tĂśbb kĂŠrdĂŠst vet fel, mint amennyit megvĂĄlaszol, nem kaptak mindenben kielĂŠgĂ­tő vĂĄlaszt az EurĂłpai BizottsĂĄgtĂłl. PĂŠldĂĄul tisztĂĄzni kell, hogyan vĂŠdik a beruhĂĄzĂłk jogĂĄt a tervezett vezetĂŠkĂŠpĂ­tĂŠsekben.

A Gazprom magyarorszĂĄgi terveiről Medvegyev elmondta: a hosszĂş tĂĄvĂş szĂĄllĂ­tĂĄsi szerződĂŠsek alĂĄĂ­rĂĄsa csupĂĄn idő kĂŠrdĂŠse. A Mollal kĂśzĂśsen tervezett gĂĄztĂĄrozĂłk kiĂŠpĂ­tĂŠsĂŠhez mĂĄr kijelĂśltek kĂŠt tĂŠrsĂŠget, mĂĄrciusra ĂĄtnĂŠzik a technikai elemzĂŠseket a tĂĄrolĂĄsra ĂŠs a vezetĂŠkĂŠpĂ­tĂŠsekre.

A DĂŠli ĂĄramlat meghoszszabbĂ­tĂĄsa mindenkĂŠpp ĂŠrinti MagyarorszĂĄg terĂźletĂŠt, fĂźggetlenĂźl attĂłl, hogy RomĂĄniĂĄn, vagy SzerbiĂĄn ĂĄt ĂŠpĂźl meg – szĂśgezte le Medvegyev. Ez szerinte nem politikai kĂŠrdĂŠs, bĂĄr a politikai tĂĄmogatĂĄs fontos
a megvalĂłsĂ­tĂĄsban, Ă­gy kormĂĄnykĂśzi megĂĄllapodĂĄs alĂĄĂ­rĂĄsĂĄra van szĂźksĂŠg, ahogyan BulgĂĄria, GĂśrĂśgorszĂĄg ĂŠs Ausztria esetĂŠben is. Medvegyev nem kommentĂĄlta a Mol azon javaslatĂĄt, amely szerint a kelet-kĂśzĂŠp-eurĂłpai gĂĄzvezetĂŠkeket kĂśzĂśs konzorciumban kellene műkĂśdtetni.

Az elnĂśkhelyettes visszautasĂ­totta a kritikĂĄt, miszerint az ĂĄllami vĂĄllalat bevĂŠteleinek nagy rĂŠszĂŠt nem az iparĂĄgba fekteti, valamint termelĂŠsĂŠnek nĂśvekedĂŠse nem hatĂŠkony. Megkezdődik a Juzsno- Russzkoje gĂĄzmező kitermelĂŠse, 2011-ben a Jamal lelőhelyĂŠ – igaz, ennek ĂĄtadĂĄsa tĂ­z ĂŠve csĂşszik – ĂŠs 2013-ra a Stokman tengeri gĂĄzmezőĂŠ. Ezek Medvegyev szerint a kĂźlfĂśldi cĂŠgek bevonĂĄsĂĄra is jĂł pĂŠldĂĄval szolgĂĄlnak: A Stokman gĂĄzmezőn a francia Total ĂŠs a norvĂŠg StatoilHydro 49 szĂĄzalĂŠkos tulajdonos. A Juzsno-Russzkoje negyede pedig a nĂŠmet BASF-ĂŠ, csaknem ugyanennyit szerez az E.ON is – feltĂŠve, ha a magyarorszĂĄgi cĂŠgeit is ĂŠrintő rĂŠszvĂŠnycserĂŠről sikerĂźl vĂŠgre megĂĄllapodni. A Gazpromot a nagykereskedő E.ON FĂśldgĂĄz Trade nem ĂŠrdekli, a tĂĄrozĂłkat birtoklĂł FĂśldgĂĄz Storage viszont igen.

– Alaptalan az ĂĄllĂ­tĂĄs, hogy a Gazprom keveset invesztĂĄl az ĂĄgazatba ĂŠs ne tudna eleget tenni szĂĄllĂ­tĂĄsi kĂśtelezettsĂŠgeinek – jelentette ki Medvegyev. Erre szerinte garanciĂĄt nyĂşjt az Ăşj mezőkĂśn tĂşl a belfĂśldi felhasznĂĄlĂĄs gazdasĂĄgosabbĂĄ tĂŠtele is. A tervek szerint 2011-re a belfĂśldi – jelenleg ezer kĂśbmĂŠterenkĂŠnt 50 dollĂĄr kĂśrĂźli – ĂĄr elĂŠri a 300 dollĂĄr kĂśzelĂŠbe kĂşszĂł eurĂłpai export ĂĄrĂĄnak kĂŠtharmadĂĄt.

Egyes vĂŠlemĂŠnyek szerint a gĂĄzipari ĂłriĂĄs adĂłssĂĄga a forgalom felĂŠt teszi ki, Ă­gy veszĂŠlyben a pĂŠnzĂźgyi egyensĂşly. – Ez tĂŠvedĂŠs, a vĂĄllalat messze nem ĂŠl a hitelkeret adta lehetősĂŠgekkel, ĂŠs a kĂśzeljĂśvőben remĂŠnyeink szerint “A” kategĂłriĂĄs hitelminősĂ­tĂŠst is kapunk – ĂĄllĂ­tja Medvegyev.

Megkezdődtek az ĂŠszaknyugat szibĂŠriai Juzsno-Russzkoje fĂśldgĂĄzmezőn a kĂśzĂśs nĂŠmet-orosz kitermelĂŠsi munkĂĄlatok. A fĂśldgĂĄz az OroszorszĂĄgbĂłl Nyugat-EurĂłpĂĄba vezető Északi Áramlat nevű vezetĂŠket lĂĄtja majd el fĂślgĂĄzzal. A projekt OroszorszĂĄg hozzĂĄjĂĄrulĂĄsa EurĂłpa energetikai biztonsĂĄgĂĄhoz – kĂśzĂślte Dimitrij Medvegyev, a Gazprom elnĂśke, egyben az orosz ĂĄllamfői tisztsĂŠg vĂĄromĂĄnyosa. A Gazprom a projekt tĂśbbsĂŠgi tulajdonosa. A nĂŠmet BASFnek 25 szĂĄzalĂŠk mĂ­nusz egy rĂŠszvĂŠnye van a fĂśldgĂĄzmezőben, amely 600 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter fĂślgĂĄzt ĂŠs 5 milliĂł tonna olajat rejt magĂĄba. A Gazprom ebből 15 milliĂĄrd kĂśbmĂŠter fĂślgĂĄzt kĂ­vĂĄn kitermelni jĂśvőre. A megnyitĂłn mĂŠg csak e kĂŠt cĂŠg zĂĄszlaja lengett, mert ugyan a nĂŠmet E.ON-nak opciĂłja van a fennmaradĂł 25 szĂĄzalĂŠk megszerzĂŠsĂŠre, de mĂŠg nem tudott megegyezni a Gazprommal arrĂłl, hogy mit ad cserĂŠbe.